Tensiune pe axa Londra-Bruxelles. Motivul pentru care negocierile pentru BREXIT s-au blocat. May: Rămân disensiuni pe anumite teme. Discuțiile vor fi reluate

Tensiune pe axa Londra-Bruxelles. Motivul pentru care negocierile pentru BREXIT s-au blocat. May: Rămân disensiuni pe anumite teme. Discuțiile vor fi reluate
Publicat: 04/12/2017, 19:05
Actualizat: 26/03/2019, 03:13

Premierul Marii Britanii a declarat că s-au înregistrat progrese, dar rămân disensiuni „pe anumite teme”. „Discuțiile vor fi reluate înainte de sfârșitul acestei săptămâni și sunt încrezătoare că se vor finaliza pozitiv”, a declarat Theresa May, citată de BBC News online.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a confirmat, în cursul aceleiași conferințe de presă, că „nu a fost posibil să se ajungă la un acord complet astăzi, în pofida celor mai bune eforturi”.

Jean-Claude Juncker a subliniat că „nu este vorba de un eșec al negocierilor”, declarându-se „încrezător” că vor fi înregistrate „progrese suficiente” înaintea summitului Consiliului European.

Conform unor surse citate de cotidianul The Telegraph, principala problemă în negocieri o reprezintă frontiera post-Brexit între Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Irlanda, stat UE.

Donald Tusk: UE și Marea Britanie se apropie de un acord care va permite avansarea negocierilor Brexit

În urmă cu câteva ore, Donald Tusk, președintele Consiliului European, afirmase că Uniunea Europeană și Marea Britanie se apropie de un acord care va permite trecerea la etapa negocierilor privind relațiile bilaterale după Brexit: „Sunt încurajat de progresele privind frontiera cu Irlanda. Ne apropiem de înregistrarea unor progrese suficiente înaintea summitului UE”.

Liderul UE a făcut acest anunț după conversația pe care a avut-o prin telefon cu premierul Irlandei, Leo Varadkar. Potrivit unor surse irlandeze, Guvernul Theresa May a dat asigurări că nu va reinstitui controalele vamale la frontiera dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Irlanda, după Brexit. Nu este clar cum se va putea realiza acest lucru la nivel tehnic, în contextul în care Irlanda este membru UE, iar Marea Britanie va fi stat extracomunitar și nu va accepta libera circulație a persoanelor, mărfurilor, serviciilor și capitalului.

Liderii Uniunii Europene vor decide peste zece zile dacă negocierile cu Marea Britanie pe tema Brexit vor putea trece la etapa viitoarelor relații bilaterale. Bruxellesul a primit asigurări privind obligațiile financiare ale Londrei, dar așteaptă progrese în discuțiile privind situația imigranților europeni aflați pe teritoriul britanic și în cazul frontierei dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Irlanda.

Londra și Scoția fac presiuni în problema Brexit: Dacă Irlanda de Nord rămâne pe piața unică, ar trebui ca și alții să beneficieze de acest tratament

Scoția ar putea pretinde și ea obținerea unui acord separat în problema ieșirii Regatului Unit din UE. Declarația lui Sturgeon vine după ce în presă a apărut un document în care se arată că Irlanda de Nord ar putea rămâne în continuare în perimetrul pieței unice europene și parte a uniunii vamale, după Brexit, spre deosebire de restul Regatului. Premierul scoțian Nicola Sturgeon a spus că Scoției ar trebui, în acest context, să i se permită să „rămână efectiv actor pe piața unică europeană”. Același lucru a sugerat și primarul Londrei, Sadiq Khan, care a amintit că londonezii au votat într-un procent copleșitor rămânerea în UE și că ar fi drept ca și capitala să beneficieze de o astfel de derogare.

Un draft al planurilor referitoare la rezolvarea problemei graniței irlandeze apărut în presă a arătat că oficialii britanici și irlandezi au agreat propunerile potrivit cărora Irlanda de Nord va rămâne atât membru al pieței unice europene, cât și al uniunii vamale după Brexit.

Astfel, liderul scoțian a profitat de acest prilej pentru a trage un semnal de alarmă referitor la faptul că Scoția ar trebui și ea să rămână parte a tratatelor UE după ce Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, condiții pe care partidul pro-independență al lui Sturgeon a încercat să le impună încă de la referendum.

„Dacă o parte a Regatului Unit poate menține o traiectorie aliniată cu cea a UE și, efectiv, să rămână parte a pieței unice europene (decizie care este, de altfel, soluția corectă pentru Irlanda de Nord), cu siguranță nu există un motiv practic pentru care alții n-ar putea primi același tratament”, a scris pe Twitter primul ministru scoțian.

Guvernul de la Londra a respins în mod repetat scenariul potrivit căruia condițiile pentru Brexit ar putea fi diferite în privința Scoției, care a votat la referendum în favoarea rămânerii în UE, însă președintele Consiliului European, Donald Tusk, a ținut să sublinieze că negocierile nu pot avansa dacă Dublinul nu este satisfăcut de înțelegerea obținută.

Informațiile referitoare la documentul aflat încă în lucru au apărut în presă în contextul în care Theresa May a participat duminică la un prânz de lucru la Bruxelles, acolo unde s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și în cadrul căruia a încercat avansarea către a doua fază a negocierilor pentru Brexit.

La scurt timp au apărut reacții radicale din teritoriu. Primarul Londrei, Sadiq Khan a scris și el pe Twitter că o astfel de decizie ar avea efecte uriașe pentru Capitala Regatului: „Vor fi implicații enorme pentru Londra, dacă Theresa May a fost de acord că e posibil ca o parte a UK să rămână parte a pieței unice și a uniunii vamale după Brexit. Londonezii au votat într-un număr copleșitor rămânerea în UE, iar un acord similar ar putea să protejeze zeci de mii de slujbe”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican