Valentin Vidu
19.02.2016
Internațional

UE, summit extraordinar pe tema migrației cu Turcia

UE, summit extraordinar pe tema migrației cu Turcia
Uniunea Europeană dorește un summit extraordinar cu Turcia la începutul lui martie, în vederea unei coordonări a eforturilor privind oprirea afluxului de migranți dinspre această țară către Grecia, relatează AP în pagina electronică.

Președintele UE Donald Tusk a declarat vineri dimineața că „planul comun de acțiune cu Turcia rămâne o prioritate și este necesar să facem tot ceea ce putem pentru a reuși”.

Data exactă a summitului urmează să fie stabilită cu Ankara, însă reuniunea ar urma să aibă loc cel mai probabil în prima săptămână a lui martie.

Un oficial european a declarat pentru Reuters că reuniunea ar putea avea loc pe 5 martie. Premierul turc Ahmet Davutoglu a fost invitat la Bruxelles joi, însă și-a anulat participarea la summitul european din cauza atentatului cu bombă comis miercuri în capitala turcă.

UE a promis peste trei miliarde de euro Turciei, o relaxare a restricțiilor în privința vizelor de călătorie în Europa și o relansare rapidă a negocierilor de aderare, în schimbul unei consolidări a controalelor la frontiere în vederea stopării valului de migranți.

Peste două milioane de persoane s-au refugiat pe teritoriul turc, marea majoritate fugind din calea războiului care devastează Siria de cinci ani.

Inchide