Timmermans: Din nou, un jurnalist CURAJOS își pierde viața în lupta împotriva CORUPȚIEI. Noi detalii despre uciderea VIOLENTĂ a jurnalistei bulgare Viktoria Marinova

Timmermans: Din nou, un jurnalist CURAJOS își pierde viața în lupta împotriva CORUPȚIEI. Noi detalii despre uciderea VIOLENTĂ a jurnalistei bulgare Viktoria Marinova
Publicat: 08/10/2018, 18:38
Actualizat: 25/03/2019, 21:10

Comisia Europeană și Guvernul german au cerut autorităților bulgare să aducă în fața justiției persoanele responsabile de uciderea brutală a jurnalistei Viktoria Marinova, care lucra la o investigație despre corupția la nivel înalt din Bulgaria.

În ultima sa emisiune, jurnalista a abordat scandalul G.P.Group, în care este implicată o companie apropiată partidului lui Boiko Borisov, GERB, scandal ce a izbucnit ca urmare a unei investigații a site-ului bulgar Bivol.bg despre corupție și fraudarea fondurilor europene.

Marinova a difuzat, în ultima ediție a emisiunii, cea din 30 septembrie, o convorbire cu doi reputați jurnaliști de investigații: Dimitar Stoianov din Bulgaria și Attila Biro din România, care lucrează la ancheta privind suspiciunile de fraudă în cazul subvențiilor europene.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că a fost „șocat de uciderea oribilă a Viktoriei Marinova”. El a postat pe contul său de Twitter o afirmație prin care prezumă că tânăra a fost asasinată din cauza investigațiilor jurnalistice la care lucra: „Din nou, un jurnalist curajos își pierde viața în lupta pentru adevăr și împotriva corupției. Cei responsabili ar trebui să fie adusi în fața justiției de către autoritățile bulgare „.

Și Guvernul german a condamnat „uciderea brutală și groaznică” a lui Marinova și a spus că este imperativ să fie demarată o investigație rapidă și că „acest eveniment oribil va fi luminat cât mai cuprinzător posibil”.

Cotidianul bulgar „Capital Daily”, citat de agenția BTA, a relatat luni că premierul Boiko Borisov a afirmat că au fost strânse o mulțime de probe ADN și că prinderea asasinului este o chestiune de timp, la cazul respectiv lucrând cei mai experimentați specialiști.

Ancheta are în vedere toate pistele, atât cele legate de viața personală, cât și cele privind activitatea profesională a jurnalistei.

Trupul neînsuflețit al acesteia a fost găsit de un trecător care a anunțat poliția, informează site-ul de știri Rusemedia.com.

Femeia nu a putut fi identificată imediat deoarece nu avea niciun act de identitate asupra ei, iar telefonul său mobil nu a mai fost găsit.

Procurorul local Georgi Georgiev a declarat că pe lângă telefonul mobil au dispărut cheile de la mașină, ochelarii și o parte din hainele acesteia.

Marinova a murit „din cauza multiplelor traumatisme craniene și prin asfixiere”, a spus el.

Ministrul de Interne Mladen Marinov, citat ulterior de agenția de știri Focus, a afirmat că Marinova a fost agresată sexual.

Georgiev a spus că anchetatorii studiază mai multe teorii, fie că este vorba despre o crimă aleatorie, fie că atacul este legat de munca ei. El a refuzat să răspundă la întrebarea reporterilor cu privire la existența unor semne că a fost agresată sexual.

Un reporter de televiziune cu vechime, Marinova a găzduit timp de mulți ani o emisiune de stil de viață și, de asemenea, a fost membru al echipei de conducere a TVN.

Cu câteva luni în urmă, a devenit gazda unui program de investigație numit Detector. Cea mai recentă emisiune a inclus interviuri despre presupusa corupție care implică companii private care nu au primit finanțare din partea Uniunii Europene.

Foto: Виктория Маринова/ Facebook