Soluția găsită de Portugalia pentru a reduce evaziunea fiscală

Soluția găsită de Portugalia pentru a reduce evaziunea fiscală
Publicat: 10/02/2014, 14:49
Actualizat: 31/07/2014, 14:44

Guvernul portughez va oferi, începând din luna aprilie, 60 de automobile de lux pe an într-o loterie pentru cetățenii corecți, transformând bonurile fiscale în bilete de concurs, campanie prin care speră să reducă puternic evaziunea fiscală și să pună piedică economiei subterane.

Guvernul încurajează astfel cetățenii consumatori să ceară peste tot, la cafenele, ateliere auto sau coafeze, bonuri fiscale inscripționate cu numărul personal de identificare fiscală, sperând să obțină ajutorul populației în lupta împotriva evaziunii fiscale și economiei subterane, estimată la aproape 20% din PIB, potrivit Financial Times.

Secretarul de stat pentru afaceri fiscale Paulo Núncio s-a declarat încrezător că șansa de a câștiga un automobil de lux va motiva cetățenii, sporind numărul tranzacțiilor fiscalizate cu 50% în acest an. Oficialul speră că numărul chitanțelor înregistrate va crește cu 2 miliarde față de anul trecut.

Costul celor 60 de autoturisme premium, estimat neoficial la 90.000 de euro pe unitate, va fi depășit cu mult de veniturile suplimentare colectate de stat datorită acestei campanii, estimează guvernul.

Proiectul a atras critici diverse, guvernul fiind acuzat de rănirea demnității naționale, poluare sau transformarea cetățeanului de rând în inspector fiscal, ceea ce ar încălca principiile unei democrații europene.

Opozanții acuză loteria fiscală că promovează importul de mașini străine într-o țară unde politica de relansare economică se bazează pe exporturi, sau că guvernul descurajează eforturile de a crește gradul de utilizare a transportului în comun.

Firmele mici susțin că înregistrarea numărului personal de identificare fiscală pe bonul fiecărui client care cumpără o cafea sau un ziar ar ocupa 130 milioane de ore de muncă din acest an, afectând productivitatea, și așa aflată la niveluri scăzute în raport economii mai competitive din Europa.

Asociația națională a proprietarilor de cafenele și restaurante, grav afectați de majorarea TVA la 23%, a cerut guvernului să stabilească un nivel minim de 5 euro pentru tranzacțiile care trebuie raportate către autorități.

Campania este inspirată în principal de un program similar derulat în statul brazilian São Paulo. Autoritățile din Argentina, Columbia, Puerto Rico și Taiwan au derulat de asemenea proiecte asemănătoare. Singurul stat din zona euro care oferă premii în bani sau automobile cetățenilor corecți este Slovacia, unde programul a început anul trecut.

Experții în taxe consideră că măsura face apel la înclinația portughezilor către jocuri de noroc. Portughezii sunt printre cei mai „generoși” jucători la loteria EuroMillions.

Totodată, deși mașinile de lux vin cu un spor semnificativ de prestigiu social în Portugalia, întreținerea unui astfel de automobil s-ar putea plasa în afara posibilităților cetățeanului de rând.

Unii specialiști consideră că mulți cetățeni vor prefera în continuare prețurile mai mici practicate în economia subterană.

„Dacă cineva are nevoie de un instalator sau un electrician, cred că vor fi în continuare atrași de discountul rezultat din neplata TVA. Vor putea cumpăra multe bilete la loteriile obișnuite cu banii economisiți”, comentează pentru Financial Times John Duggan, consilier pe probleme fiscale care lucrează în Portugalia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Documentul ce trebuie depus de proprietarii de TEREN. Este obligatoriu până pe 7 iunie
Viața la bloc. Activitatea banală pentru care poți fi amendat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”