SUA și Rusia s-au înteles asupra unui proiect al constituției siriene: Când va fi gata acesta

Redactor:
Valentin Vidu
SUA și Rusia s-au înteles asupra unui proiect al constituției siriene: Când va fi gata acesta
Statele Unite și Rusia au convenit ca până în august să fie prezentat un proiect al unei noi constituții siriene, în cadrul unei întâlniri de patru ore joi, la Kremlin, între secretarul de Stat american John Kerry și președintele rus Vladimir Putin, relatează BBC News online.

Kerry a făcut acest anunț după întâlnire și a adăugat că a convenit împreună cu Putin să exercite presiuni asupra Guvernului și opoziției siriene în vederea unei accelerări a negocierilor cu privire la o tranziție în această țară devastată de război.

O rundă indirectă de negocieri de pace s-a încheiat joi, la Geneva, între reprezentanți ai președintelui sirian Bashar al-Assad și opoziției.

Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a declarat că a găsit un teren de înțelegere între cele două părți.

Negocierile au intrat de joi în pauză, iar de Mistura a anunțat că vor fi reluate luna viitoare.

„Calendar țintă”

Kerry a efectuat această vizită la Moscova la zece zile după ce Putin a anunțat retragerea celei mai mari părți a trupelor ruse din Siria.

„Am convenit asupra unui calendar-țintă în vederea stabilirii cadrului unei tranziții politice și proiectului unei constituții, ambele până în august”, a anunțat Kerry într-o conferință de presă comună cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Kerry nu a spus dacă a discutat cu Putin despre soarta președintelui sirian Bashar al-Assad.

Însă șeful diplomației americane a declarat că a convenit împreună cu șeful statului rus asupra faptului că al-Assad „trebuie să facă ceea ce trebuie” și să se angajeze în negocieri directe de pace.

Washingtonul și opoziția siriană îi cer lui al-Assad să plece de la putere, însă Moscova, un aliat-cheie al liderului sirian, insistă ca sirienii să ia o decizie în acest sens.

Lavrov a anunțat la rândul său că Statele Unite și Rusia vor exercita presiuni asupra opoziției și Guvernului siriene să participe la „negocieri directe” la Geneva, care urmează să abordeze „o structură de guvernare de tranziție”.

Șefii celor două diplomații au promis că vor încerca să consolideze armistițiul care a intrat în vigoare pe 27 februarie și care a fost respectat per ansamblu.

 

Inchide