Tehnologia care ar putea prezice cutremurele

Tehnologia care ar putea prezice cutremurele
Publicat: 22/04/2016, 09:12

Totuși, în statele sărace, care nu își permit astfel de sisteme de prevenție, cutremurele omoară până la sute de mii de oameni. În Haiti, seismul cu magnitudinea de 7 grade produs în 2010 a provocat moartea a peste 100.000 de persoane, în timp ce mult mai puternicul cutremur de 9 grade din Japonia produs în 2011, a omorât 18.000 de persoane. Aceste cifre demonstrează că sistemele moderne pentru prevenire în cazul unui cutremur major sunt accesibile doar țărilor bogate.

Producerea unui cutremur nu poate fi anticipată în prezent. Totuși, o invenție modernă poate deveni soluția salvatoare pentru viețile oamenilor care locuiesc în zonele cu risc seismic ridicat. Aceasta folosește sateliții pentru a măsura semnalele electromagnetice care apar atunci când cutremurul este pe cale să se producă. Din cauza faptului că toate celelalte metode de predicție a seismelor au dat greș, această nouă descoperire nu se bucură de prea mult credit din partea specialiștilor.

Un grup mic de cercetători a folosit sateliții pentru a studia ionosfera, stratul superior al atmosferei, care este plin de particule încărcate electric. Ei au observat schimbări la nivelul acestor particule chiar și cu până la 10 zile înainte de producerea unor cutremure devastatoare precum cele din Nepal (7,8 grade, 2015), California (6 grade, 2014), Japonia (9 grade, 2011), Haiti (7 grade, 2010), Italia (6,3 grade, 2009), China (8 grade, 2008).

Schimbările pe care le-au observat includ o mulțime de semnale de natură electromagnetică, de la conductivitatea aerului, până la schimbări în interiorul câmpurilor electromagnetice. Oamenii de știință nu pot spune, însă, cu certitudine ce cauzează aceste semnale, dar au câteva bănuieli.

Cea mai pertinentă ipoteză este aceea că atunci când presiunea se acumulează și deformează scoarța terestră, sunt eliberate cantități mici de radon, care este prins în pungile de aer. Radonul este radioactiv, iar eliberarea sa poate da naștere unora dintre semnalele electromagnetice din ionosferă. Acestea pot fi măsurate atât pe sol, cât și în aer, însă sateliții acoperă o suprafață mult mai mare.

Oamenii de știință de la Laboratorul de Știință Spațială Mullard din cadrul University College London, plănuiesc o misiune în spațiu pentru a testa această ipoteză. Ei speră să poate trimite doi sateliți de mici dimensiuni pe orbita inferioară a Pământului, care să poată capta aceaste semnale. Dacă această metodă va fucționa, cutremurele vor putea fi anticipate cu câteva ore înainte de producerea lor, salvându-se o mulțime de vieți omenești.

Există, binînțeles contestatari ai acestei idei, care spun că predicția cutremurelor este imposibilă. Țări în care seismele sunt, într-adevăr, o problemă, precum Statele Unite ale Americii sau Japonia, au încercat, de-a lungul anilor, să dezvolte astfel de mecanisme de anticipare a cutremurelor, însă nu au reușit. Este nevoie de un exemplu al acestei reușite pentru ca felul acesta de idei să fie luat în considerare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații