SUA consideră iminent un atac iranian asupra Israelului/ Guvernul Netanyahu nu a știut în avans de raidul contra familiei lui Haniyeh

SUA consideră iminent un atac iranian asupra Israelului/ Guvernul Netanyahu nu a știut în avans de raidul contra familiei lui Haniyeh
Publicat: 10/04/2024, 22:09

Serviciile secrete din Statele Unite și din națiuni aliate consideră că este iminent un atac major al Iranului sau al grupurilor islamiste afiliate asupra bazelor militare sau a instituțiilor guvernamentale israeliene, ceea ce ar marca escaladarea conflictului, în timp ce Guvernul Benjamin Netanyahu pare să se distanțeze de atacul armatei israeliene soldat cu moartea fiilor și nepoților lui Ismail Haniyeh, unul dintre liderii grupului Hamas.

Conform unor surse citate de grupul media Bloomberg, serviciile secrete din SUA și din națiuni aliate cred că Iranul sau grupurile islamiste pro-iraniene ar putea lansa în următoarele zile un atac major cu rachete și drone asupra unor obiective militare israeliene, a instituțiilor guvernamentale sau a reprezentanțelor diplomatice.

Conform evaluărilor serviciilor de informații occidentale, atacul contra Israelului nu va fi lansat neapărat din sudul Libanului, unde este activă organizația fundamentalistă șiită Hezbollah.

Un atac major asupra Israelului ar conduce la escaladarea actualului conflict dintre armata israeliană și grupul islamist palestinian Hamas, existând chiar riscul atragerii Statelor Unite într-un război.

”Așa cum i-am spus premierului Benjamin Netanyahu, angajamentul nostru pentru securitatea Israelului, în contextul amenințărilor generate de Iran și de grupurile afiliate, este ferm”, a afirmat miercuri președintele SUA, Joe Biden, notând că Teheranul amenință statul evreu cu un ”atac semnificativ”.

Avioane militare au atacat, pe 1 aprilie, sediul Consulatului Iranului din capitala Siriei, Damasc. Clădirea a fost distrusă, iar numeroase imobile din apropiere au suferit daune considerabile. Cel puțin 16 persoane au fost ucise, printre care se numără șapte ofițeri din cadrul Gardienilor Revoluției. Siria și Iranul atribuie Israelului atacul aerian.

Regimul islamist de la Teheran și grupul Hezbollah au amenințat cu riposte majore.

”Israelul trebuie pedepsit și va fi pedepsit. Atacul a vizat teritoriul iranian. Ambasadele și consulatele sunt teritorii ale statului respectiv. Când au atacat Consulatul, au atacat teritoriul nostru”, a atras atenția ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului.

În schimb, Guvernul Benjamin Netanyahu a amenințat că va ataca poziții din Iran dacă forțele militare ale Teheranului vor lansa vreun atac de pe teritoriul iranian.

”În cazul în care Iranul va lansa atacuri de pe teritoriul său, Israelul va riposta și va ataca Iranul”, a declarat miercuri Israel Katz, ministrul israelian de Externe.

Guvernul israelian nu a știut în avans de raidul soldat cu moartea fiilor lui Haniyeh

Guvernul Benjamin Netanyahu nu a fost informat în avans despre planul raidului aerian soldat cu moartea fiilor și nepoților lui Ismail Haniyeh, unul dintre liderii organizației palestiniene Hamas, afirmă un oficial guvernamental de la Ierusalim citat de site-ul Walla News și de cotidianul The Jerusalem Post.

Conform sursei citate, atacul nu a fost aprobat direct de Cabinetul de război din Israel, ci a fost o acțiune tactică a Serviciului pentru Securitatea Internă (Shin Bet) prin colaborare cu structuri militare.

Șase membri ai familiei lui Ismail Haniyeh, liderul Biroului politic al mișcării Hamas, au fost uciși într-un raid aerian israelian efectuat miercuri în Fâșia Gaza. Ismail Haniyeh a confirmat, pentru postul de televiziune Al Jazeera, că trei fii și trei nepoți au fost uciși într-un atac aerian asupra orașului Gaza.

Armata israeliană a confirmat atacul, argumentând că fiii lui Haniyeh planificau ”acțiuni teroriste”.

Foto: Profimedia

Citește și:

Biden salută parteneriatul ”INDESTRUCTIBIL” dintre SUA și Japonia și vrea menținerea echilibrului strategic în zona Indo-Pacifică

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto