Un lunetist britanic, voluntar în războiul din Ucraina, îi consideră pe soldaţii ruşi „inferiori tactic şi incompetenţi”. „Talibanii ar face o treabă mai bună… ”

Un lunetist britanic, voluntar în războiul din Ucraina, îi consideră pe soldaţii ruşi „inferiori tactic şi incompetenţi”. „Talibanii ar face o treabă mai bună… ”
FOTO: Profimedia - Ilustrativ
Publicat: 22/03/2022, 19:08

Zeci de veteranii britanici și câțiva militari activi se numără printre cei aproximativ 20.000 de voluntari din toate colțurile lumii care s-au alăturat trupelor care ce confruntă în prima linie cu armata rusă care a invadat Ucraina.

Foștii soldați au pornit la război după ce președinteșe Volodimir Zelenski a oferit arme și provizii „prietenilor din străinătate” care sunt dispuși să ajute Ucraina în această luptă, relatează The Times

Inițial, apelul a fost susținut de Liz Truss, ministrul britanic de Externe, care a declarat că îi sprijină pe cetățenii britanici care vor să lupte împotriva Rusiei.

Aproximativ 20.000 de voluntari din toată lumea s-au înscris – acum marea majoritate fiiind pe teritoriul Ucrainei – inclusiv ceea ce se crede că sunt zeci de veterani britanici și un număr mic de militari activi.

Are toată încrederea că se află „100% de partea învingătorilor”

Shane Matthew, în vârstă de 34 de ani, este lunetist britanic, un veteran care a efectuat două misiuni în Afganistan şi care acum ajută la instruirea luptătorilor în războiul din Ucraina. El spune, într-o declarație pentru The Times, preluată de Business Insider, că soldaţii ruşi par a fi „inferiori tactic” în comparaţie cu forțele ucrainene.

Shane Matthew a declarat pentru The Times că o patrulă formată din 12 militari ruşi care a intrat pe jos în oraşul strategic Irpin, în apropiere de Kiev, „a intrat în panică” atunci când a început un schimb de focuri. El a adăugat că cei mai mulți militari au fost ucişi, iar câţiva au fugit.

„Talibanii ar face o treabă mai bună… Nu e nicio șansă să încercuiască Kievul”, a spus acesta.

Lunetistul a spus publicației că nu face parte din legiunea străină şi că doar instruieşte, în mod independent, civilii care s-au alăturat forţelor de apărare a țării. El a precizat că are toată încrederea că se află „100% de partea învingătorilor”, după ce a văzut „incompetenţa totală” a trupelor ruseşti în Irpin. „Sunt inferiori din punct de vedere tactic. Am reuşit să luăm porţiuni masive de teren de la ruşi”, a declarat el.

Shane Matthew a mai povestit ziarului că a întrebat, în timpul antrenamentului, dacă vreunul dintre cei 50 de ucraineni mai fusese implicat într-un schimb de focuri, și niciunul dintre ei nu mai trecuse prin aşa ceva. În ciuda lipsei lor de experienţă, el a spus că aceștia păreau mai capabili decât omologii lor ruşi.

De la începerea războiului, armata rusă a progresat surprinzător de lentl Mai multe rapoarte arată că armata rusă a pierdut mulţi ofiţeri de top. Autorităţile ucrainene susţin că au ucis 14.000 de soldaţi ruşi, în timp ce Pentagonul estimează că până la 7.000 de soldați ruși au fost uciși, confrom datelor de la publucarea articolului, din 19 martie. Kremlinul nu a recunoscut amploarea pierderilor, admițând doar că a pierdut 498 de militari pe 2 martie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult