TEPCO a depus un dosar pentru repornirea a două reactoare nucleare și a relansat testarea ALPS

TEPCO a depus un dosar pentru repornirea a două reactoare nucleare și a relansat testarea ALPS
Publicat: 27/09/2013, 12:45
Actualizat: 06/06/2014, 13:28

Tokyo Electric Power (TEPCO), compania care administrează centrala avariată de la Fukushima și ale cărei instalații nucleare sunt oprite din funcțiune sine die, a depus o cerere la Autoritatea pentru reglementare în domeniu pentru ca aceasta să valideze siguranța reactoarelor 6 și 7 ale centralei Kashiwazaki-Kariwa (nord-vest), cea mai mare de pe arhipelag.

TEPCO intenționa să depună cererea de peste două luni, dar un aviz negativ al guvernatorului prefecturii Niigata, Hirohiko Izumida, a împiedicat-o.

Cu toate acestea, alesul local a consimțit joi să-și dea acordul pentru lucrări de conformare care vor fi necesare, și anume instalarea unor dispozitive speciale de ventilație cu filtre.

TEPCO speră să repornească reactoarele cât mai repede posibil, cu scopul de a reduce costurile la gaz și petrol necesare pentru alimentarea centralelor termice, care acoperă în prezent lipsa completă a energiei atomice.

Cele șapte reactoare de la Kashiwazaki-Kariwa sunt oprite fie de mai mulți ani, din cauza cutremurului de la Niigata din 2007, fie de mai multe luni, din cauza unor noi măsuri adoptate de autorități pentru a proteja instalațiile atomice în caz de seism, tsunami, accidente aviatice sau acte de terorism.

De asemenea, toate celelalte reactoare japoneze sunt oprite. Niciunul dintre cele 50 de reactoare nu poate fi repus în funcțiune atât timp cât nu au obținut o certificare a siguranței în baza noilor norme înăsprite care au intrat în vigoare la 8 iulie.

Noul Guvern nipon, condus de conservatorul Shinzo Abe, favorabil energiei nucleare, a promis să respecte avizul emis de Autoritatea pentru reglementare, cu statut independent.

Nerăbdătoare să-și repornească centralele, companiile au început deja lucrări de punere în conformitate și au depus dosare pentru aproximativ 12 unități de la diferite centrale.

Potrivit autorității, fiecare reactor necesită studii care ar putea dura șase luni, astfel încât este dificil de făcut vreun pronostic cu privire la numărul de unități ce ar putea fi reactivate pentru următoarea iarnă, un sezon caracterizat printr-un consum mai mare de electricitate. De asemenea, aprobarea aleșilor locali este indispensabilă de fiecare dată, pe lângă cea a administrației centrale.

Pe de altă parte, TEPCO a anunțat vineri că a repus în funcțiune o unitate de decontaminare de apă radioactivă.

„Am relansat testarea sistemului ALPS vineri, la ora locală 00.04 (joi, 18.04, ora României)”, a anunțat TEPCO într-un e-mail trimis presei.

ALPS, realizat cu grupul japonez Toshiba, ar trebui să identifice aproximativ 60 de elemente radioactive din apa deja debarasată de cesiu 134/137 și stocată în prezent în sute de rezervoare diseminate în complexul centralei devastate de tsunamiul produs la 11 martie 2011.

Acest dispozitiv a fost deja testat în martie, dar nu a oferit satisfacție totală. El a fost retras pentru câteva luni cu scopul de a fi îmbunătățit.

Una dintre cele trei unități a fost repusă în funcțiune.

ALPS este un element-cheie pentru strategia TEPCO de tratare a sute de mii de tone de apă din complex, o cantitate care crește în fiecare zi și care nu va putea fi stocată la infinit. Recent, apă contaminată s-a scurs dintr-un rezervor, ceea ce a pus la îndoială siguranța celorlalte 300 de același tip.

Problema apei radioactive a provocat o criză, iar TEPCO este presat de Guvernul japonez și comunitatea internațională să o rezolve, mai ales că o parte din această apă se scurge în Oceanul Pacific, situat în apropiere.

TEPCO și Autoritatea pentru reglementare au avertizat deja că apa contaminată va fi aruncată în mare, după ce va trece prin ALPS și printr-un alt sistem prevăzut pentru eliminarea reziduurilor de tritiu. Însă, ca apa să fie aruncată în mare, va trebui ca nivelul său de radioactivitate să fie conform limitelor admise la nivel mondial.

Totodată, Guvernul de la Tokyo ia în calcul să investească într-un alt sistem de decontaminare pentru a consolida dispozitivul ALPS care va fi insuficient.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Avertisment de ultimă oră de la ANM. Fenomene extreme în multe județe
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?