Ucraina răspunde celor care critică stagnarea contraofensivei: Echivalează cu un scuipat în fața soldaților. Erdoğan merge la Soci pe 4 septembrie

Ucraina răspunde celor care critică stagnarea contraofensivei: Echivalează cu un scuipat în fața soldaților. Erdoğan merge la Soci pe 4 septembrie
Publicat: 31/08/2023, 15:49

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avut o replică pentru cei care critică ritmul lent al contraofensivei în teren. Kuleba le-a transmis joi, la reuniunea informală a miniștrilor de Externe, din Spania „să tacă”. Tot Kuleba a cerut sisteme de apărare aeriană, pentru protejarea coridorului de tranzit pentru cereale.

The New York Times a citat, pe 22 august, oficiali americani spunând că „ucrainenii sunt prea răspândiți” și trebuie să-și consolideze puterea de luptă într-un singur loc.

Doar cu o schimbare de tactică și o mișcare dramatică se poate schimba tempo-ul contraofensivei, a spus un oficial american, pentru sursa citată.

Ministrul ucrainean de Externe a recomandat tuturor criticilor „să tacă, să vină în Ucraina și să încerce să elibereze singuri un centimetru pătrat”.

„Criticarea ritmului lent al (contraofensivei) echivalează cu… scuipat în fața soldatului ucrainean care își sacrifică viața în fiecare zi, mergând înainte și eliberând un kilometru de pământ ucrainean după altul”, a transmis Dmitro Kuleba, joi.

Ucraina cere securizarea coridorului de cereale

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut miniștrilor europeni de externe, la reuniunea informală de la Toledo, să pună la dispoziție sisteme de apărare aeriană pentru a proteja navele de cereale care pleacă dintr-un port din apropierea României.

Vă rugăm să luați în considerare cum puteți contribui la securizarea coridorului de cereale în timp ce navele sunt încă în apele teritoriale ale Ucrainei. Și spunând ajutor, mă refer la sistemele de apărare aeriană, a spus Kuleba.

Reamintim că ruta maritimă alternativă menționată de Kuleba face parte dintr-un acord pentru a stimula exportul Kievului de cereale prin România, după ce Moscova a rupt acordul de transport maritim cheie care a permis trecerea în siguranță prin Marea Neagră.

Am dezvoltat ruta noastră maritimă alternativă, unde navele părăsesc porturile ucrainene și intră aproape imediat în apele teritoriale românești. Acest lucru ne va permite să exportăm și două nave au trecut deja prin acel coridor, a declarat Kuleba.

În paralel, la Bruxelles se caută soluții pentru îmbunătățirea tranzitului de cereale ucrainene. Obiectivului Comisiei Europene este ca Ucraina să poată transporta 4 milioane tone pe coridorul solidarității.

În acest sens, o echipă de experți a Comisiei Europene va vizita Constanța și Galați, în perioada 1-2 septembrie, pentru a discuta modalitățile de sporire a capacității coridorului Dunării, în special a porturilor la Dunăre, a portului Constanța și a canalului Sulina, precizează Comisia Europeană.

Ucraina își pune speranța în Erdoğan să negocieze cu Putin

Președintele Recep Tayyip Erdoğan se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, pe 4 septembrie la Soci, anunță Hurriyet.

Discuțiile sunt așteptate și de partea ucraineană, care văd această întâlnire ca pe o ultimă șansă ca Rusia să reintre în Inițiativa pentru cereale, semnată pe 22 iulie 2022, la Istanbul.

Cred că septembrie va fi un moment foarte important pentru inițiativa cerealelor și formula de pace. Știm că va avea loc o întâlnire între președintele Erdoğan și președintele Putin și, practic, aceasta este aproape ultima șansă de a vedea Marea Neagră, de a vedea Rusia revenind la Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră.

CITEȘTE ȘI:

Experții europeni inspectează canalul Bâstroe, la finalul săptămânii. C.E. vrea soluții pentru îmbunătățirea tranzitului de cereale ucrainene

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor