Translatorul afgan care l-a salvat pe Joe Biden în 2008, abandonat în Kabul. „Nu mă uitați aici”

Translatorul afgan care l-a salvat pe Joe Biden în 2008, abandonat în Kabul. „Nu mă uitați aici”
Translatorul afgan care l-a salvat pe Joe Biden în 2008, abandonat în Kabul. „Nu mă uitați aici” / Joe Biden / Sursa: Facebook - Joe Biden
Publicat: 03/09/2021, 08:26

Un translator afgan, care l-a salvat pe Joe Biden în urmă cu 13 ani, l-a implorat pe președintele SUA să-l evacueze, alături de familia sa, din Afganistanul controlat acum de talibani.

„Bună ziua, domnule președinte: Salvați-mă, vă rog, pe mine și familia mea”, a transmis Mohammed, care nu a dorit să-și divulge numele complet, din motive de securitate. „Nu mă uitați aici”.

Translatorul s-a numărat printre numeroșii aliați afgani, lăsați în urmă după evacuarea trupelor americane. Acesta se ascunde alături de soția sa și cei patru copii, scrie The Wall Street Jornal, citat de USA TODAY.

Joe Biden, salvat de Mohammed în 2008

Mohammed a făcut parte dintr-o echipă, care l-a salvat pe Biden, pe vremea când era senator de Delaware, dar și pe senatorii Chuck Hagel și John Kerry, în 2008, când elicopterele lor au fost forțate să aterizeze într-o furtună de zăpadă, în mijlocul unei văi izolate din Afganistan.

Mohammed a fost translator pentru armata americană, potrivit veteranilor care au lucrat cu el.

Jen Psaki, secretar de comunicare al Casei Albe, a declarat că SUA îl vor extrage pe Mohammed și rudele sale din Afganistan.

„O să vă salvăm, te vom răsplăti pentru serviciile tale”, a spus Psaki.

Aliații afgani care au ajutat SUA în timpul războiului de 20 de ani din Afganistan riscă să fie executați de talibani.

Mohammed: „Sunt foarte speriat”

Mohammed se află în pericol din cauza birocrației. Cererea lui pentru viză a fost întârziată după ce compania din domeniul apărării pentru care lucra a pierdut documentele sale, scrie WSJ. Acesta a încercat să meargă la aeroportul din Kabul, unde i s-a spus că poate pleca, dar fără familie.

Singura opțiune pentru translatorul care i-a păzit pe soldații afgani și americani timp de 30 de ore, în temperaturi foarte scăzute, în scopul protejării liderilor americani, este să aștepte.

„Nu pot părăsi casa. Sunt foarte speriat”, a declarat Mohammed.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult