Statele Unite trimit sute de militari și tancuri în Europa de Est. Obama: Rusia este responsabilă de situația din Ucraina

Publicat: 29/08/2014, 09:17
Actualizat: 03/09/2019, 05:07

Ucraina a acuzat joi Rusia de invazie și a cerut Uniunii Europene să îi acorde un „ajutor militar de anvergură”. De asemenea, Kievul a cerut atât UE, cât și SUA „să înghețe toate activele rusești până ce Federația Rusă își va retrage forțele, militarii și va înceta aprovizionarea gherilelor conduse de ruși”,potrivit premierului ucrainean, Arseni Iațeniuk. Într-o conferință de presă în cursul serii, președintele Barack Obama a făcut responsabilă Rusia de situația din estul Ucrainei, ferindu-se însă să folosească cuvântul „invazie”.

UPDATE 23:38 Președintele SUA, Barack Obama, a susținut, într-o conferință de presă, că Rusia este responsabilă pentru violențele din estul Ucrainei, Moscova înarmându-i și finanțându-i pe separatiști. Urmare a acțiunilor sale, a spus Obama, Rusia este izolată mai mult decât oricând după sfârșitul războiului rece. Liderul de la Casa Albă a vorbit despre „incursiunea” rusească în Ucraina, evitând să folosească cuvântul „invazie”.

Obama a afirmat că Statele Unite „nu vor recurge la forță pentru a soluționa problema ucraineană”. „Incursiunea rusă care are loc la ora actuală în Ucraina nu poate duce decât” la sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, a adăugat președintele american. Obama a menționat că îl va primi pe Poroșenko luna viitoare, la Casa Albă.

UPDATE 22:00 Samantha Power, ambasadorul Statelor Unite la Națiunile Unite, a afirmat, în Consiliul de Securitate ONU, că Rusia trebuie să înceteze „minciunile” și operațiunile de alimentare a conflictului din Ucraina. Reprezentantul Statelor Unite a prezentat o serie de dovezi privind implicarea Rusiei în conflictul ucrainean. „Lipsa de acțiune în fața acestor amenințări ar costa foarte mult”, a insistat Power.

UPDATE 21:10 Flota rusă de la Marea Neagră va primi cel puțin 11 nave militare suplimentare, inclusiv două fregate și două submarine, înainte de sfârșitul acestui an, anunță comandantul Flotei, amiralul Viktor Șirkov, citat de RIA Novosti.

UPDATE 20:45 Pentagonul a anunțat că Statele Unite vor trimite sute de militari și tancuri, în state central și est-europene, în octombrie, în scopul oferirii de garanții statelor membre NATO îngrijorate de activitățile ruse în Ucraina.

UPDATE 20:15 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat joi că Rusia riscă să fie vizată de noi sancțiuni internaționale, în contextul acuzațiilor privind prezența militarilor ruși în Ucraina, relatează AFP.

UPDATE 19:40 La ora la care Consiliul de Securitate al ONU se reunea pentru a discuta situația din Ucraina, președintele Traian Băsescu a susținut, de la București, că „România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie”. Șeful statului a condamnat implicarea Federației Ruse și sprijinul pe care Kremlinul îl dă insurgenților prin introducerea de specialiști și tehnică militară în Ucraina.

UPDATE 18:30 O reuniune de urgență pe tema situației din Ucraina va avea loc mâine, la NATO. Detalii, aici.

UPDATE 17:00 BBC anunță o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe tema acuzațiilor de invazie rusească în Ucraina. Reuniunea din New York vine la cererea Lituaniei și va avea loc la ora 19:00, ora României.

UPDATE 16:30 Ministrul polonez de Externe, Radek Sikorski, descrie acțiunile Rusiei în Ucraina drep o „agresiune” și spune că asistăm la cea mai gravă criză de securitate a ultimelor decenii, conform BBC.

UPDATE 15:30 Un oficial NATO de la Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE), din Mons, Belgia, a estimat că peste o mie de soldați ruși luptă în acest moment pe teritoriul Ucrainei, în special în zona orașului Novoazovsk, informează AFP, citată de Mediafax. La fel ca mulți alți oficiali, și acesta a descris situația ca fiind „îngrijorătoare”. „Mult peste o mie de soldați ruși luptă în prezent în Ucraina. Ei îi susțin pe separatiști, luptă alături de ei”. Aceasta, în timp ce chiar și cel care s-a autoproclamat „premierul Republicii Populare Donețk”, Aleksandr Zaharcenko, a spus că aproximativ 4.000 de ruși, inclusiv militari, au participat la lupte în Ucraina, scrie New York Times.

UPDATE 15:10 Ambasadorul rus la OSCE susține că nu există soldați ruși în Ucraina: „Nu există decât o unitate de aproximativ zece soldați ruși care au traversat frontiera fără intenție în urmă cu două zile”, a spus diplomatul, făcând referire la militarii arestați de ucraineni și prezentați marți, în timp ce la Minsk, în Belarus, avea loc o reuniune care a încercat, fără succes, să găsească o soluție la conflictul ruso-ucrainean.

Președintele Petro Poroșeko, care a anunțat joi o invazie rusească pe teritoriul țării sale, și-a anulat vizita pe care trebuia să o efectueze astăzi în Turcia, pentru a participa la învestitura în funcția de președinte a lui Recep Tayyip Erdogan. Și ministrul ucrainean de Externe a decis să își anuleze deplasarea pe care trebuia să o facă la București, pentru a participa la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, care a început miercuri și se va încheia vineri.

În conferința zilnică de presă a Comisiei Europene, Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a diplomației UE, a declarat că Uniunea este „extrem de preocupată”: „Suntem extrem de preocupați de ultimele evoluții, în special de informațiile din teren. Reafirmăm necesitatea urgentă a unei soluții politice la această criză”.

Rusia nu a venit cu o poziție despre acuzațiile de invazie. A avut, în schimb, o amenințare că „va lua măsuri” dacă NATO se instalează pe flancul estic. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a indicat un posibil consesns în interiorul Alianței privind baze permanente NATO în estul Europei, menită să contracareze acțiunile agresive ale Rusiei. Cum NATO a semnat un tratat cu Rusia prin care se angaja că nu vor exista asemenea baze, soluția pe care Aliații ar putea să o adopte săptămâna viitoare, la summitul din Țara Galilor, va fi crearea unor capabilități militare care vor fi, practic, baze permanente sub un alt chip și nume.

Ucrainenii au pierdut controlul asupra orașului de frontieră Novoazovsk

Ucraina a afirmat joi că „trupe ruse” au preluat controlul asupra orașului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donețk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile, relatează AFP.

„Ieri, soldații ruși au preluat controlul asupra orașului Novoazovsk”, situat pe litoralul Mării Azov, cu 11.000 de locuitori, a anunțat Consiliul ucrainean de securitate și apărare pe Twitter, adăugând că mai multe alte sate din proximitate au fost de asemenea cucerite.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri trupele ruse că acționează pe teritoriul său pentru a-i susține pe separatiștii proruși în fața forțelor ucrainene. Moscova a respins întotdeauna aceste acuzații, însă NATO și Polonia susțin că au dovezi în acest sens.

Aceste acuzații au fost relansate săptămâna aceasta, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunțat arestarea a zece parașutiști ruși pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusească.

O sursă de la Ministerul rus al Apărării a dat asigurări, pentru agenții rusești de presă, că aceste trupe au trecut frontiera „în mod accidental”.

Confruntări la această oră în două orașe

The Guardian relatează că, la ora transmiterii acestei știri, aveau loc confruntări atât în Novoazovsk, cât și în orașul apropiat Mariupol. De asemenea, Washington Times descrie că unii militari ucraineni se retrag, atmosfera fiind haotică.

Băsescu, după întâlnirea cu Ashton: Situația de securitate din estul Ucrainei e îngrijorătoare

Președintele Traian Băsescu a primit-o joi, la Palatul Cotroceni, pe Catherine Ashton, Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, cei doi analizând situația de securitate din estul Ucrainei pe care o consideră a se menține extrem de îngrijorătoare.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, președintele Traian Băsescu și Catherine Ashton au analizat situația de securitate din estul Ucrainei, pe care o consideră a se menține extrem de îngrijorătoare.

Traian Băsescu a vorbit, totodată, și despre faptul că Uniunea Europeană trebuie să sprijine în modul cel mai ferm soluționarea crizei de securitate prin restabilirea controlului autorităților legitime ucrainene în regiunile ocupate de grupurile înarmate ilegale.

„În opinia celor doi înalți oficiali, reuniunea Consiliului European din 30 august a.c. de la Bruxelles (Regatul Belgiei) va permite reafirmarea voinței politice comune a statelor membre în sensul susținerii acordate Ucrainei în respingerea agresiunii la care este supusă începând cu ultimele luni”, precizează comunicatul de presă.

Președinte Traian Băsescu i-a adresat mulțumiri lui Catherine Ashton pentru modul constructiv în care a promovat interesele comune ale Uniunii Europene în procesele de soluționare a crizelor sau conflictelor internaționale.

În plus, șeful statului a apreciat că meritul de a susține afirmarea Uniunii ca actor global este cu atât mai mare cu cât situația de securitate a fost cu deosebire complexă pe durata mandatului său.

Corlățean: S-ar impune convocarea CSAT pe situația din Ucraina

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, joi, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că s-ar impune convocarea CSAT în contextul ultimelor evenimente din Ucraina. „E atributul președintelui, e cazul să anunțe Președinția”, a adăugat Corlățean.

„Va trebui să examinăm toate datele care sunt disponibile până la acest moment. Cert este că avem confimarea că Lituania a efectuat deja o solicitare de convocare a unei sesiuni extraordinare a Consiliului de Securitate (a ONU, n.red). Președintele Ucrainei, domnul Poroșenko, a spus în termeni foarte clari că asistăm la o invazie rusă în Ucraina. Sunt lucruri extrem de grave, evident că va trebui să ne uităm asupra tuturor datelor care ne parvin pe diverse canale, cert este că situația pare a fi extrem, extrem de gravă. Nu merge în direcția în care am sperat, în care noi ne-am exprimat la nivelul UE și NATO în termeni foarte fermi, respectiv o acțiune reală, concretă și onestă a Federației Ruse, în primul rând de stopare a oricărui sprijin, ajutor militar pentru separatiști și, pe de altă parte, o acțiune în sensul dezescaladării. Nu asta e direcția în care se merge”, a spus Corlățean, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologii din R. Moldova și Ucraina.

Lituania cere o reuniune a Consiliului de Securitate ONU pe tema „invaziei ruse” în Ucraina

Lituania a acuzat joi Rusia că recurge la o „invazie militară evidentă” în Ucraina și a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă, relatează AFP.

„Lituania condamnă ferm invazia evidentă a teritoriului Ucrainei de forțele armate ale Federației Ruse” și „cere Consiliului de Securitate al ONU să examineze acest subiect imediat”, a declarat Ministerul lituanian al Afacerilor Externe.

Conform acestui stat baltic, membru nepermanent al Consiliului de Securitate, acțiunile Moscovei „încalcă în mod clar suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și subminează securitatea în toată regiunea”.

Vilnius a cerut Rusiei „să-și retragă imediat forțele armate, armele și echipamentele de pe teritoriul suveran al Ucrainei”.

Autoritățile ucrainene au acuzat trupele ruse că acționează pe teritoriul lor pentru a-i susține pe separatiștii proruși în fața forțelor ucrainene. Moscova a respins întotdeauna aceste acuzații, însă NATO și Polonia susțin că au dovezi în acest sens.

Aceste acuzații au fost relansate săptămâna aceasta, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunțat arestarea a zece parașutiști ruși pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusească.

O sursă de la Ministerul rus al Apărării a dat asigurări, pentru agenții rusești de presă, că aceste trupe au trecut frontiera „în mod accidental”.

Ambasadorul SUA la Kiev: Trupe rusești „intervin în mod direct” în lupte în estul Ucrainei

Ambasadorul american în Ucraina Geoffrey Pyatt a acuzat joi Rusia că este „implicată în mod direct” în confruntările armate dintre rebelii proruși și forțele guvernamentale în estul țării, relatează AFP.

„Un număr tot mai mare de trupe rusești intervine în mod direct în luptele de pe teritoriul ucrainean”, a scris Pyatt într-un mesaj postat pe Twitter. Moscova este „de-acum implicată în mod direct în confruntări” și și-a trimis „sistemul de apărare antiaeriană cel mai recent, care include Panțîr-S1” în estul Ucrainei, a adăugat diplomatul.

O prezență a soldaților ruși în Ucraina ar fi „intolerabilă și inacceptabilă”, declară Hollande

Președintele francez, Francois Hollande, a apreciat joi, în cadrul unui discurs în fața ambasadorilor francezi reuniți la Paris, că o eventuală prezență a soldaților ruși în estul Ucrainei ar fi „intolerabilă și inacceptabilă”, relatează AFP.

„Dacă se dovedește că soldați ruși sunt prezenți pe teritoriul ucrainean, ar fi intolerabil și inacceptabil”, a declarat Hollande, cerând Rusiei să „respecte suveranitatea Ucrainei” și să „înceteze sprijinul pentru separatiști”.

Conflictul din Ucraina este „una dintre crizele cele mai grave de la sfârșitul Războiului Rece”, a subliniat președintele francez. Acesta „pune sub semnul întrebării principiile pe care se fundamentează securitatea noastră colectivă de la sfârșitul Războiului Rece”, a subliniat el.

„Pe de o parte, Rusia trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei, să înceteze sprijinul pentru separatiști și să-i determine să accepte un armistițiu bilateral. Ea trebuie să-și controleze efectiv frontiera și să înceteze transferurile de arme și materiale”, a adăugat Hollande. „De cealaltă parte, autoritățile ucrainene trebuie să dea dovadă de reținere în operațiunile militare și să decidă o amplă descentralizare în favoarea regiunilor rusofone”, a precizat el.

Hollande a afirmat că Franța este pregătită, alături de Germania, să organizeze o nouă întrevedere între președinții ucrainean și rus „imediat ce vor fi întrunite condițiile”.

Iulia Timoșenko cere impunerea legii marțiale la Donețk și Lugansk

Liderul partidului Batkivșcina, fostul premier Iulia Timoșenko, a declarat că este necesară impunerea imediată a legii marțiale în estul Ucrainei din cauza agresiunii externe, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică de joi.

„Trebuie să facem primii trei pași. Primul este impunerea imediată a legii marțiale în regiunile Donețk și Lugansk. Aceasta ne va consolida puternic sistemul de apărare și coordonarea acțiunilor noastre”, le-a spus ea joi reporterilor din Kiev.

În plus, Timoșenko a declarat că este necesar ca președintele Petro Poroșenko să preia controlul asupra tuturor nivelurilor de management ale apărării țării.

„Iar în al treilea rând este necesar să convocăm o întâlnire extraordinară a Verhovna Rada și să aprobăm impunerea legii marțiale în regiunile Donețk și Lugansk”, a declarat ea.

Ea a afirmat, de asemenea, că Parlamentul ucrainean ar trebui să ceară Guvernului și oamenilor din lumea întreagă să ofere asistență militară eficientă Ucrainei.

„Nu mai putem să considerăm tot ce se întâmplă în estul Ucrainei un atac terorist al unor separatiști necunoscuți. Trebuie să spunem onest că Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei”, a precizat Timoșenko.

Ea a declarat, de asemenea, că echipa ei va „sta alături de președinte și autoritățile ucrainene” în problema apărării.

Autori: Alina Matiș (gândul); Ioana Bojan (Mediafax), Iuliana Enache (Mediafax), Valentin Vidu (Mediafax), Valentina Postelnicu (Mediafax)

QUIZ:

1. Care este lungimea graniței României cu Ucraina?

2. Câți români trăiesc oficial în Ucraina?

3. Ce înseamnă „Ucraina”?

4. Când și-a dobândit Ucraina independența față de URSS?

5. Când a fost anexată Crimeea de către Rusia?

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația