Antony Blinken merge din nou în Orientul Mijlociu, în efortul de obținere a unui ACORD între Israel și Hamas /SUA sancționează Iranul

Antony Blinken merge din nou în Orientul Mijlociu, în efortul de obținere a unui ACORD între Israel și Hamas /SUA sancționează Iranul
Publicat: 02/02/2024, 22:17

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, se va deplasa din nou în Orientul Mijlociu, în cadrul eforturilor de obținere a unui acord între Israel și grupul islamist palestinian Hamas, iar, în contextul atacurilor comise de grupurile islamiste pro-iraniene, Washingtonul a anunțat sancțiuni împotriva Teheranului.

”Antony Blinken va continua eforturile diplomatice pentru ajungerea la un acord care să garanteze eliberarea ostaticilor israelieni și să includă o pauză umanitară în confruntări care să permită asistență umanitară constantă destinată civililor din Fâșia Gaza”, a declarat vineri seară Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Antony Blinken se va deplasa, începând de duminică, în Arabia Saudită, Egipt, Qatar, Israel și Cisiordania, potrivit cotidianului Haaretz.

”Secretarul de Stat Blinken va continua discuțiile cu partenerii asupra modalităților de stimulare a păcii și a integrării regionale, cu garanții de securitate pentru israelieni și palestinieni”, subliniază oficialul american, sugerând eforturi intense pentru promovarea soluției coexistenței a două state, israelian și palestinian.

Qatarul, Egiptul și Statele Unite depun eforturi intense pentru un armistițiu între Israel și grupul islamist Hamas și pentru eliberarea celor aproximativ 130 de ostatici israelieni din Fâșia Gaza.

Potrivit Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, subordonat grupului islamist Hamas, bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la 27.131 de morți și 66.287 de răniți.

Armata israeliană a lansat ofensiva în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile comise pe 7 octombrie 2023 de combatanți ai grupurilor militante Hamas și Jihadul Islamic, soldate cu aproximativ 1.200 de morți și peste 5.400 de răniți în sudul Israelului.

Statele Unite impun sancțiuni împotriva Iranului

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine din cadrul Departamentului de Stat de la Washington a anunțat vineri sancțiuni împotriva unei rețele de entități care furnizează materiale și piese programului iranian de fabricare a dronelor. De asemenea, au fost sancționați șase oficiali din cadrul Comandamentului cibernetic al Gardienilor Revoluției din Iran.

”Proliferarea de către Iran a armamentului convențional avansat, inclusiv drone și rachete care vizează militari americani, generează o amenințare majoră asupra stabilității regionale. Nu vom ezita să utilizăm toate instrumentele de care dispunem pentru a perturba rețelele ilegale de aprovizionare (…)”, a declarat Brian E. Nelson, subsecretar de Stat american responsabil de Informații Financiare și Combaterea Terorismului.

Administrația SUA a semnalat că va bombarda obiective militare iraniene din Irak și Siria ca ripostă la atacul care a vizat o bază militară americană din Iordania, soldat cu moartea a trei militari americani și rănirea altor aproximativ 40.

Statele Unite vor acționa pentru contracararea grupurilor islamiste pro-iraniene, a afirmat joi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, avertizând că situația din Orientul Mijlociu este ”periculoasă”.

”Președintele nu va tolera atacurile asupra trupelor americane și nici eu. Camarazii noștri au fost uciși de miliții radicale susținute de Iran, operaționale în Siria și Irak. După atacurile oribile comise de Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie, grupuri teroriste susținute de Iran și finanțate de Iran au încercat să escaladeze tensiunile, inclusiv militanții huthi, prin atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roșie. Este un moment periculos în Orientul Mijlociu”, a declarat Lloyd Austin.

Însă președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a afirmat că Teheranul nu va tolera atacuri ale Statelor Unite și Israelului, avertizând asupra riscurilor escaladării conflictelor în Orientul Mijlociu.

”Noi nu vom iniția niciun război, dar, dacă cineva vrea să ne intimideze, va primi o ripostă puternică. Anterior, când americanii voiau să discute cu noi, afirmau că exista opțiunea militară. Acum, susțin că nu au intenția de a declanșa un conflict cu Iranul. Puterea militară a Republicii Islamice Iran nu este și nu a fost niciodată vreo amenințare la adresa anumitei țări, ci mai degrabă garantează securitatea unor țări”, a declarat Ebrahim Raisi vineri.

Foto: Profimedia

Citește și:

Sute de oficiali din SUA și Europa au semnat o declarație prin care denunță COMPLICITATEA propriilor guverne la ofensiva israeliană în Fâșia Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern