Mihai Draghici
21.08.2019
Internațional

Statele Unite sunt acuzate că permit Israelului să atace obiective iraniene din Irak

Statele Unite sunt acuzate că permit Israelului să atace obiective iraniene din Irak
Statele Unite permit Israelului să efectueze bombardamente pe teritoriul Irakului, acuză un grup paramilitar iranian, după un nou raid aerian suspect produs pe teritoriul irakian.

Cel mai recent incident din Irak atribuit Israelului s-a produs marți. O explozie, cauzată de un presupus raid aerian, a avut loc la un depozit de armament situat în baza militară Balad, la 80 de kilometri nord de Bagdad, în provincia Salahuddin. Depozitul aparține grupului paramilitar iranian Forțele de Mobilizare Populară, relatează postul tv Al Jazeera.

„Anunțăm că, în definitiv, Statele Unite au responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat și vom trage la răspundere Statele Unite pentru ce s-a întâmplat astăzi. Nu avem altă opțiune în afară de a ne apăra cu armele pe care le avem la dispoziție”, a avertizat Abu Mahdi al-Muhandis, comandantul adjunct al Forțelor de Mobilizare Populară. Grupul paramilitar iranian susține că Statele Unite au permis transferul în Irak a patru drone militare israeliene, care efectuează bombardamente.

Un raport elaborat de Guvernul Irakului obținut de agenția Associated Press arată că o explozie masivă produsă în urmă cu o săptămână la periferia Bagdadului a fost rezultatul unui atac cu drone. Incidentul de la Baza Al-Saqr s-a soldat cu moartea unei persoane și rănirea altor 29.

Un oficial irakian citat de cotidianul Asharq al-Awsat a declarat că explozia a fost rezultatul unui raid aerian efectuat de Israel sau de Statele Unite. „Semnalele arată că Israelul continuă ce a început în Siria, posibil cu susținere americană, atacând obiective iraniene” din Irak, a precizat oficialul irakian, sub protecția anonimatului.

Israelul pare să fi intensificat raidurile aeriene în Irak. Surse occidentale au declarat la sfârșitul lunii iulie că aviația militară israeliană a efectuat cel puțin două bombardamente în Irak, vizând poziții militare iraniene. Conform postului Al-Arabiya, în atacuri au murit militari din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran și combatanți ai mișcării șiite libaneze Hezbollah.

Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu pe această temă. Armata irakiană a confirmat moartea unui combatant iranian și rănirea altor doi.

Bombardamentele marchează o extindere a operațiunilor antiiraniene efectuate de armata israeliană. Israelul efectuează frecvent raiduri aeriene în Siria, vizând transporturi de armament destinate mișcării șiite libaneze Hezbollah, o organizație susținută de Iran. Hezbollah a trimis combatanți în Siria pentru a ajuta Administrația Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente și teroriste.

 

Inchide