• Publicat:
Internațional

Theresa May demisionează vineri din funcția de lider al Partidului Conservator

Theresa May demisionează vineri din funcția de lider al Partidului Conservator
Prim-ministrul britanic Theresa May va demisiona vineri în mod oficial din funcția de lider al Partidului Conservator, dar va rămâne în funcția de premier al Marii Britanii până va fi ales succesorul său, relatează BBC.

Theresa May și-a anunțat demisia din funcție în urmă cu două săptămâni, cu regret că nu a reușit să încheie procesul de Brexit.

În cursa pentru funcția de lider al Partidului Conservator și automat, prim-ministru al Marii Britanii, s-au înscris 11 perlamentari conservatori. Practic, Theresa May va fi premier interimar al Marii Britanii până la desemnarea succesorului său de către Partidul Conservator (centru-dreapta).

Alegerea viitorului lider al Partidului Conservator se va face printr-o serie de voturi secrete, care vor avea loc în datele de 13, 18, 19 și 20 iunie. Câștigătorul ar urma să fie anunțat în data de 22 iunie.

„Am făcut tot ce am putut pentru a-i convinge pe parlamentari să susțină Acordul Brexit, dar, din păcate, nu am reușit acest lucru”, a declarat Theresa May într-un discurs rostit în data de 24 mai, când și-a anunțat intenția de a demisiona.

„Regret foarte mult că nu am reușit să realizez Brexit. Succesorul meu va trebui să ajungă la ajungă la un consens. Consensul va fi posibil dacă ambele părți implicate în dezbatere vor fi capabile de compromisuri. Știu că Partidul Conservator se poate înnoi în anii care urmează. Știu că putem realiza ieșirea din Uniunea Europeană. Sunt mândră de progresele pe care le-am obținut în ultimii ani. Am ajutat mai mulți oameni ca niciodată să aibă locuri de muncă”, a subliniat Theresa May.

Consiliul European a decis amânarea ieșirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Inchide