Un oficial palestinian solicită crearea unei comisii de anchetă asupra asasinării lui Yasser Arafat

Un oficial palestinian solicită crearea unei comisii de anchetă asupra asasinării lui Yasser Arafat
Publicat: 07/11/2013, 14:26
Actualizat: 01/02/2019, 08:56

Un membru al conducerii palestiniene, Wassel Abou Youssef, a îndemnat joi la crearea unei „Comisii internaționale de anchetă asupra asasinării președintelui (Yasser) Arafat”, după publicarea unui raport medical care pare să confirme teza unei otrăviri cu poloniu, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt al Fatah, mișcarea condusă de către președintele palestinian Mahmoud Abbas, a anunțat, pe de altă parte, o conferință de presă pentru vineri dimineața a președintelui Comisiei palestiniene de anchetă asupra morții liderului istoric palestinian.

„În același fel în care a fost creată o comisie internațională de anchetă asupra uciderii (fostului premier libanez) Rafic Hariri este necesar să fie creată o comisie internațională pentru anchetarea asasinării președintelui (Yasser) Arafat”, a declarat pentru AFP Abou Youssef, un membru al Comitetului Executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP).

„Rezultatele au arătat că Arafat a fost otrăvit cu poloniu, o substanță care este deținută doar de către state, ci nu de către indivizi, ceea ce înseamnă că acest asasinat a fost comis de către un stat”, a subliniat el.

La rândul său, Ahmad Assaf, purtătorul de cuvânt al Fatah, a declarat pentru AFP că vineri dimineața va avea loc o „conferință de presă a Comisiei palestiniene de anchetă, al cărei președinte, Tawfiq Tiraoui, va vorbi despre conținutul raportului, la Mouqataa”, sediul președinției palestiniene la Ramallah, în Cisiordania.

Înainte de aceasta, „Comitetul Central al Fatah se va reuni la ora (locală) 13.00 (joi, 13.00, ora României), pentru a discuta despre raport și a decide demersurile următoare”, a declarat pentru AFP secretarul general al Consiliului Revoluționar al Fatah Amine Maqboul.

Cauzele morții lui Yasser Arafat, pe 11 noiembrie 2004, într-un spital militar francez, nu au fost elucidate, iar numeroși palestinieni suspectează Israelul, care a negat mereu că l-a otrăvit.

„Rezultatele susțin în mod moderat ipoteza potrivit căreia moartea a fost consecința unei otrăviri cu (izotopi de) poloniu 210”, conchid cei zece medici și practicieni, majoritatea de la Institutul de fizica radiațiilor de la Lausanne.

„Am măsurat activități ale poloniului 210 în oase și țesuturi care erau de până la 20 de ori mai mari decât referințele din literatura” medicală, se arată în raportul datat 5 noiembrie, difuzat miercuri de postul Al-Jazeera.

„Faptul că nu sunt omogene este compatibil cu o absorbție de poloniu 210 care a avut loc la apariția primelor simptome (octombrie 2004)”, observă ei, evocând cazul lui Aleksandr Litvinenko, un fost membru al serviciilor secrete ruse refugiat la Londra, asasinat în 2006 cu această substanță.

Aproximativ 60 de prelevări au fost efectuate pe 27 noiembrie 2012 la mormântul lui Yasser Arafat de la Ramallah, iar apoi au fost repartizate în vederea analizării de către trei echipe de anchetatori, și anume una elvețiană, una franceză și una rusă.

Președintele Comisiei palestiniene de anchetă anunța la vremea respectivă că, în cazul în care prelevările confirmă teza otrăvirii, liderii palestinieni vor sesiza Curtea Penală Internațională (CPI).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple