Un sondaj BBC desființează temerile britanicilor privind românii și bulgarii

Un sondaj BBC desființează temerile britanicilor privind românii și bulgarii
Publicat: 22/04/2013, 12:10
Actualizat: 04/07/2013, 00:00

Viitoarea anulare a restricțiilor impuse de Marea Britanie imigranților din România și Bulgaria a avut un impact redus asupra numărului de persoane care plănuiesc să se mute în această țară sau în Uniunea Europeană (UE), sugerează un sondaj BBC Newsnight, relatează BBC News Online.

Cele două țări au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, dar numeroase state membre impun limitări românilor și bulgarilor pe piața muncii, restricții care vor fi anulate la sfârșitul acestui an. Acest lucru a provocat îngrijorări în Marea Britanie că numeroși cetățeni din cele două foste țări comuniste vor veni să caute locuri de muncă.

Însă sondaje comandate de către BBC în fiecare dintre cele două țări, asupra unui număr de peste 1.000 de persoane, sugerează că cei mai mulți dintre cei intervievați ar veni numai în baza unei oferte din partea unei firme.

Dintre persoanele chestionate, mai multe au intenționat să caute un loc de muncă în UE, inclusiv în Marea Britanie, în 2013, decât în 2014. Un număr semnificativ a declarat că ar dori să muncească în Marea Britanie, dar cei care își fac planuri concrete în acest sens sunt mult mai puțini.

România și Bulgaria sunt printre cele mai sărace țări din Europa, iar atunci când au aderat la UE, în 2007, le-au fost impuse restricții pe piața muncii din cauza unor temeri privind o imigrare masivă. Aceste măsuri vor fi anulate la 1 ianuarie 2014, oferindu-le românilor și bulgarilor aceleași drepturi de a munci pe teritoriul blocului european ca celorlalți cetățeni UE.

Unele voci din Marea Britanie au exprimat temeri potrivit cărora anularea restricțiilor va declanșa un val uriaș de imigranți români și bulgari în căutarea unui loc de muncă, așa cum s-a întâmplat în 2004, când țara a permis cetățenilor din state care au aderat atunci, ca Polonia, Ungaria și Cehia, un acces liber pe piața muncii.

BBC Newsnight a dorit să afle ce impact ar putea să aibă aceste schimbări, în special în privința numărului celor care intenționează să vină în Marea Britanie. În februarie 2013, programul a comandat un sondaj-test, cerând companiei Vitosha să chestioneze 1.000 de persoane din Bulgaria. Bulgarii au fost întrebați dacă intenționează să vină în această țară să muncească. Peste un sfert au răspuns că da.

În opinia unor analiști, acest procent relativ mare nu este suprinzător, având în vedere că Bulgaria se confruntă cu o perioadă dificilă, iar numeroși bulgari doresc o viață mai bună. În unele sondaje, chiar și 50% dintre bulgari afirmă că ar dori să muncească în străinătate, însă în ultimul deceniu doar 6% au făcut acest lucru.

Ulterior, BBC Newsnight a solicitat Vitosha în Bulgaria și Gallup Romania să conceapă un chestionar care să distingă între aspirație și planuri concrete. În martie 2013, fiecare dintre agenții a intervievat prin metoda fața în față peste 1.000 de persoane reprezentative pentru întreaga țară, în sate și orașe, în toate regiunile, atât în România, cât și în Bulgaria.

Oamenilor le-au fost puse o serie de întrebări despre situația lor curentă și dacă intenționează să se mute altundeva în UE. Întrebați dacă, în ultimii cinci ani, au luat în considerare să se mute să locuiască și să muncească în alt stat membru UE, 33% dintre cei 1.101 români cuprinși în studiu au răspuns prin da, iar 67% au răspuns prin nu. Dintre cele 1.014 persoane intervievate în Bulgaria, 37% au răspuns da, iar 63% nu.

– Destinații de top

Când cei intervievați au fost invitați să aleagă prima țară UE în care ar dori să se mute fie în 2013, fie în 2014, 4,6% dintre români și 9,3% dintre bulgari au ales Marea Britanie. Aceste procente au urcat la 8,2% în cazul românilor și la 13,6% în cazul bulgarilor, atunci când au fost întrebați în mod direct dacă iau în considerare Marea Britanie ca destinație.

În trecut, persoane din România și Bulgaria care au muncit în alte țări UE au optat, de obicei, pentru țări în care pot ajunge cu mașina sau unde cultura și limba sunt mai apropiate de ale lor. Acesta a fost cazul celor 197 de români care au declarat că intenționează să muncească în altă țară UE în 2013, dintre care 30% au spus că vor să meargă în Italia, 24% în Germania, iar 16% în Marea Britanie.

Cu toate acestea, sondajul Newsnight sugerează că Marea Britanie devine o destinație mai atractivă.

– Planuri concrete

În ceea ce privește numărul de români care intenționează să muncească în altă țară UE în 2014, grupul este mult mai mic, de 73 de persoane, iar procentajul este diferit, și anume 25% vor să meargă în Italia, 18% în Germania și 26% în Marea Britanie.

Dintre cei 242 de bulgari care au declarat că intenționează să muncească altundeva în UE în 2013, 30% au spus că au vrut să meargă în Germania, 27% în Marea Britanie, iar 10% în Spania. În ceea ce îi privește pe bulgarii care intenționează să muncească în alte țări UE în 2014 – de asemenea un grup mai mic, de 123 de persoane, 31% vor să meargă în Germania, 24% în Marea Britanie și 12% în Spania.

Unele persoane au indicat o țară pentru 2013 și alta pentru 2014, astfel încât apar de două ori.

Pentru a obține o idee mai clară despre câte persoane ar putea veni, de fapt, în Marea Britanie, cei care au declarat că plănuiesc să imigreze în această țară au fost întrebați dacă au planuri concrete de a se muta. Aceste planuri includ căutarea unui loc în care să stea și unui loc de muncă. Numărul de răspunsuri pozitive a scăzut în mod semnificativ, deși mai mulți bulgari decât români își fac planuri planuri concrete în acest sens.

Doar 1,2% dintre bulgari și 0,4% dintre români au declarat că au început să caute cazare.

– Estimări nesigure

Proporțiile au fost la fel de mici și în privința celor care au început să caute un loc de muncă – 2,8% dintre bulgari au început să caute un loc de muncă prin intermediul unei agenții de recrutare și 0,3% dintre români. De asemenea, 1,4% dintre bulgari și 0,7% dintre români au început să caute un loc de muncă fără ajutorul unei agenții de recrutare.

Unii analiști afirmă că, pe baza unor asemenea „numere mici”, nu se poate estima numărul real al celor care vor veni. „Cred că, dacă te uiți la cine își face planuri concrete, de exemplu, cine a contactat firme de consultanță pentru recrutare sau cine are o ofertă fermă pentru un loc de muncă, mărimile eșantioanelor sunt un pic prea mici să spui precis care este numărul celor care vin”, a declarat pentru BBC Newsnight Peter Flade, directorul Gallup UK.

În ceea ce privește România, dintre cele 90 de persoane care au declarat că plănuiesc să muncească în Marea Britanie, 65% ar face acest lucru în baza unei oferte din partea unei agenții de recrutare sau direct din partea unei companii. Dintre cei 138 de bulgari care au răspuns întrebării, 60% se află în această situație.

Referitor la ce fel de persoane sunt interesate să se mute în Marea Britanie, sondajul bulgar sugerează că acestea tind să fie mai tinere și cu o probabilitate mai mare să fie șomere decât media studiului. Sondajul român sugerează că persoanele interesate să se mute în Marea Britanie tind să aibă studii superioare, să fie angajate și mai hotărâte să vină decât cei care intenționează să meargă în alte țări UE.

Studiile au fost efectuate înainte de discursul prin care premierul britanic David Cameron a sugerat, în martie, restricționarea accesului imigranților la beneficii sociale. Însă Newsnight a întrebat cum ar afecta o posibilă restricționare a acestora dorința românilor și bulgarilor de a veni în țară.

Deși cei 90 de respondenți interesați să muncească în Marea Britanie au fost mult mai profesioniști și mai buni, în ansamblu, ca respondentul mediu din studiu, doar mai puțin de jumătate au spus că acest lucru le-ar afecta decizia într-un mod important sau foarte important. În Bulgaria, cea mai mare parte a persoanelor interesate să muncească în Marea Britanie au declarat că o modificare a beneficiilor nu le-ar afecta decizia.

BBC anunță că rezultatele integrale ale studiilor urmează să fie postate online luni, iar un material pe această temă urmează să fie difuzat luni seara pe BBC Two.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Un italian este primul pacient din Europa cu febră Oropouche
×