SUA au desemnat Wagner „organizație criminală transnaţională”

SUA au desemnat Wagner „organizație criminală transnaţională”
SUA au desemnat Wagner „organizație criminală transnaţională” / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 26/01/2023, 20:19

Anunț oficial din Statele Unite:  America a desemnat compania militară privată rusă Wagner drept „organizaţie criminală transnaţională”!

Totodată, toate activele Wagner din SUA au fost blocate de autorități.

Ce urmăresc americanii

Desemnarea Wagner drept organizație criminală transnaţională are drept argument ajutorul pe care firma controversatului Evgheny Prigojin îl acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.

Această decizie se înscrie în acţiunile Departamentului Trezoreriei SUA vizând zeci de persoane şi entităţi, în efortul de a limita capacităţile Rusiei de a purta războiul, conform unui comunicat al Trezoreriei SUA.

„Personalul Wagner s-a angajat în activităţi criminale grave, inclusiv execuţii în masă, violuri, răpiri de minori şi abuz fizic în Republica Centrafricană şi Mali”, a notat Trezoreria SUA.

Sunt vizate de noile sancţiuni şi alte entităţi pe care Washingtonul le acuză că susţin operaţiunile militare ale grupului Wagner, între care compania Terra Tech cu sediul în Rusia şi Institutul de ştiinţe spaţiale şi cercetări tehnologice Changsha Tianyi, cu sediul în China.

„Sancţiunile extinse impuse grupului Wagner, precum şi noile sancţiuni impuse asociaţilor acestora şi altor companii ce susţin complexul militar rus vor scădea în şi mai mare măsură capacitatea preşedintelui Putin de a înarma şi echipa maşina sa de război”, a afirmat într-un comunicat secretarul de stat al Finanțelor, Janet Yellen.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a afirmat că Vladimir Putin recurge în tot mai mare măsură la Wagner pentru sprijin militar, ceea ce creează tensiuni la Moscova. „Vedem indicaţii, inclusiv de la serviciile de informaţii, că tensiunile dintre Wagner şi Ministerul rus al Apărării cresc. Wagner devine un centru de putere rival armatei şi altor ministere din Rusia”, a spus Kirby.

Potrivit CNN, Wagner ar avea în prezent circa 50.000 de oameni angrenați pe frontul din Ucraina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase