Un nou caz „George Floyd”. Un bărbat încătușat a murit după ce polițiștii l-au gazat în portbagajul unei mașini

Un nou caz „George Floyd”. Un bărbat încătușat a murit după ce polițiștii l-au gazat în portbagajul unei mașini
Sursa: captură video
Publicat: 27/05/2022, 11:25
Actualizat: 27/05/2022, 12:50

Polițiștii din Brazilia au fost filmați în timp ce au gazat unui bărbat în portbagajul unui SUV. Imaginile surprinse îi arată pe polițiști cum țineau un brazilian încătușat în portbagajul mașinii lor. Apoi, ei au aruncat o grenadă cu gaz înăuntru și au închis ușa portbagajului până când țipetele lui au încetat.

Imaginile virale cu un bărbat brazilian în vârstă de 38 de ani asfixiat în portbagajul mașinii de poliție, după ce anterior a fost oprit de o patrulă pe autostradă au provocat indignare în toată Brazilia.

Potrivit videoclipului, ofițerii de poliție au ținut bărbatul încătușat în portbagajul SUV-ului lor, au aruncat un recipient cu gaz în interior și au închis ușa portbagajului până când țipetele omului au încetat.

Poliția federală din Brazilia a anunțat că a deschis o anchetă pentru a investiga circumstanțele morții.

Moartea brutală a lui Genivaldo de Jesus Santos, despre care familia lui a spus că suferea de schizofrenie, a fost distribuită pe rețelele de socializare de oamenii care au asistat la întreaga scenă, conform NDTV.

Imaginile șocante, apărute la doar câteva zile după un alt caz de violență a poliției, au stârnit reacții dure pe rețelele de socializare și proteste în micul oraș unde a avut loc tragedia, manifestanții închizând autostrada, dând foc anvelopelor și fluturând pancarte prin care cer dreptate.

Cel puțin 23 de persoane au murit într-un raid al poliției într-o favelă din Rio de Janeiro

La începutul acestei săptămâni, cel puțin 23 de persoane au murit într-un raid al poliției într-o favelă din Rio de Janeiro.

Potrivit familiei victimei, Santos a fost abordat de polițiști în timp ce mergea cu motocicleta prin zonă. A devenit nervos când ofițerii i-au găsit medicamentul împotriva schizofreniei în buzunar, a declarat Wallyson de Jesus, un nepot al lui Santos, pentru site-ul de știri G1.

„Au aruncat un fel de gaz în portbagaj și au mers la secția de poliție, dar unchiul meu era inconștient. L-au dus la spital, dar era deja prea târziu”, a spus de Jesus.

Într-o declarație de presă, Poliția Federală de Autostrăzi (PRF) din Brazilia a declarat că Santos a fost arestat pentru că s-a opus controlului poliției. Conform sursei citate, din cauza „agresivității sale… tehnici de imobilizare și instrumente cu potențial mai puțin ofensiv” au fost folosite pentru a-l reține.

O autopsie efectuată de institutul de medicină legală de stat, consultată de Reuters, a constatat că Santos a murit din cauza asfixiei mecanice.

„Această obstrucție poate apărea prin mai mulți factori, iar în acest prim moment nu s-a putut stabili cauza imediată a asfixiei și nici modul în care s-a produs aceasta”, se arată în raport.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase