Statele Unite AU BOMBARDAT obiective militare, inclusiv baze iraniene, în Irak și Siria, ca ripostă la atacurile grupurilor islamiste

Statele Unite AU BOMBARDAT obiective militare, inclusiv baze iraniene, în Irak și Siria, ca ripostă la atacurile grupurilor islamiste
Publicat: 03/02/2024, 02:26
Actualizat: 03/02/2024, 03:15

Avioane militare americane au bombardat, în cursul nopții, obiective din Irak și Siria, inclusiv baze ale Gardienilor Revoluției din Iran, ca ripostă la atacurile grupurilor islamiste pro-iraniene.

Comandamentul Central American (CENTCOM) a anunțat că avioane militare americane, inclusiv bombardiere de tip B1, au atacat zeci de obiective din Irak și Siria.

”Forțele militare americane au atacat peste 85 de ținte, utilizând numeroase avioane, inclusiv bombardiere cu autonomie mare din Statele Unite. Au fost vizate unități ale Forței Quds din cadrul Gardienilor iranieni ai Revoluției (IRGC) și grupuri militante afiliate”, a transmis CENTCOM, potrivit postului de televiziune CNN.

Biden: Statele Unite nu vor un conflict, dar ripostează la orice atac

”Forțele armate americane au bombardat poziții militare din Irak și Siria, utilizate de Gardienii Revoluției din Iran și de grupurile militante afiliate pentru atacarea forțelor militare americane. Riposta noastră a început astăzi și va continua în momentele și în modurile dorite de noi”, a anunțat președintele Joe Biden, într-o declarație postată pe site-ul Casei Albe.

Președintele SUA a subliniat că aceasta este riposta la atacul cu drone asupra unei baze a SUA din Iordania, soldat cu moartea a trei militari americani și rănirea altor câteva zeci.

”Statele Unite nu vor un nou conflict în Orientul Mijlociu și nici în alte zone ale lumii. Dar cei care ar intenționa să ne atace trebuie să știe următorul lucru: dacă atacați un american, noi vom riposta”, a atras atenția liderul de la Casa Albă.

Un oficial de rang înalt de la Washington a dat asigurări, sub protecția anonimatului, că armata americană nu a efectuat niciun atac pe teritoriul Iranului. Un atac în Iran ar genera riscul unei riposte puternice a Teheranului, ceea ce ar conduce la un conflict militar de amploare.

Irakul condamnă vehement atacurile SUA

Armata irakiană a confirmat raiduri aeriene ale Statelor Unite asupra unor unități militare din orașul Al-Qaim, situat în vestul țării, în apropierea frontierei cu Siria. Au fost vizate poziții militare ale grupului islamist Unitățile de Mobilizare Populară (Hashed al Shabi).

”Orașul Al-Qaim și zonele de la frontiera Irakului au fost bombardate de avioane americane, într-un moment în care Irakul depune eforturi intense pentru asigurarea stabilității regionale. Aceste atacuri sunt considerate încălcări ale suveranității Irakului și subminează eforturile Guvernului irakian, generând amenințări care pot atrage Irakul și regiunea spre consecințe indezirabile, cu efecte grave pentru securitatea și stabilitatea Irakului și a regiunii”, a afirmat Yahya Rasool, purtătorul de cuvânt al Forțelor armate irakiene.

Grupuri islamiste pro-iraniene au lansat aproximativ 160 de atacuri asupra bazelor militare americane din Orientul Mijlociu din cauza susținerii acordate de SUA ofensivei israeliene în Fâșia Gaza, lansată ca ripostă la atacurile teroriste produse în Israel pe 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți.

Trei militari americani au fost uciși în urma unui atac cu drone care a vizat duminică Baza Turnul 22 (Tower 22), situată în nord-estul Iordaniei, în apropierea frontierelor cu Siria și Irak. Cel puțin 40 de militari americani au necesitat îngrijiri medicale după atac, mulți pentru traume psihice. Statele Unite au trupe în estul Siriei și în Irak în cadrul misiunii de combatere a grupului terorist Stat Islamic (ISIS/Daesh).

Iranul a avertizat SUA asupra consecințelor atacurilor

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a afirmat vineri că Teheranul nu va tolera atacuri ale Statelor Unite, avertizând asupra riscurilor escaladării conflictelor în Orientul Mijlociu.

”Noi nu vom iniția niciun război, dar, dacă cineva vrea să ne intimideze, va primi o ripostă puternică. Anterior, când americanii voiau să discute cu noi, afirmau că exista opțiunea militară. Acum, susțin că nu au intenția de a declanșa un conflict cu Iranul. Puterea militară a Republicii Islamice Iran nu este și nu a fost niciodată vreo amenințare la adresa anumitei țări, ci mai degrabă garantează securitatea unor țări”, a declarat Ebrahim Raisi.

Administrația de la Washington a dat asigurări în mod constant că nu vrea izbucnirea unui război cu Iranul, subliniind însă că nu tolerează deloc atacurile asupra obiectivelor americane.

Foto: Profimedia

Citește și:

Antony Blinken merge din nou în Orientul Mijlociu, în efortul de obținere a unui ACORD între Israel și Hamas /SUA sancționează Iranul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
În urmă cu 203 ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un...