Statele Unite avertizează Iranul că ar putea riposta la atacurile care vizează baze militare americane din Orientul Mijlociu

Statele Unite avertizează Iranul că ar putea riposta la atacurile care vizează baze militare americane din Orientul Mijlociu
Publicat: 24/10/2023, 22:14

Administrația de la Washington a avertizat, marți seară, că nu va tolera atacuri împotriva bazelor militare americane comise de Iran sau de grupuri islamiste finanțate de Teheran, secretarul de Stat, Antony Blinken, semnalând că armata SUA nu va ezita să riposteze.

Antony Blinken a fost prezent la o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite organizată pe fondul temerilor că în Orientul Mijlociu ar putea izbucni un conflict mai amplu din cauza confruntărilor militare dintre Israel și grupul islamist Hamas, susținut de Iran. O escaladare a conflictului ar putea implica mișcarea șiită libaneză Hezbollah, finanțată, de asemenea, de Teheran.

”Statele Unite nu caută să declanșeze un conflict cu Iranul și nu vrem ca acest război să se extindă. Dar, dacă Iranul sau grupurile sale intermediare atacă personalul militar american, oriunde, trebuie să fiți siguri că noi ne vom apăra oamenii, ne vom apăra securitatea, vom acționa rapid și decisiv”, a declarat Antony Blinken, citat de agenția Reuters.

”Le cerem tuturor statelor membre ONU să transmită un mesaj ferm și unitar țărilor sau entităților non-statale care se gândesc să deschidă un nou front în acest conflict cu Israelul sau care ar putea viza partenerii Israelului, inclusiv Statele Unite. Să nu facă acest lucru, să nu toarne combustibil pe foc”, a insistat Antony Blinken.

Conform unor oficiali de la Washington, armata americană intensifică acțiunile pentru protejarea bazelor din Orientul Mijlociu. Statele Unite au trimis deja portavioane și alte nave militare în Orientul Mijlociu, pentru a descuraja acțiuni ale Iranului și ale grupurilor islamiste susținute de Teheran.

Armata israeliană este implicată constant, de două săptămâni, în incidente militare cu mișcarea Hezbollah, la frontiera dintre Israel și Liban.

Baze militare americane din Siria și Irak au fost vizate, în ultimele săptămâni, de atacuri cu rachete și drone lansate de grupuri islamiste pro-iraniene, iar mai mulți militari americani au fost răniți.

Președinția SUA a anunțat, luni, că, în anumite cazuri, Iranul ”facilitează activ” atacurile grupurilor militante asupra bazelor americane din Siria și Irak. John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a afirmat că aceste grupuri islamiste sunt susținute de Gardienii Revoluției din Iran.

”Știm că Iranul monitorizează activ aceste evenimente și, în anumite cazuri, facilitează activ atacurile, impulsionându-i pe alții care ar vrea să profite de acest conflict, în interesul lor sau al Iranului. Noi nu vom rămâne fără reacție. Suntem profund preocupați de potențialul escaladării acestor atacuri în următoarele zile”, a declarat John Kirby.

Foto: Profimedia

Citește și:

Emmanuel Macron a condamnat, în discuțiile cu Mahmoud Abbas, atacurile contra Israelului și a cerut reluarea procesului de pace

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Retragerea lui Piedone. E atacat în propriul fief
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto