• Publicat:
Internațional

Un partid antimigrație, victorie importantă în alegerile regionale din Germania

Un partid antimigrație, victorie importantă în alegerile regionale din Germania
Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, antimigrație) a obținut o victorie importantă și a intrat în trei parlamente regionale, în urma alegerilor de duminică, percepute drept un test major privind modul în care cancelarul german Angela Merkel a gestionat criza migrației, relatează DPA online.

Partidul populist de dreapta Alternative für Deutschland, fondat în 2013, a obținut 24,3% din voturi în landul Saxonia-Anhlat (est), care se confruntă cu dificultăți economice, și urmează să obțină mandate în landurile bogate Baden-Wuerttemberg și Renania-Palatinat (sud-vest).

„Suntem pe drumul către victorie”, a declarat Frauke Petry, conducătoarea AfD, în fața membrilor formațiunii care sărbătoreau victoria, după alegeri.

Potrivit rezultatelor preliminare ale scrutinului, conservatorii lui Merkel din cadrul Uniunii Creștin Democrate (CDU) au rămas la putere în Saxonia-Anhalt.

Astfel AfD a devenit a doua forță politică în Parlamentul din Saxonia-Anhalt, unde premierul Reiner Haseloff (CDU) se confruntă cu dificultăți în crearea unei noi coaliții.

Cu 15% din voturile exprimate la Baden-Wuerttemberg, Alternative für Deutschland devine a treia forță în Parlament.

Partidul este reprezentat, de-acum în jumătate din cele 16 parlamente regionale germane.

Formațiunea a obținut 12,3% din voturile exprimate în Renania-Palatinat, potrivit unei compilații realizate de Infratest-dimap pentru postul public ARD în baza rezultatelor preliminare.

În pofida creșterii susținerii față de AfD, CDU a exclus orice modificare a politcii lui Merkel cu privire la refugiați.

„Nu văd așa ceva”, a declarat secretarul general CDU Peter Tauber în acest sens, după închiderea urnelor.

Frauke și alți lideri AfD au declarat că partidul se pregătește pentru o opoziție puternică în parlamentele landurilor.

„Am vizat să lucrăm în opoziție de mult timp, înaintea acestei campanii”, a declarat Petry. „Aceasta este o forță politică tânără, așadar este destul de normal să începem în opoziție. Putem influența lucrurile și de aici”, a adăugat ea.

La Baden-Wuerttemberg, Verzii, conduși de popularul premier Winfried Kretschmann, au devenit pentru prima dată cea mai importantă forță politică în parlamentul unui land, cu 30,4% dn voturile exprimate, potrivit ARD.

Succesul politic al AfD în cele trei scrutine poate oferi formațiunii un nou impuls înaintea alegerilor la nivel național de anul viitor, când formațiunea are nevoie de 5% pentru a intra în Bundestag.

Votul în favoarea AfD relevă un viraj către dreapta în întreaga Europă, în contextul unei creșteri economice slabe, unei rate a șomajului ridicate și unui aflux de refugiați în regiune.

Formațiunea era creditată cu 5% în intențiile de vot la nivel național la mijlocul anului trecut, însă recent a atins aproape 10%, în urma crizei refugiaților care a afectat Germania în septembrie.

Înainte de criza refugiaților, CDU miza pe recucerirea puterii atât în Renania-Palatinat, cât și în Baden-Wuerttemberg. Însă rezultatele arată că Winfried Kretschmann și-a consolidat succesul pe care l-a obținut în alegerile din 2011 și va conduce viitorul Guvern al landului, în care se află sediile unora dintre cele mai importante grupuri germane, precum Mercedes-Benz, Porsche și Hugo Boss.

„Baden-Wuerttemberg a făcut din nou istorie”, a declarat Kretschmann, primul și singurul premier din cadrul Verzilor în urma alegerilor din 2011.

Potrivit rezultatelor preliminare, premierul Malu Dreyer (SPD) a învins-o pentru a doua oară pe Julia Kloeckner (CDU).

Dreyer a subliniat, după prezentarea primelor rezultate, că este prea devreme să speculeze pe tema noii coaliții pe care o va construi în Renania Palatinat.

Însă cele zece puncte procentuale pe care le-a obținut în plus față de actualul partener, Verzii, relevă că premierul va fi nevoit să formeze o nouă coaliție tripartită în acest land.

Victoria lui Dreyer ar putea salva SPD de amenințarea unei crize la nivelul leadershipului, după ce social-democrații au obținut rezultate slabe în celelalte două landuri.

Scăderea puternică a susținerii SPD în Baden-Wuerttemberg a spulberat majoritatea parlamentară a coaliției Verzi-SPD, obligându-l pe Kretschmann să caute noi aliați pentru a forma un guvern.

La fel, Reiner Haseloff (CDU) va fi nevoit să formeze o nouă coaliție în Saxonia-Anhalt, după ce SPD, actualul partener de guvernare, a obținut aproximativ 10% din voturile exprimate.

Inchide