Supapă pentru dependența de Rusia. Gazoductul România-Bulgaria este gata

Supapă pentru dependența de Rusia. Gazoductul România-Bulgaria este gata
Publicat: 07/11/2016, 12:58

Gazoductul Bulgaria-România va fi primul care va deveni operațional de la criza de gaz din 2009, care a demonstrat că Bulgaria depinde de livrările de gaze rusești, iar țara este vulnerabilă, comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene. Cu sprijinul Comisiei Europene, Bulgaria și-a propus să asigure rute și resurse de petrol alternative.

Conducta de rezervă DN 500 „va funcționa până la sfârșitul lunii noiembrie 2016″, potrivit unui comunicat Transgaz emis duminică.

Interconectorul România-Bulgaria a fost finanțat cu fonduri europene în valoare de 23 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro alocate lucrărilor de pe malul românesc și 13 milioane de euro pentru partea bulgară.

„Subtraversarea efectivă a Dunării la Comasca a început încă din 25 septembrie 2016, când a avut loc tragere a conductei principale prin forajul executat pe sub Dunăre. Lucrările de subtraversare înseamnă în fapt conectarea sistemului de transport de gaze naturale dintre România și Bulgaria. În același timp, Stația de Măsurare a Gazelor Giurgiu permite circulația gazelor în ambele sensuri, curgere bidirecțională care a fost dimensionată la un debit maxim de 1,5 miliarde mc/an în ambele sensuri. Din Stația de Măsurare a Gazelor Giurgiu, gazele sunt transportate prin conducte DN 500 mm, în lungime de 5,1 km până de la grupul de robinete Comasca (România). Lungimea efectivă a subtraversării este de 2,1 km de la grupul de robinete Comasca până la grupul similar de la Marten (Bulgaria)”, precizează Trasngaz.

Transgaz se află în faza finală a negocierii Acordului de Interconectare cu Bulgartransgaz, operatorul sistemului de transport gaze naturale din țara vecină. Acordul de Interconectare va sta la baza comercializării capacităților de transport.

Proiectul de interconectare România-Bulgaria este singurul proiect prin care se poate asigura transportul gazelor naturale din traseul sudic al gazelor Azerbaidjan-Turcia-Grecia spre Austria, prin segmentul de pe teritoriul României. Conducta de gaz din Bulgaria în Austria, via România și Ungaria (BRUA – PCI 7.15, proiect de interes comun conform primei liste PCI) are o importanță deosebită la nivel regional, astfel încât, după punerea în funcțiune, conducta va asigura integrarea surselor de gaze naturale din Coridorul Sudic cu piețele din Europa Centrală și de Vest.

Proiectul BRUA este dezvoltat în contextul necesității diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale ale țărilor europene, creșterii securității alimentării cu gaze naturale a României prin acces la noi surse, transportul înspre piețele central europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică, asigurării pe direcția Bulgaria a unei capacități de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an și dezvoltării unei capacități de transport pe direcția Ungaria de 1,75 mld.mc/an în faza I și 4,4 mld.mc/an în faza II.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
FOTO. Inna, imagini interzise cardiacilor! A ieșit așa în costum de baie
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Își va continua cariera în Ceruri! Dănuț Radu, fotbalistul din cale afară de cuminte care...
Se dau vouchere pentru meditaţii. Sorin Cîmpeanu a explicat ce elevi le-ar putea primi
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Țara care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. „Industria...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Raed Arafat, mesaj de ultimă oră pentru români despre Ro-Alert. Vești deloc bune
7 vedete care au animale de companie neobișnuite VIDEO
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Alexandru Rafila, anunț pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Este bomba zilei. Toți românii trebuie...
Miracolul care înspăimântă Rusia. Călugărul mort cu 90 de ani în urmă a luat 10...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...