Tensiuni la Londra: Serviciile britanice de securitate sunt presate să explice crima comisă de doi islamiști

Tensiuni la Londra: Serviciile britanice de securitate sunt presate să explice crima comisă de doi islamiști
Serviciile britanice de securitate erau supuse presiunii, vineri, pentru a explica cum cei doi bărbați, învinuiți de uciderea unui militar în plină stradă, la Londra, au scăpat atenției lor, relatează AFP.
Publicat: 24/05/2013, 18:31
Actualizat: 29/03/2019, 16:49

Serviciile britanice de securitate erau supuse presiunii, vineri, pentru a explica cum cei doi bărbați, învinuiți de uciderea unui militar în plină stradă, la Londra, au scăpat atenției lor, relatează AFP.

Cei doi suspecți, care au produs teroare miercuri, atacându-și victima cu un cuțit de bucătărie și cu un satâr de măcelar, erau cunoscuți de opt ani poliției și serviciilor interne de informații MI5, potrivit The Guardian.

„De ce MI5 nu a acționat, dacă ucigașii se aflau sub supraveghere?”, se întreba tabloidul Daily Express.

Serviciile premierului David Cameron au recunoscut că aceste informații apărute în presă nu sunt „false”. Guvernul a promis o anchetă parlamentară pentru a stabili dacă au existat erori în activitatea serviciilor de informații și poliției, luându-le totodată apărarea.

„Am întâlnit experți în securitate care îmi explicau cât este de dificil să controlezi toată lumea într-o societate liberă”, a avertizat ministrul pentru Colectivități Locale, Eric Pickles, într-un interviu acordat vineri pentru BBC.

Un fost șef al combaterii terorismului din MI6, serviciile britanice de informații externe, a apreciat, de asemenea, că este „incredibil de dificil” de prevenit acest gen de drame.

Cei doi presupuși suspecți „vin probabil dintr-o grupare mică, fără legături în străinătate sau fără legături mai largi în Regatul Unit care ar atrage mai departe atenția forțelor de securitate”, a apreciat Richard Barrett pentru BBC. „Când cineva exprimă puncte de vedere radicale (…), devine un extremist violent? Pentru a găsi indicii, (…) cred că este extrem de dificil”, a adăugat el. „Un lucru este să notezi numele lor, dar altceva este să acționezi pentru a le urmări deplasările”, a insistat el.

Potrivit Daily Telegraph, unul dintre suspecți, Michael Adebolajo, a fost arestat în 2006, în timpul unor ciocniri între extremiști musulmani și polițiști, la Londra. Conform The Times el ar fi fost reținut, de asemenea, când încerca să meargă în Somalia pentru a se alătura insurgenților islamiști shebab.

El mai frecventa organizația islamistă Al-Mouhajiroun, a afirmat pentru AFP Anjem Choudary, un fost lider al acestei mișcări care a fost interzisă în Marea Britanie.

Michael Adebolajo, în vârstă de 28 de ani, și presupusul său complice, Michael Adebowale, în vârstă de 22 de ani, care au fost răniți de poliție la locul producerii dramei, se aflau în continuare la spital vineri, dar viața lor nu este în pericol, potrivit poliției.

Detalii au început să apară cu privire la parcursul lor. Primul, care revendică comiterea crimei pe o înregistrare video luată de către un trecător în apropierea locului dramei, a crescut în Marea Britanie într-o familie de creștini cu origini nigeriene, însă s-a convertit la islam în urmă cu 20 de ani. Îngrijorați de anturajul său, părinții s-au mutat din Londra pentru a încerca să rupă legăturile pe care fiul lor le avea cu personaje dubioase, dar tânărul a revenit în capitala britanică la studii, potrivit presei. El distribuia broșuri care îndemnau la jihad, a afirmat The Times.

Într-o nouă înregistrare video luată de către un amator și difuzată vineri de Daily Mirror, în care este arătată intervenția poliției după comiterea crimei, unul dintre cei doi suspecți lasă un cuțit în momentul în care este atins de poliție. Altul apare cu un revolver în mână.

Victima lor, un militar, Lee Rigby, a fost înjunghiată până când a murit, miercuri, în plină stradă, la Londra, potrivit unor martori. Într-o înregistrare video filmată de către un trecător, Michael Adebolajao afirmă că a acționat astfel pentru că „musulmani sunt uciși în fiecare zi de către militari britanici”.

De teama unui nou atac, în pofida apelurilor la calm ale Guvernului britanic și ale comunității musulmane, 1.200 de polițiști suplimentari au fost mobilizați joi seara, la Londra, iar securitatea a fost consolidată în apropierea cazărmilor din capitală. După efectuarea unor percheziții la șase adrese joi, Scotland Yard trebuie să interogheze vineri două persoane în vârstă de 29 de ani, arestate cu o zi înainte pentru complicitate la crimă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată