Suntem tot mai aproape de un război Rusia-NATO? Moscova, avertisment dur după ce Lituania a oprit mai multe transporturi de mărfuri către Kaliningrad: „Vom acționa”

Suntem tot mai aproape de un război Rusia-NATO? Moscova, avertisment dur după ce Lituania a oprit mai multe transporturi de mărfuri către Kaliningrad: „Vom acționa”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21/06/2022, 13:05

Kremlinul a amenințat Lituania că „va acționa”, după ce mai multe transporturi aflate sub sancțiunea UE au fost blocate să ajungă în enclava rusă Kaliningrad.

Moscova a avertizat cu privire la „acțiuni foarte dure” împotriva Lituaniei, membru al NATO, după ce mai multe transporturi de cărbune, metale, materiale de construcții și tehnologie avansată au fost oprite să intre pe teritoriul Rusiei.

Oficialilor lituanieni li s-a spus că, dacă nu va fi reluat tranzitul de mărfuri în viitorul apropiat, Rusia își rezervă dreptul de a acționa pentru a-și proteja interesele naționale.

„Considerăm că măsurile părții lituaniene – care încalcă obligațiile legale internaționale ale Lituaniei, în primul rând Declarația comună din 2002 a Federației Ruse și a Uniunii Europene privind tranzitul între regiunea Kaliningrad și restul Federației Ruse – drept provocatoare”, a transmis Ministerul rus de Externe.

Senatorul rus Andrey Klimov a avertizat că este „o agresiune directă împotriva Rusiei, forțându-ne literalmente să recurgem imediat la autoapărare adecvată”, conform Daily Mail.

Șeful Comisiei parlamentare pentru protecția suveranității a promis că Rusia va rezolva blocada „în orice mod”.

Atacarea Lituaniei de către Rusia va duce la un război mondial

Orice atac direct al Rusiei asupra unui stat membru al alianței ar fi văzut ca un act de război împotriva NATO și ar putea declanșa un război mondial.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat că țara sa pune în aplicare pur și simplu sancțiunile impuse de UE.

El a spus că măsurile implementate au fost luate după „consultarea cu Comisia Europeană și în conformitate cu orientările acesteia”.

„Bunurile supuse sancțiunilor nu vor mai avea voie să tranziteze teritoriul lituanian”, a adăugat Landsbergis.

Ministerul de Externe a subliniat că nu a impus restricții „unilaterale, individuale sau suplimentare”.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Această decizie este cu adevărat fără precedent. Este o încălcare a tuturor regulilor. Considerăm acest lucru ilegal. Situația este mai mult decât gravă… avem nevoie de o analiză serioasă și aprofundată pentru a stabili răspunsul nostru”.

Exclava Kaliningrad, care găzduiește aproximativ 430.000 de oameni, este înconjurată de Lituania și Polonia, o altă țară a UE, la sud și izolată de restul Rusiei. Trenurile cu mărfuri pentru Kaliningrad călătoresc prin Belarus și Lituania.

Nu există tranzit prin Polonia. Rusia poate încă aproviziona enclava pe mare, fără a încălca sancțiunile UE.

Urmărește cele mai noi informații din a 118-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult