Tensiunile dintre Marea Britanie și Rusia se intensifică. Ce decizie a luat Londra, în contextul întâlnirii pe tema atacului neurotoxic din Salisbury

Tensiunile dintre Marea Britanie și Rusia se intensifică. Ce decizie a luat Londra, în contextul întâlnirii pe tema atacului neurotoxic din Salisbury
Publicat: 21/03/2018, 12:44

Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al ambasadei britanice în Rusia.

„Ambasadorul nu va participa și încă nu am decis dacă vom trimite unu reprezentant”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Potrivit agenției Reuters, Ministerul de rus de Externe a invitat mai mulți ambasadori străini să participe la o întrevedere cu experții din cadrul departamentului pentru neproliferare și control al armamentului, pentru a discuta acuzațiile aduse Moscovei în cazul Skripal.

Aflat într-o vizită oficială în Japonia, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia vrea ca Marea Britanie să îi transmită locația actuală a fostului agent rus și a fiicei acestuia.

Lavrov a mai adăugat că Moscova cere guvernului britanic să clarifice motivul acuzațiilor aduse Rusiei.

„În mare parte nu există niciun dubiu că actuala conducere britanică încearcă în mod conștient să submineze relațiile între Rusia și Marea Britanie”, a afirmat Lavrov.

Marea Britanie, SUA, Franța și Germania susțin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicație plauzibilă și au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat în ultimii zece ani agentul neurotoxic „Novichok”, folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.