The New York Times: Amenințarea lui Trump privind apărarea NATO reflectă o TRANSFORMARE mai amplă a rolului SUA în lume

The New York Times: Amenințarea lui Trump privind apărarea NATO reflectă o TRANSFORMARE mai amplă a rolului SUA în lume
Publicat: 16/02/2024, 07:30

Amenințarea lui Donald Trump privind refuzul de apărare a țărilor NATO care nu își achită contribuțiile militare reflectă modificarea rolului SUA în lume, în condițiile în care alianțele rămase din perioada Războiului Rece sunt considerate învechite de un segment semnificativ al publicului american, comentează cotidianul The New York Times.

”Atunci când fostul președinte Donald Trump a declarat la un miting de campanie din Carolina de Sud că ar încuraja Rusia să atace statele NATO care nu își achită facturile, oficialii de la Washington, Londra, Paris, Tokyo și din alte zone ale lunii au fost șocați. Dar nu și publicul din Carolina de Sud. (…) Simpatizanții lui Trump, care aveau tricouri cu mesajul Să Facem America Măreață Din Nou, au reacționat cu aplauze la ideea solidarizării cu Rusia în detrimentul prietenilor Statelor Unite. Aliați «delincvenți»? Uităm de ei, nu sunt problema Americii”, constată editorialistul Peter Baker, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul ”Amenințarea lui Trump privind apărarea NATO reflectă o trasformare mai amplă a rolului SUA în lume”.

Respingerea arhitecturii de securitate conduse de SUA după al II-lea Război Mondial amintește cât de mult s-a schimbat în ultimii ani conceptul rolului de lider al SUA în lume. În acest context, alianțele de apărare din timpul Războiului Rece sunt percepute acum ca fiind învechite de un segment semnificativ al publicului american care îl simpatizează pe Trump.

Acordurile clasice de securitate s-au erodat din cauza crizelor

Consensul care se menținuse după Războiul Rece s-a erodat din cauza globalizării, a războaielor din Irak și Afganistan, a crizei economice din 2008-2009 și a atacurilor constante lansate de Trump asupra instituțiilor și acordurilor internaționale.

”Structura alianțelor construite pentru câștigarea Războiului Rece s-a atrofiat. În mod evident, Trump a fost foarte combatant când și-a început mandatul, dar acest lucru s-a înscris într-o tendință pe termen lung. Dacă privim din perspectivă istorică, ultimii 80 de ani sunt o situație anormală pentru Statele Unite. De-a lungul întregii istorii a SUA, americanii au crezut că au procedat bine prin acțiunile de pe continent, erau destul de independenți economic față de alte țări, iar acest lucru încă este valabil în mare parte în prezent”, explică Michael Beckley, profesor la Universitatea Tufts.

Tensiunile istorice dintre naționalismul unilateral și internaționalimul bazat pe coaliții au luat o turnură evidentă în ultima săptămână. Imediat după afirmațiile despre apărarea colectivă a NATO, Trump a avertizat că va opri asistența externă dacă revine la putere. Iar președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, și colegii republicani pur și simplu au refuzat analizarea pachetului de asistență de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

”Aliații noștri urmăresc atent aceste lucruri, la fel și adversarii. Sunt unii care spun că alianțele și parteneriatele cu alte țări nu contează sau că ar trebui anulate. Dar știm din istorie că atunci când nu ne ridicăm împotriva dictatorilor, aceștia vor persista. Iar consecințele ar fi severe, pentru securitatea națională a SUA, pentru aliații din NATO și pentru alții, în întreaga lume”, a avertizat Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui Joe Biden.

Doar că Trump nu a privit niciodată lucrurile din această perspectivă. Încă din anii 1980, a afirmat constant că aliații au profitat de Statele Unite la nivel comercial, în materie de imigrație și securitate.

”Ideea veche a apărării colective a NATO trebuie reanalizată. Noi avem o idee mai îngustă asupra intereselor noastre decât ar vrea Estonia să avem”, afirmă Russell Vought, fost consilier bugetar al lui Trump, în prezent președinte al Centrului pentru Înnoirea Americii (CRA).

Rusia și China au interese comune contra SUA /Washingtonul are nevoie de alianțe

Heather A. Conley, președintele Fondului Marshall al SUA, o organizație care promovează relațiile transatlantice, și fost oficial în Departamentul de Stat, crede că problema este că publicul american vede doar avantajele și dezavantajele alianțelor, nu valoarea acestora.

”În ultimii 20 de ani, oficialii responsabili de securitate națională nu au mai vorbit despre beneficii, au evocat doar costurile. Cu toate acestea, NATO a urmat agenda de securitate națională a SUA”, implicându-se în combaterea terorismului, susținând războiul din Afganistan și mobilizându-se împotriva incisivității Chinei, explică Heather A. Conley.

Heather A. Conley atrage atenția asupra convergenței intereselor forțelor antiamericane, ale Rusiei, Chinei, Iranului și Coreei de Nord.

”Exact acum avem nevoie de o arhitectură bazată pe alianțe mondiale. Acesta este avantajul nostru comparativ, forța noastră. Este singurul mod prin care putem fi victorioși. Dar aceste lucruri trebuie explicate foarte clar, iar americanii trebuie să înțeleagă beneficiile”, subliniază Heather A. Conley.

Citește și:

Președintele BCE admite că activitățile economice STAGNEAZĂ în zona euro și cere avansarea integrării, în noul context geopolitic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...