SUA oferă Ucrainei 335 milioane dolari. La ce vor fi folosiți banii

Redactor:
Valentin Vidu
SUA oferă Ucrainei 335 milioane dolari. La ce vor fi folosiți banii
Casa Albă a anunțat că va oferi Ucrainei o "asistență în domeniul securității" suplimentară în valoare de 335 milioane de dolari, în urma unei întâlniri între vicepreședintele american Joe Biden și președintele ucrainean Petro Poroșenko, relatează postul Radio Free Euroe-Radio Liberty online.

Ucraina are nevoie urgentă de acest ajutor în contextul unei acute crize economice, după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014 și este aczată de implicare în conflictul separatist din estul țării, ceea ce Moscova dezminte.

Washingtonul susține Guvernul prooccidental de la Kiev, însă și-a exprimat îngrijorarea față de corupția din această țară. Aceste îngrijorări au fost abordate săptămâna aceasta, când Parlamentul ucrainean l-a demis pe procuroul general, acuzat de blocarea unor anchete de corupție vizând oficiali de rang înalt.

Potrivit Casei Albe, Biden i-a promis lui Poroșenko ajutoare suplimentare, cu condiția să continue eforturile în vederea instalării unui nou guvern reformist. O încercare de formarea a unei noi coaliții de guvernare a eșuat, săptămâna aceasta, după ce unul dintre potențialii parteneri a formulat cereri care vizează o anulare a unora dintre reformele cerute Ucrainei de Occident.

„Vicepreședintele a salutat eforturile în vederea formării unui guvern stabil, axat pe reforme, și a subliniat că acest pas și adotarea reformelor necesare sunt eșențiale în vederea deblocării unui ajutor economic internațional, inclusiv a celei de a treia tranșă a unui ajutor american în vederea constituirii unei garanții, în valoare de un miliard de dolari”, a anunțat Casa Albă.

Inchide