Un important oficial rus se teme că SUA pot să lanseze atacuri nucleare contra Rusiei

Redactor:
Mihai Draghici
Un important oficial rus se teme că SUA pot să lanseze atacuri nucleare contra Rusiei
Un important oficial rus se teme că SUA pot să lanseze atacuri nucleare contra Rusiei

„Prezența elementelor antibalistice în baze din Europa, la bordul unor nave militare aflate în mări și oceane situate în apropierea Rusiei creează capabilități ofensive puternice, menținute secrete, pentru lansarea un atacuri rapide cu rachete nucleare împotriva Rusiei”, a declarat miercuri locotenent-generalul Viktor Poznihir, prim-adjunct al șefului Departamentului pentru Operațiuni al Statului Major al armatei ruse.

Elemente antibalistice americane sunt instalate, în cadrul sistemului NATO antirachetă, în România, urmând să fie montate și în Polonia.

Rezultatele analizelor ruse bazate pe simulări computerizate confirmă că elementele antirachetă americane sunt îndreptate împotriva Rusiei și Chinei, a adăugat Poznihir.

„Reprezentanții Rusiei au lansat apeluri frecvente adresate părții americane, atrăgând atenția asupra riscurilor prezentate de sistemul global antirachetă asupra echilibrului strategic mondial. Dar acțiunile sunt ignorate. Statele Unite susțin că sistemul de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei și Chinei. Dar … rezultatele simulărilor pe computer arată contrariul”, a explicat oficialul militar rus, citat de site-ul agenției Sputnik.

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe și mobile) și maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune înainte de a intra în spațiul aerian și în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puțin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) și Vandenberg (California). Conform unui plan al Administrației Barack Obama, până la jumătatea anului 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă. Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. În prezent, există cel puțin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis sunt utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă” NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea amenințărilor reprezentate de țări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) sunt instalate la baza de la Deveselu (România) și vor fi montate în Polonia. Nave americane echipate cu sisteme antibalistice patrulează în Marea Mediterană. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană.

Inchide