The New York Times: Pentru restul lumii, demiterea președintelui Camerei Reprezentanților este un nou exemplu despre dezordinea instituțională din SUA

The New York Times: Pentru restul lumii, demiterea președintelui Camerei Reprezentanților este un nou exemplu despre dezordinea instituțională din SUA
Publicat: 06/10/2023, 07:30

Criza politică de la Washington, inclusiv demiterea președintelui Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, reprezintă un nou exemplu despre ”dezordinea instituțională” din Statele Unite, comentează cotidianul The New York Times, observând acțiuni de subminare a normelor democratice și presiuni asupra instituțiilor.

”Era o vreme, nu cu mult timp în urmă, când se presupunea că Statele Unite învățau alte țări ce să facă, când Statele Unite erau modelul unei democrații stabile și predictibile, când Statele Unite trimiteau tineri emisari idealiști în părți îndepărtate ale lumii pentru a explica modul american. Pentru mulți care urmăresc situația de pe plan intern sau din străinătate, acum, modelul american nu mai oferă un caz de studiu despre o democrație reprezentativă eficientă. În schimb, Statele Unite au devenit un exemplu privind dezordinea instituțională și disputele politice, un model de recompensare a extremismului, a celor care contestă normele și amenință să divizeze și mai mult o națiune polarizată”, comentează editorialistul Peter Baker, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul ”Pentru restul lumii, demiterea lui Kevin McCarthy este un nou exemplu asupra dezordinii instituționale din SUA / În contextul crizei de la Capitoliu și al subminării normelor democratice, instituțiile sunt expuse unor presiuni intense”.

Revolta congresmenilor republicani care a condus pentru prima dată în istoria SUA la demiterea unui președinte al Camerei Reprezentanților ar fi o perturbare politică suficient de puternică. Dar criza de la Capitoliu intervine în contextul în care un fost președinte tocmai a compărut într-o instanță din New York, sub acuzația de fraudă, în timp ce folosește un limbaj din ce în ce mai vehement. În același timp, asistența militară pentru Ucraina este blocată de o minoritate republicană în Congres, iar luna viitoare se conturează din nou riscurile unui blocaj instituțional.

Instituțiile care au fost oricum supuse presiunilor intense în timpul mandatului președintelui Donald Trump se confruntă acum cu adevărate teste de rezistență. Instanțele judiciare trebuie să demonstreze că își pot menține credibilitatea, prin gestionarea cazurilor unui fost președinte care candidează pentru un nou mandat, iar Congresul trebuie să acționeze pentru alegerea unui nou lider și pentru abordarea unor probleme precum imigrația, bugetul, schimbările climatice și violențele comise cu arme de foc.

Președintele Joseph Biden a semnalat intenția de a căuta consens în relația cu opoziția republicană. ”Mai mult decât orice, trebuie să schimbăm atmosfera înveninată de la Washington. Știu că avem disensiuni profunde, dar trebuie să încetăm să ne percepem unii pe alții ca inamici. Trebuie să discutăm unii cu alții, trebuie să ne ascultăm unii pe alții, trebuie să colaborăm. Putem face asta”, a afirmat miercuri președintele Biden.

Însă optimismul lui Biden nu este împărtășit de mulți politicieni de la Washington. Spre exemplu, fostul președinte Donald Trump l-a acuzat pe un judecător că ”se lasă condus de politicienii democrați” și a denunțat corupția ”întregului sistem” politic.

”Partidele politice ajung, uneori, la lupte interne. Există disensiuni și în Partidul Democrat, chiar dacă nu sunt atât de dure ca cele din Partidul Republican. (…) Ceea ce este diferă acum este că, așa cum notează anumiți teoreticieni, republicanii conduși de Trump au atacat direct baza sistemului democratic prin refuzul de a accepta rezultatul unui scrutin pierdut și tolerând, chiar încurajând, violența politică, cel mai notabil prin asaltul asupra Capitoliului, pe 6 ianuarie 2021”, notează editorialistul.

”O democrație aflată pe punctul de a scăpa de sub control este efectul direct al deciziei unuia dintre principalii actori politici din procesul democratic de a nu accepta regulile de bază ale jocului”, afirmă Daniel Ziblatt, profesor la Universitatea Harvard, care a publicat recent cartea ”Tirania Minorității” împreună cu colegul Steven Levitsky.

Cetățenii americani sunt nemulțumiți de starea democrației

Iar publicul american este nemulțumit de mult timp de modul în care se desfășoară lucrurile. Ultima dată când majoritatea cetățenilor americani se declarau mulțumiți de situația politică din SUA a fost în 2004, într-un sondaj efectuat de Institutul Gallup. Mai puțin de jumătate dintre americani au încredere în Poliție, în sistemul medical, în organizațiile religioase, în Curtea Supremă de Justiție, în bănci, în școlile publice, în Președinție, în marile grupuri tehnologice, în sindicate, în presă, în sistemul judiciar penal, în marile grupuri de afaceri și în Congres, potrivit noilor sondaje efectuate de Institutul Gallup, care în ultimul an au evidențiat scăderea semnificativă a încrederii în 11 dintre cele 16 instituții monitorizate.

Doar asociațiile firmelor mici și armata beneficiază de încredere peste 50%. Iar o analiză efectuată în iunie de agenția The Associated Press și de Centrul NORC pentru Cercetări în Afaceri Publice arăta că 49% dintre cetățenii americani cred că democrația nu funcționează bine în Statele Unite, 40% apreciază că funcționează oarecum bine și doar 10% cred că funcționează foarte bine.

Expert: Rusia și China interpretează în mod ”periculos” problemele din SUA

Robert M. Gates, un expert în domeniul securității naționale care a deținut funcții în administrațiile președinților George W. Bush și Barack Obama, a atras atenția săptămâna trecută, într-un eseu publicat în revista Foreign Affairs intitulat ”Superputerea Disfuncțională”, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cel al Chinei, Xi Jinping, interpretează în moduri periculoase problemele Statelor Unite.

Ambii lideri, a scris Gates, sunt convinși că democrațiile precum Statele Unite ”au depășit momentele de triumf și au intrat în declin ireversibil”, manifestat prin accentuarea izolaționismului, a polarizării politice și prin conflicte interne.

”Disfuncționalitatea a făcut puterea americană imprevizibilă și lipsită de credibilitate, invitând practic autocrații cărora le plac riscurile să mizeze pe probabilități periculoase, cu efecte potențial catastrofale”, a subliniat Gates. ”Evenimentele din ultimele două zile doar au evidențiat cât de reală este disfuncționalitatea sistemului american”, a atras atenția Gates miercuri.

Foto: Profimedia

Citește și:

Joe Biden e îngrijorat de impasul politic care afectează finanțarea pentru Ucraina, dar se declară încrezător că va găsi o soluție

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...