Statele Unite cer o analiză cu privire la alegerile din Belarus. Premierul Poloniei crede că presiunea pusă de comunitatea internațională va duce la un nou scrutin

Statele Unite cer o analiză cu privire la alegerile din Belarus. Premierul Poloniei crede că presiunea pusă de comunitatea internațională va duce la un nou scrutin
Statele Unite cer o analiză cu privire la alegerile din Belarus. Premierul Poloniei crede că presiunea pusă de comunitatea internațională va duce la un nou scrutin. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20/08/2020, 20:59

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat că Statele Unite sunt profund îngrijorate de problemele reclamate în ceea ce privește alegerile prezidențiale de la începutul lunii din Belarus, câștigate cu peste 80% din voturi de Aleksandr Lukașenko.

El a adăugat că Washingtonul sprijină ideea unei eventuale anchete internaționale care să analizeze eventualele nereguli înregistrate în cadrul procesului electoral, după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.

El a mai spus că Statele Unite sprijină și ideea unei anchete internaționale în legătură cu încălcarea drepturilor omului în această țară, după ce forțele de ordine de la Minsk au folosit forța în mod excesiv împotriva persoanelor care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva eventualei fraudări a scrutinului prezidențial.

„Statele Unite sprijină organizarea unor alegeri libere și corecte care să reflecte dorința poporului bielorus. Alegerile din 9 august nu au respectat acest standard. Sprijinim eforturile depuse la nivel internațional în ceea ce privește analizarea neregulilor electorale din Belarus, dar și încălcările drepturilor omului în cadrul reprimării protestelor ce au urmat alegerilor”, a spus Pompeo.

Pompeo a adăugat că țara sa condamnă cu fermitate violențele împotriva protestatarilor pașnici și jurnaliștilor din Belarus, dar și arestarea unor protestatari și a unor candidați ai opoziției. El a făcut apel la eliberarea de urgență a acelora „arestați pe nedrept”.

Premierul Poloniei, încrezător în privința organizării unor noi alegeri în Belarus

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat la rândul său că este încrezător în faptul că presiunea comunității internaționale va duce la organizarea unui nou tur de scrutin în Belarus.

„Cred că lupta lor va dura un timp, dar va fi mai scurtă, vor putea să ajungă la victorie mult mai rapid, ca urmare a puternicei presiuni internaționale”, a spus premierul polonez, făcând referire la protestatarii din Belarus.

Declarația șefului Guvernului de la Varșovia a fost făcută în cadrul unei conferințe în care acesta a anunțat numirea lui Adam Niedzielski în funcția de ministru al Sănătății și a lui Zbigniew Rau în funcția de ministru de Externe.

Belarusul se confruntă cu cea mai mare criză politică de la independența sa față de Uniunea Sovietică, zeci de mii de persoane ieșind în stradă pentru a protesta față de realegerea lui Lukașenko.

Peste 6.000 de persoane au fost reținute în primele zile ale protestelor, iar Poliția a tras cu gloanțe de cauciuc și a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților. Zeci de protestatari și de polițiști au fost răniți în timpul protestelor, iar două persoane și-au pierdut viața din cauza violențelor.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă