SUA continuă eforturile pentru un acord între Israel și Hamas /Casa Albă AMENINȚĂ grupurile islamiste, dar nu vrea război cu Iranul

Publicat: 31/01/2024, 22:41

Administrația SUA a anunțat, miercuri seară, continuarea eforturilor diplomatice pentru ajungerea la un acord între Israel și grupul islamist Hamas, pledând pentru acțiuni de evitare a unui război cu Iranul, dar amenințând grupurile islamiste care au comis atacul asupra unei baze americane din Iordania.

Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui Joe Biden, s-a întâlnit la Washington cu Ron Dermer, ministrul israelian pentru Afaceri Strategice.

”Au discutat despre situația de pe teren din Fâșia Gaza. A fost și o nouă oportunitate de a discuta despre intensificarea asistenței umanitare pentru populația Fâșiei Gaza. Sigur că au discutat și despre eforturile noastre colective de eliberare a tuturor ostaticilor, pentru a-i aduce acasă la familii. Negocierile și discuțiile sunt în curs”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Anterior, Jake Sullivan s-a întâlnit cu rudele ostaticilor americani din Fâșia Gaza și cu emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani, în eforturile de ajunge la un nou acord între Israel și grupul Hamas.

Israelul și grupul Hamas semnalează progrese în negocieri

Oficiali israelieni au semnalat miercuri seară, potrivit cotidianului Haaretz, progrese în negocierile cu Hamas, intermediate de Qatar, Egipt și Statele Unite.

La rândul său, Ismail Haniyeh, liderul Biroului politic al organizației palestiniene Hamas, s-a declarat dispus să accepte un acord cu Israel care să garanteze un armistițiu extins în schimbul eliberării unora dintre cei peste 130 de ostatici israelieni.

Bilanțul ofensivei militare israeliene din Fâșia Gaza a ajuns la 29.900 de morți și peste 65.000 de răniți. Armata israeliană a lansat ofensiva în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile islamiste care au vizat pe 7 octombrie 2023 comunități din sudul Israelului, soldate cu aproximativ 1.200 de morți și peste 5.400 de răniți.

Washingtonul amenință grupurile islamiste pro-iraniene

John Kirby a avertizat că, deși Statele Unite nu vor izbucnirea unui război cu Iranul, Washingtonul va acționa pentru contracararea grupurilor islamiste pro-iraniene din Siria și Irak.

”Sigur că trebuie să demonstrăm forță față de aceste grupuri islamiste susținute de Iran. Cu toate acestea, aș spune câteva lucruri. În primul rând, am spus de mai multe ori, nu vrem război cu Iranul, nu încercăm să ajungem la un conflict extins, nu vrem un război cu Iranul. În al doilea rând, avem obligații în regiune, inclusiv față de trupele și obiectivele noastre, iar acum atacurile s-au soldat cu moartea a trei militari americani. Va trebui să acționăm pentru a ne asigura că cei responsabili vor fi trași la răspundere”, a atras atenția John Kirby.

”Credem că atacul din Iordania a fost planificat, finanțat și comis de un grup denumit Rezistența Islamică din Irak, o organizație din care fac parte mai multe facțiuni, inclusiv Kataib Hezbollah”, a subliniat John Kirby.

Trei militari americani au fost uciși, iar câteva zeci au fost răniți în urma unui atac cu drone care a vizat duminică Baza militară Turnul 22 (Tower 22), situată în nord-estul Iordaniei, în apropierea frontierelor cu Siria și Irak. Cel puțin 40 de militari americani au necesitat îngrijiri medicale după atac, mulți pentru traume psihice. Statele Unite au trupe în estul Siriei și în Irak în cadrul misiunii de combatere a grupului terorist Stat Islamic (ISIS/Daesh). Bazele americane din Iordania au misiuni ”separate”, a precizat John Kirby.

Președintele Joe Biden a atribuit atacul ”grupurilor militante radicale susținute de Iran”.

”Vom riposta. Îi vom trage la răspundere pe toți cei responsabili, în modul și în momentul alese de noi”, a avertizat liderul de la Casa Albă.

Însă Iranul a avertizat că va riposta la orice atac al Statelor Unite. ”Auzim amenințări din partea oficialilor americani, eu le spun că ne-au testat deja și că ne cunoaștem unii pe alții, nicio amenințare nu va rămâne fără răspuns. Noi nu vrem un război, dar nici nu ne temem de război”, a declarat Hossein Salami, comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice.

Hossein Amirabdollahian, ministrul iranian de Externe, a îndemnat Washingtonul să se concentreze pe o soluție politică pentru evitarea escaladării conflictului din Orientul Mijlociu.

”Statele Unite trebuie să înceteze amenințările și să se concentreze pe o soluție politică. Trebuie să accepte ideea existenței rezistenței islamice”, a atras atenția ministrul de Externe de la Teheran.

Președintele Joe Biden a declarat, marți, că a luat o decizie privind riposta la atacul asupra unei baze americane din Iordania, atribuind Iranului responsabilitatea indirectă, dar semnalând că nu vrea un război cu Teheranul.

Întrebat de jurnaliști dacă a decis cum va riposta la atacul din Iordania, Biden a răspuns: ”Da”. Rugat să spună dacă Iranul este responsabil, Biden a precizat: ”Consider că Iranul este responsabil în sensul că le furnizează armament celor care au comis atacul. Nu cred că avem nevoie de un război mai amplu în Orientul Mijlociu, nu vreau acest lucru”.

Foto: Profimedia

Citește și:

The Jerusalem Post: Manevra STRATEGICĂ a lui Netanyahu privind viitorul Fâșiei Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto