Surpriza pregătită de Vladimir Putin lui Barack Obama. Anunțul Rusiei despre „noua alianță”

Surpriza pregătită de Vladimir Putin lui Barack Obama. Anunțul Rusiei despre noua alianță
Publicat: 24/10/2015, 11:55

În capitala austriacă, unde s-au reunit într-o încercare de a găsi o ieșire politică la conflictul sirian, care s-a soldat cu peste 250.000 de morți din 2011 și până în prezent, diplomația rusă, o susținătoare-cheie a regimului sirian din 2011 încoace, s-a aflat în minoritate în fața diplomațiilor americană, turcă și saudită – adversari aprigi ai regimului de la Damasc.

Însă Moscova a creat o surpriză anunțând o nouă alianță: o „coordonare” a operațiunilor militare în spațiul aerian sirian cu Iordania, un aliat al Statelor Unite și membru al coaliției împotriva organizației jihadiste Statul Islamic (SI).

Contururile acestei cooperări nu au fost precizate, însă un „mecanism” care să permită punerea ei în aplicare acționează la Amman, au dat asigurări miniștrii rus și iordanian. Ministrul iordanian de externe Nasser Judeh se afla la Viena.

Ammanul a precizat într-un comunicat că această „cooperare între Iordania și Rusia este veche” și că „Iordania este în continuare membră a coaliției internaționale împotriva terorismului” condusă de către Statele Unite.

Kerry a părăsit Viena vineri seara, către Iordania, o vizită programată înaintea acestui anunț.

Moscova și Washingtonul vor, în urma acestei reuniuni fără precedent, să extindă la noi actori efortul diplomatic internațional în vederea unei soluționări a conflictului, însă au în continuare obiective divergente cu privire la soarta regimului lui Bashar al-Assad.

De asemenea, această reuniune cvadripartită de la Viena – o premieră diplomatică – ar putea să fie urmată de o nouă întâlnire, vinerea viitoare, cu mai mulți participanți, au anunțat secretarul de Stat american John Kerry și omologul său rus Serghei Lavrov.

Kerry a declarat că el „speră să poată avea loc încă de vinerea viitoare o nouă reuniune, mai largă”, iar Lavrov a apreciat că „cvartetul (…) trebuie lărgit”.

Lavrov a insistat asupra necesității implicării Iranului, Egiptului, Qatarului, Emiratelor Arabe Unite (EAU) și Iordaniei.

Kerry a preferat să citeze Franța, Marea Britanie, Germania, Italia și Qatarul. Fiind vorba despre o integrare a Teheranului, alt aliat fidel al regimului de la Damasc, „nu am ajuns acolo”, i-a replicat el.

Soarta președintelui sirian Bashar al-Assad continuă să divizeze, în mod clar, Washingtonul și Moscova. „Cele mai multe țări din Europa (…) înțeleg că Bashar al-Assad creează o dinamică ce face pacea imposibilă. Că nu putem face nimic (…) dacă rămâne la putere”, a subliniat Kerry.

Șeful diplomației ruse a apreciat, la rândul său, că „poporul sirian” este cel în măsură să decidă soarta conducătorului său și s-a declarat în favoarea unor negocieri cu privire la o soluționare „politică” a conflictului, care să includă Guvernul al-Assad și „spectrul complet” al opoziției siriene.

– Drum vital pentru al-Assad către Alep, întrerupt de SI

Moscova reproșează în mod regulat Washingtonului că încearcă să se „debaraseze” de liderul sirian.

După ce a cerut neîncetat plecarea imediată a lui Bashar al-Assad – ca o condiție prealabilă – oricărui proces politic, Washingtonul a admis, în ultimele luni, că un calendar este negociabil, dar fără să ceze asupra acestui obiectiv.

Un semn al internaționalizării eforturilor de soluționare a conflictului sirian a constat în faptul că reuniunea a avut ca scop să „găsească noi idei pentru ieșirea din impas”, a adăugat șeful diplomației americane, recunoscând că participanții sunt conștienți că acest lucru este „dificil”.

Americanii și aliații lor participă la o coaliție internațională împotriva SI și oferă susținere rebelilor sirieni inamici ai regimului de la Damasc. Rusia a lansat, la rândul ei, în urmă cu trei săptămâni, o campanie de bombardamente aeriene în Siria. O intervenție împotriva „terorismului” – afirmă Moscova. Raiduri menite mai degrabă să-l salveze pe Bashar al-Assad – o acuză Washingtonul și partenerii săi.

Raidurile aeriene rusești s-au soldat cu aproape 450 de morți de la 30 septembrie, a anunțat vineri ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Barack Obama l-a numit vineri pe Brett McGurk, un expert în Irak, noul emisar pentru coordonarea campaniei contra SI.

SI a întrerupt vineri un drum vital pentru regim, între Homs și Alep, în apropiere de Khanasser, și controlează o porțiune de cel puțin șase kilometri din această arteră, potrivit Observatorului.

Regimul sirian și-a pierdut astfel ultima rută de aprovizionare către cartierele asupra cărora deține controlul la Alep, un oraș care era considerat capitala economică a Siriei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
UNGURII, la ani lumină de România. Deja nu se mai poate face NIMIC, totul s-a...
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Vulturii și‐au schimbat traseul de migrație pentru a evita războiul din Ucraina
×