Trump lansează noi acuzații la adresa lui Putin. Rușii, bănuiți că dezvoltă o torpilă care poate transporta o bombă nucleară „de o mie de ori mai mare decât cea de la Hiroshima”

Trump lansează noi acuzații la adresa lui Putin. Rușii, bănuiți că dezvoltă o torpilă care poate transporta o bombă nucleară „de o mie de ori mai mare decât cea de la Hiroshima
Publicat: 03/02/2018, 22:00

„Rusia consideră Statele Unite și Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO) drept principalele amenințări la adresa actualelor sale ambiții geopolitice”, anunță Departamenul american al Apărării în raportul intitulat „Evaluare a Situației Nucleare”.

„Agenția americană pentru Informații Militare (DIA) estimează că Rusia deține în prezent un arsenal de 2.000 de bombe nucleare nonstrategice, inclusiv rachete cu rază scurtă de acțiune, bombe neghidate și dispozitive antinavale care pot fi lansate de bombardiere cu autonomie medie. De asemenea, DIA estimează că Rusia are dispozitive nucleare antinavale, rachete antisubmarin și torpile”, precizează raportul.

Specialiștii Pentagonului confirmă, pentru prima dată, că Rusia „dezvoltă o nouă torpilă subacvatică, intercontinentală, cu ogive atomice și cu propulsie nucleară”.

Cunoscut în limba engleză sub denumirea „Sistemul oceanic multirol Status-6”, programul este descris de oficiali americani ca fiind practic o dronă subacvatică ce poate parcurge mii de kilometri pentru a distruge orașe ori baze militare situate în zone de coastă. La detonare, dispozitivul generează contaminare radioactivă pe suprafețe mari.

Conform unor specialiști, o astfel de torpilă poate transporta o bombă nucleară de o mie de ori mai mare decât cea folosită de Statele Unite pentru distrugerea orașului japonez Hiroshima.

În contextul amenințărilor reprezentate de Rusia, Pentagonul va face investiții de miliarde de dolari pentru modernizarea arsenalului atomic, argumentând că sunt necesare capabilități de disuasiune.

„În ultimii zece ani, în pofida eforturilor Statelor Unite de a reduce rolurile și numărul armelor nucleare, alte puteri atomice au dezvoltat arsenalul, au acordat o importanță mai mare armelor nucleare în strategiile de securitate și, în unele cazuri, au dezvoltat noi capabilități nucleare pentru a amenința alte națiuni. Strategia noastră este să dezvoltăm capabilități care să diminueze probabilitatea folosirii armelor nucleare. Punem accent mai mare pe descurajarea lansării de atacuri strategice, care ar putea să nu fie cu arme nucleare, asupra țării noastre, asupra aliaților și partenerilor noștri. În plus, mai important, reafirmăm angajamentul nostru în sensul măsurilor pentru controlul armamentului și pentru neproliferarea nucleară, menținem moratoriul asupra testelor nucleare și vrem intensificarea eforturilor pentru prevenirea, depistarea și riposta la terorismul nuclear”, a declarat președintele SUA, Donald Trump.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun