• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

UE și NATO cer o anchetă rapidă în cazul catastrofei din Ucraina

UE și NATO cer o anchetă rapidă în cazul catastrofei din Ucraina
Uniunea Europeană și NATO au cerut, joi, o anchetă rapidă în privința prăbușirii unui avion de linie malaysian în estul Ucrainei, relatează AFP.

„Suntem șocați de informațiile privind circumstanțele care înconjoară pierderea tragică a unui avion al Malaysia Airlines care efectua legătura între Amsterdam și Kuala Lumpur, pe teritoriul Ucrainei și de pierderea unui număr atât de mare de vieți omenești”, a declarat șefa diplomației UE, Catherine Ashton.

„Gândurile noastre se îndreaptă către cei ale căror rude se aflau la bord”, a adăugat Ahston.

„Circumstanțele trebuie clarificate fără întârziere și o anchetă internațională trebuie să facă lumină în această tragedie”, a apreciat ea.

„Cerem tuturor părților din regiunea” unde a avut loc drama „să permită un acces total la locul accidentului pentru ca acesta să poată fi securizat imediat, să coopereze pe deplin (cu ancheta) și să împărtășească toate informațiile pertinente”, a adăugat Ashton.

„Faptele și responsabilitățile trebuie să fie stabilite cât mai repede posibil”, au afirmat într-un comunicat președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso și președintele Consiliului European Herman Van Rompuy.

„Lansăm un apel la o anchetă rapidă și completă”, au adăugat ei.

Într-o reacție separată, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a dezvăluit că circumstanțele catastrofei rămân obscure. „Totuși, instabilitatea din regiune, cauzată de separatiștii susținuți de Rusia, a creat o situație din ce în ce mai periculoasă”, a apreciat el.

„Este important ca o anchetă internațională exhaustivă să fie deschisă imediat, fără întârziere, pentru a stabili faptele și ca cei care ar putea fi responsabili să fie aduși rapid în fața justiției”, a continuat Rasmussen.

„Este vorba despre o nouă și dureroasă ilustrare a motivelor pentru care este atât de urgent să se pună capăt acestui conflict. Fără să prejudiciem faptele ce stau la originea prăbușirii, cerem tuturor părților să pună capăt pierderilor de vieți nenumărate în estul Ucrainei, să se abțină de la orice act care exacerbează situația și să accepte o încetare a focului imediată”, a conchis șefa diplomației UE, Catherin Ashton.

Inchide