STATELE UNITE. Reuters: Țările africane cer ONU să ancheteze situația referitoare la drepturile persoanelor de culoare din SUA

STATELE UNITE. Reuters: Țările africane cer ONU să ancheteze situația referitoare la drepturile persoanelor de culoare din SUA
STATELE UNITE. Reuters: Țările africane cer ONU să ancheteze situația referitoare la drepturile persoanelor de culoare din SUA. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16/06/2020, 18:45

Statele africane ar fi făcut o solicitare către Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru ca aceasta să inițieze o anchetă cu privire la „rasismul sistemic și brutalitatea Poliției” din Statele Unite, pentru a apăra drepturile persoanelor de origine africană.

Potrivit unui document citat de site-ul agenției de presă Reuters, statele africane trag un semnal de alarmă asupra „recentelor incidente legate de brutalitatea Poliției împotriva protestatarilor pașnici care apără drepturile africanilor și ale persoanelor de origine africană”.

Potrivit aceleiași surse, documentul va fi luat în discuție miercuri în cadrul unei dezbateri a Consiliului pentru Drepturile Omului din Cadrul ONU.

Consiliul a fost de acord să se reunească la solicitarea Burkinei Faso, care a depus cererea în numele mai multor state africane după moartea lui George Floyd, un afro-american care a decedat în timp ce se afla în custodia Poliției.

Statele Unite s-au retras acum doi ani din Consiliul pentru Drepturile Omului, după ce au acuzat organismul de discriminare la adresa Israelului.

„Transparența, angajamentul față de libertatea presei și insistența noastră în legătură cu dreptul la justiție arată lumii întregi problemele noastre și arată că ne angajăm să găsim soluții pentru aceste probleme. Iar atunci când au loc încălcări ale drepturilor omului îi tragem la răspundere pe cei vinovați prin intermediul unor instanțe independente”, a declarat un oficial american acreditat la Geneva.

Rezoluția, reacție la acuzațiile de rasism împotriva Poliției din Statele Unite

Rezoluția propusă de statele africane ar putea fi modificată în urma reuniunii Consiliului pentru Drepturile Omului. Documentul face apel la „o comisie de anchetă internațională și independentă care să lămurească circumstațele rasismului sistemic, acuzațiile de încălcare a drepturilor omului și acuzațiile de rasism împotriva persoanelor de origine africană din Statele Unite și din alte regiuni ale lumii”.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului are anchete în derulare privind încălcări ale drepturilor omului în state precum Siria, Burundi, Myanmar, Sudanul de Sud, Venezuela și Yemen.

Pe 25 mai, George Floyd, un cetățean american de culoare în vârstă de 46 de ani, a murit în timp ce era arestat de polițiști. Potrivit filmărilor realizate de martori, unul dintre membrii forțelor de ordine l-a imobilizat de Floyd stând cu genunchiul pe gâtul acestuia, fapt care ar fi dus la moartea bărbatului.

Modul în care polițiștii au acționat în acest caz a provocat un val de revoltă în rândul americanilor, iar în zeci de orașe din Statele Unite au izbucnit proteste violente față de utilizarea excesivă a forței de către polițiști, în special față de persoanele de culoare.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?