Prima pagină » Știri externe » Știință » Ce au descoperit cercetătorii despre reproducerea primelor plante de pe pământ. Ce arată un studiu

Ce au descoperit cercetătorii despre reproducerea primelor plante de pe pământ. Ce arată un studiu

Ce au descoperit cercetătorii despre reproducerea primelor plante de pe pământ. Ce arată un studiu
Ce au descoperit cercetătorii despre reproducerea primelor plante de pe pământ / sursă foto: Shutterstock

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii din China au descoperit cum a avut loc reproducerea primelor plante de pe pământ. Astfel de date au fost emise abia după ce au fost studiate mai multe fosile ale unei plante cu semințe vechi de 365 de milioane de ani. Iată detaliile mai jos.

Un nou studiu a fost coordonat de cercetătorii din China, iar subiectul principal a fost legat de modul în care avea loc reproducerea primelor plante de pe pământ. În cadrul studiului coordonat de oamenii de știință de la Universitatea Beijing și Institutul de Geologie și Paleontologie din Nanjing, au fost extrase mai multe date referitoare la modul în care plantele s-au înmulțit pe Terra. La baza studiului au stat fosilele unei plante vechi de 365 de milioane de ani, și anume Zaijunia Biloba. Până acum, specia a fost necunoscută.

Ce au descoperit cercetătorii despre reproducerea primelor plante de pe pământ

Datele indică faptul că fosilele acestei plante datează din Devonianul Târziu, perioada când plantele care au semințe abia începeau să evolueze.  Pentru ca plantele să supraviețuiască atunci, captarea polenului transportat prin aer reprezenta un aspect esențial. Și, totuși, pentru unii dintre cercetători a rămas un mister modul în care plantele străvechi reușeau să capteze polenul, având în vedere că plantele cu semințe au structuri reproductive femele, spre deosebire de alte plante care eliberează spori în aer.

Pentru ca cercetătorii din China să se apropie mai mult de un eventual răspuns, au efectuat simulări ale curenților de aer, fiind utilizate și tehnici avansate de modelare 3D. În cazul plantei Zaijunia Biloba, ale cărei fosile vechi de 365 de milioane de ani i-au fost analizate, cercetătorii chinezi au descoperit că aceasta prezenta un „design inteligent”, arată antena3.ro. Polentul era captat într-o manieră inedită, susțin oamenii de știință.

Planta Zaijunia Biloba prezenta învelişuri superioare cu 4 lobi prin intermediul cărora curenții de aer erau încetiniți cu până la 91%. Practic, învelișul „inteligent” ajuta ca ovulele plantei să intre în contact cu granulele de polen, pentru a avea loc reproducerea. Studiul a fost publicat în Revista Proceedings of the Royal Society B.

Vezi și:

Cele două zone din România, unde s-au descoperit fosile de dinozauri ce datează de acum 70 de milioane de ani

Oamenii de știință au detectat pulsuri RADIO misterioase din direcția constelației Carul Mare. Care ar fi cauza?

DESCOPERIRE istorică în deșertul Ocucaje. Fosile rare ale unui crocodil marin, vechi de peste 10.000.000 de ani, găsite în stare perfectă

Descoperire arheologică excepțională în ROMÂNIA. Au fost găsite cele mai vechi urme de locuire umană din Europa

O nouă specie de DINOZAUR a fost descoperită în Spania

Sursă foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

A căpătat experiență în trustul Intact Media Group și a activat, ulterior, în echipa Kanal D. În 2019 s-a alăturat trustului Gândul Media Network, semnând articole în CIAO, VERDICT, CANCAN ... vezi toate articolele

Citește și