Stratfor: Instabilitatea din Republica Moldova ar putea fi „o oportunitate” pentru România

Stratfor: Instabilitatea din Republica Moldova ar putea fi o oportunitate pentru România
Publicat: 17/07/2015, 17:23

„Începând din anul 2009, Administrația de la Chișinău s-a orientat spre integrarea europeană a Republicii Moldova. Cu toate acestea, clivajul politic – în principal între formațiunile proeuropene (Partidul Democrat și Partidul Liberal-Democrat) și cele proruse (Partidul Comunist și Partidul Socialist) – au generat un impas politic semnificativ la Chișinău”, explică Stratfor, un institut cu sediul în orașul american Austin.

„Aspirațiile Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană au suferit o lovitură majoră recent, când premierul proeuropean Chiril Gaburici a demisionat. (…) R.Moldova era deja într-o criză economică majoră. Căderea Guvernului Gaburici a condus la oprirea programelor economice ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional. În plus, Uniunea Europeană a anunțat pe 7 iulie suspendarea finanțării pentru R.Moldova până la formarea noului guvern. Partidele proeuropene au anunțat intenția de a forma un nou guvern până la sfârșitul lunii iulie, dar disensiunile profunde persistă”, subliniază Stratfor.

„Această situație este în interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, așa cum a procedat de altfel și în cazul Ucrainei. Semnificativa prezență militară rusă în regiunea separatistă Transnistria și în zone proruse precum Găgăuzia conferă Rusiei o importantă pârghie de influență asupra Chișinăului”, notează Stratfor.

„Cu toate acestea, criza politică din Republica Moldova – în special dificultățile financiare din ce în ce mai mari ale țării – ar putea oferi o oportunitate României. Situația economică precară a Republicii Moldova, despre care publicul crede că este generată în principal de corupție, ar putea explica de ce recentele manifestații în favoarea reunificării cu România au fost unele dintre cele mai ample din ultimii ani”, notează agenția americană de analize.

„Președintele României, Klaus Iohannis, nu s-a întâlnit cu manifestanții, dar a luat act de marșul pentru reunificare și a declarat ulterior că «oamenii de pe ambele maluri ale Râului Prut se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci și în comuniune». Declarațiile de acest tip arată că liderii politici ai României nu pledează pentru reunificare, dar că Bucureștiul rămâne un susținător-cheie al aprofundării relațiilor cu Chișinăul în contextul Uniunii Europene”, argumentează Stratfor.

„România este într-o poziție bună de a oferi asistență financiară, dat fiind că înțelege bine situația din R.Moldova și are interesul strategic de a scoate Chișinăul de pe orbita Moscovei. (…) Însă, chiar dacă actualele condiții oferă oportunități României, Bucureștiul este conștient că se confruntă cu obstacole în demersul de consolidare a influenței asupra Chișinăului. Timp de mulți ani, Rusia a fost cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, însă restricțiile comerciale motivate politic au condus la scăderea exporturilor moldovene către Rusia, generând creșterea acestora spre UE, în special spre România”, explică Stratfor.

„Deficiențele financiare din ce în ce mai mari din R.Moldova, precum și capacitatea și voința României de a atenua unele dintre problemele economice ale țării ar putea face ca acest subiect să devină unul de mare interes pentru ambele părți în viitor”, concluzionează Stratfor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Travis Kelce devine cel mai bine plătit jucător din NFL. Taylor Swift este cea care...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ