LIVE UPDATE | Rusia invadează Ucraina – ziua 27: Cel puțin 117 copii au fost uciși de la începutul invaziei, în Ucraina / Incendii de vegetație în apropiere de Cernobîl / Ziaristul rus Dmitri Muratov își scoate la licitație Premiul Nobel pentru Pace pentru refugiații ucraineni

LIVE UPDATE | Rusia invadează Ucraina - ziua 27: Cel puțin 117 copii au fost uciși de la începutul invaziei, în Ucraina / Incendii de vegetație în apropiere de Cernobîl / Ziaristul rus Dmitri Muratov își scoate la licitație Premiul Nobel pentru Pace pentru refugiații ucraineni
Sursa: AP/Mediafax Foto
Publicat: 22/03/2022, 00:39
Actualizat: 22/03/2022, 23:04

Sunt 27 de zile de când Ucraina ține piept invaziei Rusiei. Președintele american Joe Biden consideră că „Vladimir Putin este cu spatele la zid”, motiv pentru care cresc șansele ca acesta să folosească arme chimice sau biologice. Casa Albă avertizează, de asemenea, că Rusia poate recurge și la atacuri cibernetice împotriva SUA, ca răspuns la sancțiuni din ce în ce mai dure. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că forțele armate ale țării sale au încetinit avansul inamicului. El a cerut din nou o întâlnire cu Vladimir Putin, spunând că încheierea războiului nu poate fi negociată dacă ei nu au o întrevedere.

UPDATE 23:00 – Occidentul va anunța un nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei la reuniunea Consiliului European, care debutează joi, la Bruxelles și la care participă și președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

Informația a fost transmisă, marți, de Casa Albă, potrivit AFP, care a relatat-o în regim de breaking news.

Aceeași agenție a anunțat că, la reuniunea din capitala Belgiei va fi invitat să intervină cu un discurs, prin transmisiune video, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

UPDATE 23:00 – Un soldat rus care și-ar fi predat tancul forțelor din Ucraina urmează să primească o recompensă de 10.000 de dolari, anunță surse ucrainene, preluate de Sky News. Informația a fost oferită de un consilier de la Ministerul de Interne din Ucraina.

Victor Andrusiv a publicat și o imagine cu un soldat rus despre care susține că și-a predat tancul forțelor ucrainene. Consilierul a spus că militarul va primi o recompensă de 10.000 de dolari.

Într-o postare intitulată „Rușii se predau!”, el a explicat că a vrut să facă publică înregistrarea video a incidentului, dar „forțele speciale mi-au cerut să nu o fac”.

UPDATE 22:20 – Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat – marți – că a fost luată în discuție posibilitatea ca președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să aibă o intervenție video în plenul Parlamentului României.

Întrebat de jurnaliști dacă intenționează să îl invite pe Volodimir Zelenski să vorbească în Plenul reunit, Florin Cîțu a răspuns: „Au fost câteva discuții pe această temă, când se materializează vom anunța”.

UPDATE 22:05 – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat – marţi seară – că încă se opune opririi, în termen scurt, a importurilor de energie din Rusia, subliniind însă că Uniunea Europeană (UE) va reduce treptat dependenţa de Moscova.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că poziţia Guvernului de la Berlin este neschimbată în ceea ce privește oprirea importurilor de petrol, gaze şi cărbune din Rusia. Afirmația vine în contextul în care 40% din gazele consumate de Germania provin din Rusia, stat care a invadat Ucraina acum 27 de zile.

UPDATE 21:45 – O jurnalistă din Ucraina care a fost luată ostatică de către trupele ruse a fost eliberată marți, după o săptămână de captivitate.

Potrivit The Kiev Independent, jurnalistă ucraineană Viktoria Roshchina, care lucrează pentru Hromadske, se afla în captivitate din 15 martie, în orașul ocupat Berdiansk. Sursa citată notează că aceasta a fost eliberată marți.

Ca o condiție pentru eliberare, aceasta a fost nevoită să înregistreze un videoclip în care spune că forțele ruse i-au salvat, de fapt, viața.

UPDATE 20:10 – Serviciile de contrainformații din Ucraina susțin că au dejucat o posibilă tentativă de asasinat împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski.

În acest caz, aproximativ 25 de bărbaţi, conduși de un agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), au fost arestați în oraşul Ujgorod, situat la frontiera Ucrainei cu Slovacia şi Ungaria, a transmis agenţia de presă ucraineană Unian.

Aceștia ar fi urmat să comită acte de sabotaj în cartierul guvernamental de la Kiev şi în alte zone din ţară, potrivit sursei citate. Ei intenţionau să se dea drept militari ucraineni din cadrul forţei de apărare teritorială pentru a ajunge în capitala ucraineană. Aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente, notează dpa.

UPDATE 20:00 – Soldaţii Brigăzii 128 Separate de Asalt Montan din Ucraina l-au capturat pe şeful grupului de informaţii şi contramăsuri psihologice a uneia dintre unităţile militare ale Rusiei, a informat marţi Ministerul Apărării al Ucrainei, citat de zn.ua.

„În cursul unei lupte cu armata rusă, membri ai Brigăzii 128 Separate de Asalt Montan l-au capturat pe şeful grupului de informaţii şi contramăsuri psihologice a unităţii militare 47084 a armatei ruse”, a anunţat ministerul.

Iaroslav Galas, ofiţer al Brigăzii 128 de Asalt Montan Transcarpatic, a precizat că deţinutul este locotenent-colonelul Oleksandr Olehovici Koşel, născut la 5 aprilie 1982.

UPDATE 19:00 – Rusia i-a propus oligarhului Mihail Fridman să se mute în enclava Kaliningrad de la Marea Baltică după ce s-a plâns că a ajuns să trăiască la Londra din 2.500 de lire lunar.

Potrivit TASS, oferta a fost formulată de Andrei Yermak, ministrul culturii și turismului pentru regiunea Kaliningrad, acesta propunându-i lui Friedman să cumpere și să restaureze un castel medieval din regiune.

Yermak a spus că aceasta este atât o propunere de afaceri, cât și o șansă pentru un om de afaceri să intre în istorie.

UPDATE 17:30 – Tânărul matematician ucrainean, Konstantin Olmezov, s-a sinucis în Rusia, după ce a fost arestat în timp ce încerca să părăsească țara.

Avocatul rus Dmitri Zakhvatov a relatat pe Telegram că tânărul a lăsat un bilet de adio în care spune că s-a sinucis pentru că nu mai suporta ororile din țara sa, relatează agenția italiană de știri ANSA.

Olmezov, născut în 1995, a fost reținut inițial pentru 15 zile, în 26 februarie, după o primă încercare de a evada din Rusia.

UPDATE 16:30 – O familie care a reușit să fugă din Mariupol povestește ororile războiului. Dmitro și Tania Shvets și-au petrecut primele 23 de zile de război ascunși în beciul lor din Mariupol alături de fiica lor de 7 ani, Vlada, și de părinții lor. Cei trei au reușit să fugă joi din orașul ucrainean asediat, dar părinții lor au rămas în orașul asediat de trupele ruse.

După ce a fugit în orașul Dnipro, Tania a spus, pentru CNN, că bombardamentul lansat de Rusia a șters efectiv Mariupol de pe hartă și este doar o chestiune de timp până când alte orașe din Ucraina vor avea aceeași soartă.

„Nu mai este nici un oraș acolo. Nu mai există Mariupol. Nu a mai rămas nicio clădire de locuit. Doar 10% din oameni au rămas acolo. Doar pensionari fără bani sau cei fără mașini sau care nu pot merge”, a spus Tania, care se află acum într-un adăpost din Dnipro.

UPDATE 15:10 – Adevărul despre boala lui Vladimir Putin. Explicațiile unui sovietolog: „Izolat și disperat, Putin o să escaldeze conflictul în loc să dea înapoi”

Decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina a alimentat în ultimele zile speculațiile că liderul de la Kremlin s-ar putea să-și fi pierdut mințile. Fostul director al CIA Robert Gates și secretarul american al Apării explica, într-un interviu recent la CNN, că Putin și-ar fi ieșit complet din fire.

UPDATE 15:00 – Cel puțin 117 copii au fost uciși de la începutul invaziei trupelor ruse – oficiali ucraineni

De când Rusia a început invadarea Ucrainei, la 24 februarie, cel puțin 117 copii au fost uciși și alți peste 155 au fost răniți, transmite Procuratura Generală a Ucrainei.

Coform sursei citate, majoritatea deceselor au fost raportate în sau în jurul capitalei ucrainene Kiev (58) și în orașul Harkov (40).

De asemenea, procurorii spun că au înregistrat 548 de cazuri în care școli și alte unități de învățământ au fost lovite, iat 72 au fost „complet distruse”, conform BBC.

UPDATE 14:00 – Mai mulți ucraineni au blocat superiahtul lui Abramovici, care încerca să acosteze în Turcia

Un superiacht care i-ar aparține oligarhului rus Roman Abramovici a fost întâmpinat mai mulți protestatari în timp ce încerca să acosteze în Turcia, scrie BBC.

My Solaris, a cărui construcție a costat aproximativ 600 de milioane de dolari, a fost întâmpinat în portul Bodrum de tinerii protestatari într-o mică barcă fluturând steaguri ucrainene. Ei făceau parte dintr-o echipă sportivă care se afla în Turcia pentru a participa la o competiție anuală, părăsind Ucraina înainte de invazia rusă.

Antrenorul Paulo Donstov a declarat pentru BBC: „Trebuia să facem ceva. Vrem ca lumea să știe că Ucraina vrea libertate și pace.

„Barca a fost în cele din urmă escortată de poliția turcă.

Datele de urmărire arată că My Solaris a ajuns în Turcia – unde nu există sancțiuni împotriva miliardarilor ruși – fără a intra în apele teritoriale ale Greciei, membră a UE. Un alt iaht al lui Abramovici – Eclipse – navighează către Turcia.

UPDATE 13:30 – Mai multe incendii de vegetație au izbucnit în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, a transmis, marți, Parlamentul ucrainean, citat de Reuters.

Conform oficialilor ucraineni, focul au fost probabil cauzat de bombardamente de artilerie sau de incendii provocate care au fost lăsate „nesupravegheate”, de forțele ruse.

Există îngrijorări cu privire la faptul că particule radioactive s-ar putea răspândi, potrivit Serviciului de stat ucrainean de comunicații speciale.

UPDATE 13:20 – Mai multe explozii au fost auzite în Kiev

UPDATE 13:05 – Viktor Orban: „Pe masa NATO se află propuneri periculoase”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat marți că „pe masa NATO se află propuneri periculoase în ce priveşte răspunsul la războiul din Ucraina”. Află la ce se referă…

UPDATE 13:00 – Cine este femeia din Ucraina care a trecut granița în Ungaria cu mai multe valize pline cu bani

O femeie din Ucraina a trecut granița în Ungaria cu mai multe valize pline cu bani. Ea avea nu mai puțin de 28 de milioane de dolari și 1,3 milioane de euro. Misterioasa ucraineancă este nimeni alta decât soția controversatului fost deputat și magnat Igor Kotvitsky, în vârstă de 52 de ani.

UPDATE 12:45 – Un politolog pro-Putin amenință Europa cu folosirea armelor nucleare: „Nu va mai rămâne nimic din Varșovia, într-o jumătate de secundă!”

Politogul Serghei Miheiev a amenințat cu „o lovitură nucleară care va fi aplicată Europei”, dacă NATO va trimite „oriunde” o misiune de menținere a păcii, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

UPDATE 12:20 – Volodimir Zelenski anunță că a vorbit cu Papa Francisc

„I-am spus Sfinției Sale despre situația umanitară dificilă și despre blocarea coridoarelor de salvare de către trupele ruse. Rolul de mediere al Sfântului Scaun în încetarea suferinței umane ar fi apreciat. Mulțumim pentru rugăciunile pentru Ucraina și pentru pace.”


UPDATE 12:01 – Mesajul ascuns din „Planul B” al lui Putin în războiul cu Ucraina. „Asistăm la o nouă faţă a războiului”

Kremlinul ar putea trece la o nouă strategie pentru a-și asigura obiectivele teritoriale cheie, potrivit unor înalți oficiali citați de The Wall Street Journal.

UPDATE 11:45 – Redactorul-șef al publicației Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, își scoate la licitație Premiul Nobel pentru Pace pentru a strânge bani pentru refugiații ucraineni

Redactorul-șef al publicației Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, a anunțat că își va dona Premiul Nobel pentru Pace primit în 2021, pentru refugiații ucraineni, potrivit unui anunț publicat pe site-ul redacției pe care o conduce.

UPDATE 11:23 – Zelenski: Am înțeles, nu suntem acceptați în NATO. Alianța se teme de Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu este acceptată în NATO deoarece statele membre ale Alianței se tem de Rusia.

UPDATE 11:00 – Aproape o mie de clădiri au fost distruse în Harkov

Aproape o mie de clădiri au fost distruse acolo ca urmare a bombardamentelor rusești, a declarat serviciul de urgență al Ucrainei.

Cele mai multe dintre acestea sunt clădiri rezidențiale, a spus sursa citată.

Forțele ruse bombardează fără încetare Harkovul, care se află la doar 50 de kilometri de granița cu Rusia, de mai bine de trei săptămâni.

Cel puțin 500 de civili au fost uciși acolo, spun oficialii ucraineni.

UPDATE 10:48 – Presa rusă ar fi publicat din greșeală unul dintre cele mai mari secrete ale lui Vladimir Putin

Komsomolskaia Pravda, un tabloid apropiat de Kremlin, a publicat, luni, un material de informare despre pierderile suferite de armată rusă în Ucraina.

UPDATE 10:30 – Copii ucraineni, filmați în timp ce dorm pe joi, în Gara Centrală din Varșovia.

Polonia găzduiește acum peste două milioane de refugiați.


UPDATE 09:50 – O fabrică de tancuri ruse își „suspendă activitatea” din cauza lipsei de piese de import

Armata ucraineană anunță că o companie care produce și repara tancuri rusești și-a suspendat lucrările la fabrica sa din regiunea centrală a Rusiei Chelyabinsk din cauza lipsei de piese aduse din import, notează BBC.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei transmite, pe Facebook, că producătorul Uralvagonzavod a fost nevoit să întrerupă producția „din cauza lipsei de componente de fabricație străină”.

Compania ucraineană de informare și consultanță militară Defence Express relatează că Uralvagonzavod este singura fabrică care realizează asamblarea tancurilor.

Conform sursei citate, producătorul folosește în mod obișnuit componente occidentale.

Nu există informații care să se refere la situația de la Uralvagonzavod în presa rusă, iar BBC nu a putut confirma informația din alte surse.

UPDATE 09:40 – Trupele ruse ar fi deschis focul împotriva unor protestatari pașnici, în Herson

Trupele ruse sunt acuzate că au folosit grenade și au tras cu arme pentru a dispersa participanții la un miting pașnic, în Herson.

UPDATE 09:00 – Vitali Klitschko: „România poate fi în planurile rușilor, mai mult ca sigur”

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a vorbit, în cadrul unui interviu, despre situația de securitate din capitala Ucrainei, dar și despre următoarele mișcări ale Rusiei. (Citește mai multe aici…)

UPDATE 08:00 – Un superiacht care i-ar aparține miliardarului rus Roman Abramovici se apropie, marți, de stațiunea turistică turcă Marmaris, conform datelor de urmărire a navelor. În urmă cu o zi, un alt iaht care i-ar aparține oligarhului a andocat în stațiunea Bodrum, tot în sud-vestul Turciei, potrivit Reuters.

Iahtul Eclipse se îndrepta în direcția Marmaris, la aproximativ 3 km (1,9 mile) de port, după ce a navigat la sud-est de insulele grecești Creta și Rodos, potrivit datelor Marine Traffic.

UPDATE 07:10 – Rusia a crescut prezența aeriană – armata ucraineană

Forțele ruse „și-au sporit prezența aviației în spațiul aerian al Ucrainei” în ultimele 24 de ore, a transmis, marți, armata ucraineană.

„Pe lângă utilizarea multor vehicule aeriene fără pilot, inamicul folosește bombardiere, avioane de asalt și de luptă, rachete de croazieră și rachete balistice în diferite direcții”, a declarat Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina într-un comunicat.

Conform sursei citate, luni, Ucraina a distrus o aeronavă rusească, două elicoptere și șase drone.

UPDATE 06:14 – Noua ambasadoare a SUA în Germania a acuzat China că „ia partea” lui Putin

Noua ambasadoare a SUA în Germania a acuzat China că îi ia partea lui Vladimir Putin în conflictul cu Ucraina, în timp ce Beijingul refuză să condamne Rusia după declanşarea ofensivei sale.

UPDATE 04:50 – Zelenski insistă asupra necesităţii unei „întâlniri, sub orice formă ar fi” cu Putin

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a insistat luni asupra necesităţii unei „întâlniri”, „sub orice formă ar fi”, cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru „a opri războiul” din Ucraina.

UPDATE 03:48 – Biden confirmă că Rusia a lansat rachete hipersonice în Ucraina: Putin este cu spatele la zid și de aceea crește severitatea tacticilor

Președintele american Joe Biden a confirmat luni că Rusia a folosit rachete hipersonice în invazia sa din Ucraina, potrivit CNN. Anterior, un oficial american de rang înalt din domeniul apărării a afirmat că SUA nu pot confirma, nici infirma folosirea acestui tip de rachete. El a speculat că poate Rusia încearcă să trimită un mesaj Occidentului sau Ucrainei, pentru a-și crește avantajul competitiv în negocieri.

UPDATE 02:55 – Bogdan Aurescu a participat la reuniunea comună a miniștrilor de externe și ai apărării din statele membre UE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat la reuniunea comună a miniștrilor de externe și ai apărării din statele membre ale UE, respectiv la Consiliul Afaceri Externe/CAE, desfășurate la Bruxelles, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

UPDATE 02:14 – Biden a discutat cu Macron, Johnson, Scholz şi Draghi despre situaţia din Ucraina/ Atacurile Rusiei asupra civililor și asistența umanitară pentru refugiați, printre subiectele abordate

Liderii au discutat despre preocupările lor serioase cu privire la tacticile brutale ale Rusiei în Ucraina, inclusiv atacurile sale asupra civililor. Aceştia au subliniat sprijinul lor continuu pentru Ucraina, inclusiv prin acordarea de asistenţă de securitate curajoşilor ucraineni care îşi apără ţara de agresiunea rusă şi asistenţă umanitară milioanelor de ucraineni care au fugit de violenţă”, potrivit unui comunicat transmis de Casa Albă.

UPDATE 01:35 – Polonia cere UE excluderea cheltuielilor militare din calculul deficitului bugetar

Polonia va încerca să obţină în cadrul Uniunii Europene excluderea cheltuielilor militare din calculul deficitului bugetar, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina şi planurilor Varşoviei de a-şi creşte bugetul apărării la 3% din PIB.

UPDATE 00:58 – Liderul echipei de negociere a Ucrainei: Rezistența a forțat Rusia la „un fel de dialog”/ Zelenski: Nu vom accepta „ultimatumuri”

Liderul delegației de negociatori ai Ucrainei, Mihailo Podoliak, a spus că rezistența Ucrainei a forțat Rusia „să evalueze mai adecvat realitatea” situației, ceea ce a condus la „un fel de dialog” în discuțiile de pace dintre cele două națiuni. Anterior, preşedintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că ţara sa nu va ceda niciodată în faţa ultimatumurilor din partea Rusiei, iar oraşe precum Kiev, Mariupol sau Harkiv nu vor accepta ocupaţia rusă.

UPDATE 00:30 – Apel disperat la donații pentru soldații ruși: „Analgezice puternice, bandaje, seringi, insulină, novocaină, lidocaină. Acceptăm șosete, căciuli, mănuși, lenjerie termică, țigări”

Oficialii locali din regiunea Belgorod din Rusia, de la granița cu Ucraina, au înființat puncte de colectare unde rușii pot dona de șosete, medicamente și conserve pentru militarii ruși care luptă în Ucraina, potrivit mesajelor oficialilor consultate de Reuters.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York