STATELE UNITE. Fratele lui George Floyd, discurs emoționant în fața Congresului: Faceți ceva pentru ca durerea să înceteze | VIDEO

Redactor:
Andrei Vacaru
STATELE UNITE. Fratele lui George Floyd, discurs emoționant în fața Congresului: Faceți ceva pentru ca durerea să înceteze | VIDEO
STATELE UNITE. Fratele lui George Floyd, discurs emoționant în fața Congresului: Faceți ceva pentru ca durerea să înceteze | VIDEO

Fratele lui George Floyd, americanul de culoare care a murit în urma unei intervenții brutale a Poliției, a ținut miercuri un discurs emoționant în fața Congresului Statelor Unite, în cadrul căruia le-a cerut politicienilor americani să se asigure că moartea fratelui său nu a fost în zadar.

Philonise Floyd a declarat, în fața Comitetului Juridic al Camerei Reprezentanților, că își dorește dreptate pentru fratele său și le-a cerut congressmenilor, atât democrați, cât și republicani, să facă ceva în acest sens, potrivit Euronews.

Discursul lui Floyd vine în contextul în care Camera Reprezentanților ia în considerare un pachet de reformare a Poliției, care ar urma să limiteze imunitatea angajațiilor acestei instituții, să creeze o bază de date cu incidentele care implică uzul excesiv al forței de către polițiști și care să interzică imobilizările prea violente a suspecților, printre altele. Un alt proiect de reformare a Poliției urmează să fie prezentat și de Administrația Trump zilele următoare.

Philonise Floyd le-a declarat congressmenilor că se află acolo „pentru a opri durerea” și pentru a se asigura că fratele său este „mai mult decât un chip pe un tricou” și mai mult decât un simplu nume pe lista persoanelor de culoare ucise de Poliție.

„Îmi iubesc fratele. El încă este aici cu noi. Și avem nevoie de dreptate, cerem dreptate”, a declarat Floyd.

 

Moartea lui George Floyd, generatoare de schimbare socială

Benjamin Crump, avocatul familiei, a declarat că moartea lui George Floyd a oferit „cea mai bună ocazie pentru a obține o schimbare reală, o reformă a sistemului pentru a schimba modul în care Poliția tratează persoanele de culoare”.

Discursul lui Philonise Floyd vine la o zi după înmormântarea fratelui său, a cărui moarte a dus la declanșarea unor proteste violente pe tot cuprinsul Statelor Unite.

Protestele din Statele Unite au izbucnit în contextul în care, pe 25 mai, George Floyd, un cetățean american de culoare în vârstă de 46 de ani, a murit în timp ce era arestat de polițiști. Potrivit filmărilor realizate de martori, unul dintre membrii forțelor de ordine l-a imobilizat de Floyd stând cu genunchiul pe gâtul acestuia, fapt care ar fi dus la moartea bărbatului.

Modul în care polițiștii au acționat în acest caz a provocat un val de revoltă în rândul americanilor, iar în zeci de orașe din Statele Unite au izbucnit proteste violente față de utilizarea excesivă a forței de către polițiști, în special față de persoanele de culoare.

Patru polițiști au fost puși sub acuzare în urma morții lui Floyd.

Inchide