Un fermier belgian a mutat granița cu Franța: „A făcut Belgia mai mare și Franța mai mică” / Ce reacții au avut oficialii din cele două țări

Un fermier belgian a mutat granița cu Franța: „A făcut Belgia mai mare și Franța mai mică” / Ce reacții au avut oficialii din cele două țări
Autoritățile îi vor solicita fermierului să mute în locul original piatra care marchează granița dintre cele două țări / Sursă FOTO: David Lavaux - Facebook
Publicat: 05/05/2021, 09:30
Actualizat: 05/05/2021, 09:32

Un fermier din Belgia a mutat granița cu Franța întrucât piatra care marca delimitarea tertoritoriilor îi stătea în cale atunci când avea treabă cu tractorul.

Descoperirea a fost făcut de un pasionat de istorie care mergea prin pădure. Acesta a constatat că piatra care marca granița dintre cele două țări fusese mutată cu 2,29 de metri, în teritoriul francez, relatează BBC.

Însă, în loc să creeze contre și supărări la nivel internațional, incidentul a stârnit zâmbete de ambele părți ale graniței.

„A făcut Belgia mai mare și Franța mai mică, nu e o idee bună”, a declarat primarul satului belgian Erquelinnes, David Lavaux, pentru postul francez TF1.

Potrivit acestuia, mutarea pietrei le-a stârnit dureri de cap proprietarilor privați din zonă, nu neapărat celor două țări.

Piatra care marchează granița dintre Franța și Belgia datează din 1819

Granița dintre Franța și Belgia de astăzi are o lungime de 620 de kilometri. A fost stabilită formal prin Tratatul de la Kortrijk, semnat în 1820, după înfrângerea lui Napoleon în bătălia de la Waterloo, care avusese loc cu cinci ani mai devreme. Piatra datează din 1819, atunci când granița a fost marcată pentru prima dată.

„Eram fericit. Orașul meu era mai mare. Dar primarul din Bousignies-sur-Roc nu era de acord”, a adăugat zâmbind primarul belgian.

Totodată, primarul satului francez vecin, Aurélie Welonek, a susținut zâmbind, pentru La Voix du Nord, că declanșarea unui nou război pentru graniță este de evitat.

Autoritățile locale belgiene urmează să îl contacteze pe fermier pentru a-i solicita să mute piatra la locul ei. Dacă acest lucru nu se întâmplă, cazul ar putea ajunge la Ministerul Afacerilor Externe din Belgia, care va trebuie să convoace o comisie franco-belgiană de frontieră, care nu a mai activat din 1930.

David Lavaux, primarul satului belgian Erquelinnes, a susținut că fermierul s-ar putea confrunta cu acuzații penale dacă nu va muta piatra la locul ei original.

„Dacă arată că are bunăvoință, nu va avea nicio problemă, vor rezolva problema amical”, a declarat acesta pentru site-ul de știri Sudinfo.