Statul Islamic în retragere. Câți soldați a pierdut ISIS

Statul Islamic în retragere. Câți soldați a pierdut ISIS
Publicat: 22/01/2016, 13:20
Actualizat: 22/01/2016, 14:35

„Provocăm, în prezent, multe pagube Daech (acronimul arab al SI). Ei (jihadiștii) au pierdut (…) 40% din teritoriul pe care-l controlează în Irak, (reprezentând) 20-30% din întregul” teritoriu asupra căruia dețin controlul, a apreciat secretarul de Stat american John Kerry în marja Forumului Economic de la Davos.

Potrivit lui Kerry, Statul Islamic urmează să fie „foarte grav afectat” în Irak și în Siria până la sfârșitul anului.

Deja „există un bilanț prezentat de coaliție (…). Acesta este de 22.000 de morți de la începutul operațiunilor”, a declarat ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian, pentru postul France24.

Potrivit coordonatorului UE în lupta împotriva terorismului Gilles de Kerchove, eșecurile înregistrate de SI în fața coaliției ar putea de altfel să-i determine pe unii dintre liderii organizației să se instaleze în Libia, o țară în care „nu au loc atacuri aeriene și (nu există) nici un Guvern deplin funcțional”.

Lansate în vara lui 2014, atacurile aeriene ale coaliției s-au intensificat după atacurile comise la Paris în noiembrie, soldate cu 130 de morți, în special asupra unor instalații de producție petrolieră. Traficul cu petrol este una dintre principalele surse de vent pentru SI.

De când au fost lansate atacurile, SI pare că se află într-o „situație extrem de fragilă”, în opinia lui Jean-Yves Le Drian. „Nu a mai existat nicio ofensivă importantă a Daech de ceva timp”, „mijloacele financiare (ale jihadiștilor) încep, de asemenea, să se termine”, a notat el.

„Intensificarea atacurilor contra Daech dau roade”, a apreciat, de asemnea, comandantul portavionului francez Charles de Gaulle, contraamiralul ené-Jean Crignola, într-o escală la Abu Dhabi.

Însă, a adăugat Jean-Yves Le Drian, „este necesar să rămânem prudenți”. Jihadiștii „au fost zdruncinați, diminuați de intervențiile noastre, inclusiv în ceea ce privește mijloacele grele de care dispun, dar sunt de asemenea obișnuiți cu noua situație”, a spus ministrul. „Ei se amestecă în mijlocul populațiilor civile și se protejează în acest fel. Ei efectuează operațiuni punctuale de rezistență ici-colo”, a adăugat Le Drian.

– „Ritmul intervențiilor va fi accelerat”

Campania aeriană a antrenat primele eșecuri ale SI la Kobane (Siria), Sinjar și Ramadi (Irak). Însă organizația continuă să recruteze combatanți.

Statul Islamic dispune, astfel, de 35.000 de jihadiști – dintre care cel puțin 12.000 sunt străini -, potrivit lui Le Drian.

Iar organizația extremistă a lansat sâmbătă o ofensivă asupra orașului Dier Ezzor (est), aflat în continuare sub controlul Damascului.

Pentru a fi înfrântă, „ritmul intervențiilor va fi accelerat”, a declarat președintele francez François Hollande, după o reuniune la Paris a miniștrilor Apărării din principalele șapte țări contributoare la coaliția anti-SI.

Strategia, reafirmată cu ocazia acestei reuniuni, „implică eliberarea orașelor Rakka, în Siria, și Mosul, în Irak, deoarece acolo se află centrele de comandă ale Statului islamic”, a subliniat șeful statului francez.

François Hollande a notat că, în cursul acestei reuniuni a fost „reafirmată” de asemenea „voința (…) de a ne oferi susținerea forțelor arabe și kurde care luptă împotriva Daech la sol”.

Forțe speciale americane sunt, de asemenea, prezente în ambele țări. Ele „oferă capacități unice care multiplică” eficiența militară a coaliției, și-a exprimat satisfacția secretarul american al Apărării Ashton Carter, într-un discurs susținut la Paris.

Carter a îndemnat Turcia, cu această ocazie, „să facă mai mult” în cadrul coaliției, în special printr-un control mai bun la frontiera sa cu Siria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...