UE anunță că îngheață negocierile cu Marea Britanie. Punctul principal de tensiune dintre cele două tabere în problema Brexit

UE anunță că îngheață negocierile cu Marea Britanie. Punctul principal de tensiune dintre cele două tabere în problema Brexit
Publicat: 08/03/2018, 22:42

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut acest anunț într-un discurs pe care l-a susținut la Dublin, alături de premierul irlandez Leo Varadkar, subliniind că, de acum înainte, negocierile vor pune pe primul loc interesele Irlandei și că„riscul de a destabiliza acesta proces fragil trebuie evitat cu orice preț”.

„Știm în aceste momente că guvernul de la Londra respinge o graniță vamală întinsă către Marea Irlandeză, la fel ca și în cazul pieței unice europene și a uniunii vamale”, a transmis președintele Consiliului.„Trebuie să respectăm această poziție, dar, în egală măsură, ne așteptăm ca Regatul Unit să propună o soluție speecifică și realistă pentru a evita tensiuni pe această temă. Atât timp cât Marea Britanie nu prezintă această soluție, este foarte greu să ne imaginăm că s-ar putea produce un progres substanțial în negocierile pentru Brexit. Dacă la Londra cineva presupune că negocierile vor avea în vedere alte probleme înaintea chestiunii irlandeze, atunci răspunsul meu este: mai întâi Irlanda”, a mai spus Tusk.

Negociatorii părții britanice au pus destul de mari presiuni către deplasarea discuțiilor la subiectul comerțului și au sperat ca acest lucru să se și întâmple după întâlnirea din luna martie a Consiliului European, dar ultimatumul lui Tusk sugerează că s-ar putea produce și alte întârzieri. UE susține că o înțelegere de retragere a Marii Britanii din UE trebuie să fie negociată până în octombrie, pentru a da suficient timp de ratificare a acordului înaintea retragerii oficiale din blocul comunitar care se va produce în martie 2019.

„Trebuie să recunoaștem decizia democratică luată de britanici în 2016, și anume ieșirea din Uniune, la fel cum trebuie să recunoaștem și decizia democratică luată de Irlanda în 1998, cu toate consecințele sale”, a argumentat Tusk, referindu-se la„Good Friday Agreement” și făcând aluzie la retorica folosită de susținătorii Brexit.

Cele 27 de state ale UE au garantat Marii Britanii un progres suficient pentru a trece la următoarele faze ale negocierilor, mai ales după discuțiile din decembrie, atunci când britanicii și-au luat angajamentul să evite o abordare ostilă Irlandei, ca parte a unui tratat comercial mai amplu. În acest context, ultimatumul lui Tusk ar putea însemna că discuțiile nu vor trece la etapa următoare nici după luna martie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Loredana Groza, surprinsă fără haine! Poze în premieră, așa cum nu ai văzut-o niciodată
FOTO. Patroana din România care e hărțuită din cauza imaginilor incendiare pe care le postează!
VIDEO. Şofer prins cu 275 km/h. Poliția: Suntem impresionaţi de performanţa ta, dar am decis...
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgil Stroescu: Dacă facem restricție la grăsime, creierul...
Caz revoltător în Ploieşti: un profesor de sport, acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale
Ion Iliescu, interviu la 94 de ani: ”Lumea nu începe cu noi și cu siguranță...
Cine sunt românii care nu încasează pensii mai mari de 2.000 de lei. Județul în...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Nu e o eroare! Câți lei costă 3 zambile în Kaufland București, acum, de 1...
Cum arată ASTĂZI una dintre cele mai FRUMOASE actrițe de la Hollywood
Nu mai poți avea PERMIS DE CONDUCERE dacă nu treci testul! Este informația momentului pentru...
Anul care i-a schimbat viața lui Iliescu. Nimic n-a mai fost la fel
Cât de bine arată Selina, iubita lui Victor Slav, în costum de baie. Imaginile care...
BANCUL ZILEI. Un curios îl întreabă pe BULĂ pescarul: Te-ai ales cu ceva de când...
Kim Jong-il, al doilea lider suprem al Coreei de Nord. „Sunt obiectul criticilor din întreaga...