Joe Biden e îngrijorat de impasul politic care afectează finanțarea pentru Ucraina, dar se declară încrezător că va găsi o soluție

Joe Biden e îngrijorat de impasul politic care afectează finanțarea pentru Ucraina, dar se declară încrezător că va găsi o soluție
Publicat: 04/10/2023, 22:01

Președintele Statelor Unite, Joseph Biden, a afirmat, miercuri seară, că este îngrijorat de lipsa fondurilor necesare continuării asistenței pentru Ucraina, pledând pentru depășirea tensiunilor din Congres și declarându-se încrezător că va identifica o soluție de menținere a sprijinului pentru Kiev, în contextul invaziei militare ruse.

”Sunt îngrijorat”, a afirmat Biden, referindu-se la criza din Congres, generată de disputele dintre Partidul Democrat și Partidul Republican privind bugetul SUA și de pozițiile unor congresmeni republicani considerați radicali.

”Dar știu că există majorități atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat, mai ales că ambele partide au semnalat că vor susține finanțarea asistenței pentru Ucraina”, a precizat Biden, citat de agenția Bloomberg și de cotidianul Le Monde.

Liderul de la Casa Albă a anunțat că intenționează să rostească ”un discurs major” pentru a argumenta că este ”extrem de important” să fie continuată asistența militară, financiară și umanitară pentru Ucraina, în eforturile de respingere a invaziei militare ruse.

”Trebuie să schimbăm atmosfera politică înveninată de la Washington. Avem dezacorduri profunde, dar trebuie să încetăm să ne comportăm ca inamicii”, a subliniat Biden.

De altfel, președintele SUA a semnalat că există ”alte modalități” prin care ar putea obține fonduri necesare asistenței pentru Ucraina, dar nu a oferit detalii despre mecanismele pe care le are în vedere.

”Cred că este clar pentru cea mai mare parte a comunității din domeniul politicii externe și pentru politicienii de stânga și de dreapta că este vorba despre un exercițiu valoros al Statelor Unite în sensul consolidării susținerii pe care o avem în întreaga lume”, a insistat Biden.

Pe fondul disputelor politice de la Washington privind finanțarea Ucrainei, Biden a organizat, marți, o reuniune prin teleconferință cu lideri ai națiunilor care fac parte din alianța occidentală, la discuții participând lideri din Canada, Germania, Japonia, România, Polonia, Marea Britanie și Franța, precum și oficiali din cadrul Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene.

John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a avertizat marți că întreruperea asistenței militare și financiare pentru Ucraina ar încuraja Rusia să intensifice atacurile și ar dezavantaja forțele militare ucrainene. ”Este imperativ necesar să îi ajutăm pe ucraineni să profite de fiecare zi. O întrerupere a sprijinului, chiar și pentru o perioadă scurtă, poate face diferența pe câmpul de luptă, iar președintele Vladimir Putin ar crede că poate continua conflictul până când noi și aliații noștri vom ceda”, a declarat John Kirby.

Președinția SUA cere insistent Congresului încă 24 de miliarde de dolari, pentru a putea continua asistența militară, financiară și umanitară pentru Ucraina. Însă un grup de politicieni republicani considerați radicali blochează eforturile Administrației de la Washington de a obține bugetul pe următorul an fiscal. Un blocaj instituțional a fost evitat în ultimul moment prin aprobarea unui buget temporar, dar nu sunt prevăzute fonduri pentru Ucraina. În contextul crizei, președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a fost demis, iar congresmenii republicani depun eforturi pentru alegerea unui nou lider, ceea ce riscă să prelungească impasul bugetar.

Congresmeni republicani din aripa considerată radicală cer ca bugetul pentru anul 2024 să fie la nivelul din 2022, de 1.470 de miliarde de dolari, cu 120 de miliarde mai redus decât cel convenit de Kevin McCarthy cu președintele Joseph Biden în luna mai. Ulterior, McCarthy a purtat negocieri pentru un buget de 1.526 de miliarde de dolari, dar nu fost găsită nicio soluție, în contextul în care opoziția republicană contestă multe proiecte sociale și de infrastructură ale Administrației Biden.

Foto: Profimedia

Citește și:

Marea Britanie se va consulta cu aliații din NATO pentru soluții de menținere a asistenței pentru Ucraina, în contextul crizei politice din SUA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
CLIENȚII LIDL România trebuie să știe. Anunțul a fost făcut chiar ÎNAINTE de Paște
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?