Țările din UE care NU au expulzat diplomați ruși. Austria: Vrem să menținem deschise canalele de comunicare cu Moscova

Țările din UE care NU au expulzat diplomați ruși. Austria: Vrem să menținem deschise canalele de comunicare cu Moscova
Publicat: 27/03/2018, 10:19

Austria, Bulgaria, Cipru, Malta, Slovacia, Slovenia și Luxemburg nu s-au alăturat demersului, în vreme ce Belgia și Irlanda nu au făcut încă un anunț oficial, potrivit Guardian.

Austrianu va expulza niciun diplomat rus din cauza atacului neurotoxic produs în Marea Britanie, a anunțat luni seară Guvernul de la Viena, precizând că vrea să mențină neutralitatea națiunii, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

„Susținem decizia de chemare a ambasadorului Uniunii Europene de la Moscova, dar nu vom lua măsuri pe plan național”, au anunțat, într-un comunicat comun, cancelarul conservator al Austriei, Sebastian Kurz, și ministrulaustriac de Externe, Karin Kneissl (extremă-dreapta).

„Vrem să menținem deschise canalele de comunicare cu Rusia.Austriaeste o țară neutră și se consideră o punte între Occident și Est”, au precizat cei doi lideri austrieci.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, luni, că a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României, ca urmare a atacului de la Salisbury.

„Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018,MAEconsidera că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe.

Sursa citată menționează că un diplomat rus este expulzat.

„Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice,MAEa notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României”, a anunțat MAE.

După decizia SUA de a expiza 60 de diplomați ruși, Donald Tusk, președintele Consiliului European, a anunțat luni că 14 state membre UE au decis să expulzeze diplomați ruși ca reacție la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova.

Oficialul UE a mai declarat că nu este exclus ca în perioada următoare să fie luate măsuri suplimentare.

Potrivit agenției de știri Bloomberg, statele UE care au anunțat expulzarea unor diplomați ruși sunt: Franța (4 diplomați), Lituania (3), Cehia (3), Danemarca (2), Italia (2), Germania (4), Olanda (2), România (1), Polonia (4), Estonia (1), Letonia (1), Finlanda (1). În plus, Ucraina a anunțat că va expulza 13 diplomați ruși în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

„Continuăm să criticăm acțiunile Guvernului rus, însă în același timp, astăzi, noi, europenii – alături de poporul rus – deplângem victimele tragicului incendiu din orașul Kemerovo din vestul Siberiei”, a mai declarat Tusk, făcând referire la incendiul care a cuprins un centru comercial din localitatea siberiană, în urma căruia peste 60 de persoane au decedat.

Rusia amenință cu măsuri simetrice

Deciziile unor țări din cadrul Uniunii Europene și Statelor Unite de a expulza diplomați ruși reprezintă „erori”, iarRusiava răspunde simetric la aceste „provocări”, avertizează Administrația Vladimir Putin.

„Regretăm puternic deciziile a numeroase țări de a expulza diplomați ruși; ne vom ghida după principiul reciprocității. Deciziile de expulzare a diplomaților ruși sunt erori, iar referirile la cazul Serghei Skripal sunt total lipsite de fundament”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Transmitem un protest puternic față de hotărârile unor state UE și NATO de a expulza diplomați ruși. Vom avea o reacție simetrică. Vom pregăti măsuri în următoarele zile și vom da răspunsuri fiecărei țări. Considerăm că sunt măsuri neprietenești, care nu contribuie la stabilirea sarcinilor și intereselor de aflare a adevărului privind incidentul produs pe 4 martie în orășelul britanic Salisbury”, a comunicat Ministerul rus de Externe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică