Talibanii pakistanezi caută un nou lider, după eliminarea lui Hakimullah

Talibanii pakistanezi caută un nou lider, după eliminarea lui Hakimullah
Publicat: 02/11/2013, 13:17
Actualizat: 02/11/2013, 13:17

Consiliul central al talibanilor pakistanezi s-a reunit sâmbătă dimineața pentru a alege un succesor al lui Hakimullah Mehsud, ucis vineri într-un atac cu un avion american fără pilot, o nominalizare considerată crucială pentru viitorul negocierilor de pace cu Guvernul pakistanez, relatează AFP

Hakimullah Mehsud, în vârstă de aproximativ 30 de ani, promovat lider la grupării Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) după moartea mentorului său Baitullah Mehsud, a fost ucis vineri alături de patru apropiați de către un avion fără pilot în apropiere de Miranshah, capitala Waziristanului de Nord, considerat centrul mișcării jihadiste în regiune.

Funeraliile celor cinci bărbați au avut loc în aceeași seară, în prezența comandanților și unor militanți din cadrul TTP. În noaptea de vineri spre sâmbătă, „shoura” talibanilor – Consiliul suprem al rebeliunii – începea să se reunească într-un loc secret, în zonele tribale, cu scopul de a-l alege pe succesorul lui Mehsud, au declarat surse talibane pentru AFP.

O serie de nume sunt deja evocate pentru preluarea conducerii mișcării, inclusiv ale lui Qari Walayat Mehsud – vărul lui Hakimullah, Asmatullah Shaheen – șeful Consiliului central al talibanilor, Khan Said „Sajna” – actualul număr doi în ierarhia rebeliunii, Azam Tariq – un fost purtător de cuvânt și mollahul Fazlullah – comandantul care, împreună cu oamenii săi, a preluat controlul asupra Văii Swat în perioada 2007-2009.

„Consiliul central ascultă opiniile tuturor membrilor și comandanților de rang înalt”, a declarat pentru AFP un cadru al rebeliunii, cerând protecția anonimatului. „Alegerea ar putea să dureze, deoarece membrii shourei schimbă în mod constant locul de întâlnire”, din cauza temerilor față de un nou atac cu avion fără pilot, a adăugat el.

Aproximativ zece lideri tribali și insurgenți au deschis focul, sâmbătă dimineața, asupra unui avion american fără pilot care zbura la altitudine joasă la Miranshah, potrivit unor martori. „Au tras cu arme ușoare și mitraliera” asupra avionului, a declarat pentru AFP Tariq Khan, un comerciant de la Miranshah.

În acest oraș situat în zonele tribale, locuitorii se temeau sâmbătă de represalii după moartea liderului lor. „Oamenilor le este frică. Moartea lui Hakimullah Mehsud provoacă o incertitudine. Toată lumea vorbește despre răzbunarea talibanilor”, a adăugat Khan.

Aceste temeri erau împărtășite și de presă, care preconiza un nou val de atentate în țară și în principal împotriva forțelor de ordine din sud-vest, acuzate de rebeli că furnizează Statelor Unite informații despre locul unde se află membri TTP.

– O „sabotare” a negocierilor?

Eliminarea lui Hakimullah Mehsud are loc în contextul în care Guvernul premierului Nawaz Sharif urma să trimită o delegație în zonele tribale, cu scopul de a discuta cu rebelii în vederea unor eventuale negocieri de pace.

Premierul Sharif a obținut recent acordul principalelor partide politice din țară să lanseze negocieri cu insurgenții și să pună capăt, astfel, atentatelor care s-au soldat cu mii de morți în țară de la crearea TTP în 2007.

„Un lucru a fost dovedit astăzi (vineri), și anume că atacurile cu drone (avioane fără pilot) au sabotat întotdeauna eforturile organizării unor negocieri de pace”, a declarat Imran Khan, un charismatic lider al PTI, principalul partid din cadrul Guvernului din Khyber Pakhtunkhwa, o provincie învecinată cu zonele tribale. „Acest lucru demonstrează că (Statele Unite) nu vor pacea în Pakistan”, a subliniat el.

„Viitorul negocierilor de pace va fi dificil, vor fi o provocare, deoarece numeroși actori încearcă să le saboteze. Însă acest lucru nu ar trebui să afecteze voința Guvernului de a merge înainte”, și-a exprimat speranța Jan Achakzai, un purtător de cuvânt al Jamaat Ulema-e-Islam (JUI-F), un partid islamic însărcinat să stabilească o legătură între Guvern și rebeli.

Deși numeroase ziare și politicieni influenți criticau sâmbătă atacul american, considerat în mod oficial „contraproductiv” de către Islabad, unii îl considerau o ocazie de care Guvernul poate profita.

„Dacă Guvernul este serios în privința negocierilor, ar trebui să profite de pe urma morții lui Hakimullah și să înceapă negocieri cu cei din interiorul TTP” care sunt favorabili negocierilor, sublinia cotidianul The News.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului