Un nou cutremur devastator în Nepal. Cel puțin 25 de morți și 1000 de răniți

Publicat: 12/05/2015, 15:22

Cutremurul puternic care a avut loc marți în Nepal s-a soldat cu cel puțin 25 de morți, dintre care cinci în India și unul în Tibet, și aproximativ 1.000 de răniți, iar clădiri afectate de seismul devastator de acum mai puțin de trei săptămâni s-au prăbușit, relatează Reuters în pagina electronică.

Un bilanț anterior anunța cel puțin patru morți în Nepal.

Nouăsprezece persoane au murit în Nepal, iar alte 981 au fost rănite în urma cutremurului de marți, a declarat pentru Reuters Laxmi Prasad Dhakal, un oficial din cadrul Ministerului de Interne, care a prezentat primele estimări.

Cinci persoane au murit în Sindhupalchowk, un district situat la est de Kathmandu în care s-au înregistrat cele mai numeroase victime în urma cutremurului de la 25 aprilie, a declarat administratorul districtului Krishna Gwayali. El a precizat că decesele au avut loc pe o autostradă către Tibet.

Alte șase persoane au fost ucise în districtul Dolakha, în apropiere de epicentru, potrivit unui martor ocular, care a adăugat că sălvatori încercau să ajungă la trei persoane blocate într-o casă.

În capitală au murit trei persoane, a declarat un reprezentant al poliției pentru Reiters.

În India vecină, cel puțin cinci persoane au murit în urma surpării unor clădiri în state care se învecinează cu Nepalul – una în Uttar Pradesh și patru în Bihar, potrivit unor oficiali.

Un bărbat a fost omorât, de stânci care s-au surpat peste mașina la bordul căreia se afla, în Tibet, potrivit presei chineze.

Institutul american de geofizică USGS a anunțat marți că epicentrul cutremurului a fost localizat la 68 de kilometri de orașul Namche Bazar, în apropiere de Muntele Everest și frontiera cu Tibetul. Seismul – cu magnitudinea de 7,3 – a fost resimțit până la New Delhi, în India, și Dacca, în Bangladesh.

Locuitori din orașul indian Siliguri, situat la frontiera cu Nepalul, au declarat că bucăți de beton s-au desprins și au căzut de pe una sau două clădiri.

Persoane din Kathmandu, cuprinse de panică după experiența cutremurului de la 25 aprilie, au ieșit pe străzi, potrivit unor reporteri Ruters.

Părinți își strângeau copiii în brațe, iar sute de persoane încercau să-și sune rudele pe telefonul mobil. Comercianții și-au închis magazinele, iar străzile s-au umplut de oameni care se grăbeau să-și verifice familiile.

„Mă duc direct acasă”, a declarat Bishal Rai, un tânăr în vârstă de aproximativ 20 de ani, adăugând că încerca să-și contacteze familia, în nordul capitalei.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în apropiere de tabăra de bază de pe Everest, evacuată în urma avalanșei declanșate de cutremurul de luna trecută, soldate cu 18 morți. Alpiniștii care încercau să escaladeze anul acesta cel mai înalt pisc din lume și-au anulat expedițiile.

Cel puțin 8.046 de persoane au murit, iar alte peste 17.800 au fost rănite, în urma cutremurului de luna trecută, cu magnitudinea de 7,8.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,3, ca cel de marți, poate provoca pagube semnificative și alunecări de teren.

Guvernul nepalez depunea eforturi, marți, să evalueze pagubele, în contextul în care rețeaua telefonică a fost afectată, iar informațiile circulau dificil.

„Primim mesaje prin care suntem informați că numeroase persoane și-au evacuat locuințele și adăposturile temporare”, a declarat, la Kathmandu, Ram Prasad Sharma, un oficial din cadrul Ministerului de Interne. „Acestea sunt informațiile pe care le avem pentru moment”, a adăugat el.

Pe de altă parte, cutremurul de marți din Nepal a fost resimțit puternic în India, din New Delhi și până în est, în orașele Kolkata și Gawuhati, în statul Assam (est), relatează DPA.

În capitală, circulația cu metroul a fost supendată, iar copii erau evacuați din școli, potrivit unor imagini de televiziune.

„A fost într-adevăr îngrozitor”, a declarat Manbir Singh, care muncește în suburbia Gurgaon din capitală. „Biroul și computerul au început să se zgâlțâie. Toată lumea a luat-o la fugă pe scări”, a adăugat el.

„Seismul a fost resimțit în mai multe zone din India”, a declarat ministrul indian federal de Interne Rajnath Singh la New Delhi. „Culegem detalii și informații”, a adăugat el.

Forța națională de intervenție în caz de catastrofe OP nu a primit, imediat, informații despre victime sau pagube, potrivit ministrului.

Peste 100 de persoane au murit în India în urma cutremurul de pe 25 aprilie, cele mai multe în statul Bihar, la frontiera cu Nepalul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Putin a dat ORDIN. Armele nucleare ale Rusiei...
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?