Un american a stat în închisoare 17 ani, dintr-o condamnare pe viață, pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce au decis procurorii

Un american a stat în închisoare 17 ani, dintr-o condamnare pe viață, pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce au decis procurorii
Sursa: Mid-Atlantic Innocence Project (MAIP) / NBC
Publicat: 05/11/2021, 16:38

Americanul David Morris a petrecut în închisoare aproape 17 ani, adică aproape vârsta pe care o avea la momentul când a fost condamnat pentru o crimă pe care, conform analizei dovezilor de la dosar, nu a comis-o. El este unul din cele aproape 3.000 de persoane care au fost exonerate în Statele Unite ale Americii.

O instanță din Baltimore, statul Maryland a decis, miercuri, anularea condamnării lui David Morris, în urma revizuiri a dovezilor, potrivit parchetului. Astfel, judecătorul Charles Peters a admis cererea procurorilor de a renunța la condamnarea lui David Morris, după ce organizația Mid-Atlantic Innocence Project (MAIP), care luptă pentru repararea sentințelor incorecte, a adus cazul în fața unei instanțe specializate, Unitatea de integritate a condamnărilor (CIU) din Baltimore. Unitatea a început o nouă anchetă în 2018, constatând în cele din urmă că Morris nu ar fi trebuit să fie condamnat, potrivit parchetului, citat de CNN, preluat de Digi24.

Procurorii și-au cerut scuze

„Acest caz exemplifică natura profund dăunătoare a eșecurilor istorice ale sistemului de justiție penală și datoria noastră ca procurori este de a greșelile din trecut”, a spus procurorul Marilyn Mosby. „În numele statului, permiteți-mi să-mi prezint cele mai sincere scuze domnului Morris și familiei sale pentru trauma care i-a fost provocată din cauza condamnării eronate”.

David Morris avea 18 ani când a fost identificat în locul în care a fost ucis Mustafa Carter, în 2004, fiind arestat de un ofițer de poliție care a fost și unul dintre martorii-cheie în caz. În 2005, el a fost condamnat în 2005 la închisoare pe viață.

Ulterior, ancheta CIU a stabilit că un alt suspect a fost identificat și investigat înaintea lui David Morris, dar acest lucru nu a fost dezvăluit avocaților apărării și nici faptul că ofițerul care l-a arestat avusese abateri.

„Acel ofițer de poliție a fost mai târziu condamnat pentru diverse infracțiuni legate de fraudă, astfel că el nu mai poate fi credibil ca martor în niciun caz”, a spus Zy Richardson, purtător de cuvânt al parchetului.

Mai mult, ancheta CIU a constatat că ADN-ul de pe pantalonii victimei nu era al lui David Morris, iar declarațiile singurului martor erau contradictorii. Ancheta a constatat că „analiza locului crimei, martorilor și circumstanțelor sugerează cu tărie că domnul Morris nu a fost implicat în faptă”, conform procurorilor.

Cât este compensarea pentru anii de închisoare

David Morris este a 11-a persoană condamnată pe care CIU a exonerat-o pentru infracțiuni pe care nu le-a comis, potrivit biroului procurorului statului. În 2019, trei bărbați din Baltimore, care au petrecut fiecare câte 36 de ani în închisoare, au fost eliberați după ce autoritățile au stabilit că au fost condamnați pe nedrept pentru o crimă din 1983.

Mai mult, CNN relata, în iuie, că 2.810 de bărbați și femei care au fost condamnați pe nedrept, conform Registrulului Național al Exonerărilor.

Potrivit sursei citate, compensarea standard pentru cei exonerați – în cele 36 statele care au legi în acest sens – este de cel puțin 50.000 de dolari pentru fiecare an de încarcerare, plus o sumă pentru fiecare an în aștepteptarea executării condamnării la moarte. Nouă state oferă mai mult de 50.000, inclusiv Washington DC, care oferă 200.000 de dolari pentru fiecare an cu privare de libertate.

De exemplu, o instanță federală din Statele Unite a decis că doi frați din Carolina de Nord vor primi despăgubiri în valoare de 75 de milioane de dolari, la câteva decenii după ce au fost condamnați pentru viol și crimă, infracțiuni pe care nu le-au comis.

Conform unui document oficial care prevedeea modificări ale legislației din Maryland privind metodologia de compensare a celor exonerați, suma medie la nivel național a compensărilor, care are la bază venitul anual median al unei gospodării, este de 69.000 de dolari pentru fiecare an de încarcerare.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului