Un fost președinte recunoaște că CIA a avut o închisoare secretă în Polonia

Un fost președinte recunoaște că CIA a avut o închisoare secretă în Polonia

Aleksander KwaÅ›niewski, fost președinte al Poloniei în perioada 1995-2005, a recunoscut miercuri că în timpul mandatului său, Polonia a oferit CIA o locație pentru o închisoare secretă, însă nu a fost autorizată să desfășoare tratamente dure deținuților, conform AP.

Este prima oară când un lider polonez recunoaște că Polonia a găzduit o închisoare secretă a CIA, existând rapoarte că închisoarea ar fi funcționat din decembrie 2002 până în toamna anului 2003. Polonia a început o anchetă oficială în 2008, pe acest subiect.

Senatul SUA a publicat marți un raport parțial secret, în care condamnă practicile brutale ale CIA folosite asupra deținuților suspecți de terorism, în închisori secrete. Cu toate acestea, raportul nu identifică țările în care s-au aflat aceste închisori.

Fostul lider polonez a mai spus că activitatea din închisoarea CIA a fost terminată la presiunea Poloniei, însă nu a dat informații despre operațiune.

Intervievat la postul de radio TOK FM, Kwasniewski – care a acceptat această „cooperare consolidată în domeniul serviciilor de informații” – a afirmat că la început Polonia nu știa despre actele de tortură. Era vorba, în opinia sa, doar despre înființarea unor facilități secrete.

„Faptul că americanii desfășoară aceste activități într-un mod atât de secret a generat îngrijorări. Astfel că autoritățile poloneze au acționat pentru a le pune capăt și aceste activități au încetat, la presiunea Poloniei”, a declarat el.

Kwasniewski, președintele Poloniei în perioada 1995-2005, a povestit că i-a expus această problemă președintelui George W. Bush „în biroul oval de la Casa Albă” în 2003. Potrivit lui, liderul american a apărat activitățile CIA, afirmând că acestea aduc „beneficii importante în materie de securitate”.

Dar „i-am spus lui Bush că ar trebui ca această cooperare să se termine și s-a terminat”, a adăugat omul politic polonez.

Potrivit lui, cooperarea cu americanii și mai ales informațiile obținute au fost în beneficiul țării sale. „Nu au fost amenințări teroriste în Polonia”, a explicat el.

Kwasniewski a apărat acordul său inițial, amintind moartea a câtorva mii de americani în atentatele din 11 septembrie și contextul „războiului împotriva terorismului declarat de NATO, din care Polonia face parte”.

România a fost și ea acuzată că a găzduit o închisoare secretă a CIA, însă autoritățile au negat permanent acest lucru.

Un raport al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, prezentat de elvețianul Dick Marty în perioada 2005-2006, a acuzat România și Polonia, precum și alte țări europene, că au găzduit centre de detenție secrete ale CIA pe teritoriile lor. Nu există însă dovezi în acest raport.

În 2007, Parlamentul European a adoptat un raport care critică opacitatea autorităților țărilor acuzate că au găzduit închisori CIA, susținând că au existat 1.245 de zboruri ale CIA către aceste state. Raportul cere țărilor respective să inițieze anchete independente pe acest subiect.

În România, singura investigație oficială pe acest subiect a fost efectuată de o comisie parlamentară condusă de liberala Norica Nicolai, în 2007, care a ajuns la concluzia că nu au existat închisori secrete ale CIA în România, Nicolai susținând că se încearcă discreditarea României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni