The New York Times: Xi Jinping a încercat să ofere asigurări, dar și să afirme pozițiile clare ale Chinei în discuțiile cu Biden

The New York Times: Xi Jinping a încercat să ofere asigurări, dar și să afirme pozițiile clare ale Chinei în discuțiile cu Biden
Publicat: 17/11/2023, 07:30

Președintele Chinei, Xi Jinping, a avut o poziție marcată, în mod aparent, de contradicții, la summitul cu omologul său american, Joseph Biden, liderul chinez încercând că exprime atât intenția dialogului cu Washingtonul, cât și să proiecteze putere, comentează cotidianul The New York Times.

”Președintele Xi vrea să convingă Washingtonul și întreaga lume că vrea interacțiuni cu Statele Unite, parțial pentru a atrage din nou investiții străine, în efortul de stimulare a economiei deficitare a Chinei. Dar vrea și să demonstreze poporului chinez că a apărat puternic interesele Beijingului, prezentând imaginea unei puteri mondiale aflate la egalitate cu Statele Unite, nu a unei puteri secundare care să fie dispusă la concesii”, comentează editorialiștii Vivian Wang și David Pierson, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul ”În discuțiile cu Biden, Xi a încercat, în același timp, să ofere asigurări și să afirme poziții”.

Editoraliștii notează că ”descrierea de către oficialii din China a vizitei lui Xi Jinping în SUA reflectă priorități care uneori sunt contradictorii: proiectarea atât a puterii, cât și a dorinței de a interacționa cu Washingtonul”.

Președintele Chinei a reiterat determinarea reunificării cu Taiwanul, fără însă a menționa potențiala utilizare a forței. În schimb, a denunțat eforturile considerate inutile ale SUA de izolare a Chinei, admițând că restricțiile americane în domeniul tehnologic au impact. Pentru a avea o poziție echilibrată, Xi Jinping s-a prezentat ca fiind unul dintre cei doi lideri care vor stabili dacă Statele Unite și China vor opta pentru cooperare sau pentru conflict, o decizie determinantă ”pentru viitorul omenirii”.

Poziția corespunde cu viziunea lui Xi Jinping că Statele Unite trebuie să accepte China ca fiind un stat egal, afirmă Fei-Ling Wang, profesor de Relații Internaționale la Institutul Tehnologic din statul american Georgia. ”Fie sunteți cu noi, mă ascultați și stabilim direcția, fie va fi un dezastru. Putem diviza lumea”, afirmă profesorul Fei-Ling Wang, descriind poziția liderului chinez.

De altfel, Xi Jinping a declarat că ”lumea este suficient de mare pentru succesul ambelor țări”, subliniind că ”succesul unei țări este o oportunitate pentru cealaltă”.

”Este un indiciu că acum Xi consideră China ca fiind o putere mondială, mai degrabă decât regională. Poziția este aliniată politicii externe stridente pe care Xi a aplicat-o în ultimii ani”, constată Cheng Chen, profesor de Științe Politice la Universitatea Albany.

”Xi Jinping impulsionează relațiile dintre SUA și China dincolo de cele două țări, oferind o perspectivă globală. Vrea să genereze o abordare mai extinsă, spunând: «nu este vorba doar despre noi doi, este vorba despre întreaga lume, de aceea, de ce nu ieși din logica ta mioapă, axată pe competiție?», subliniază Yun Sun, directorul Programului privind China din cadrul Centrului Stimson din Washington.

Foto: Profimedia

Citește și:

ANALIZĂ | Afirmațiile lui Biden despre ”dictatorul” chinez reflectă persistența dificultăților, dar și eforturi de identificare a intereselor comune

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Ciorbă falsă de burtă cu ciuperci pleurotus. E la fel de bună ca varianta consacrată
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele